Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije

Godišnji susret crkvenih glazbenika s područja Varaždinske biskupije održat će se u nedjelju 17. studenoga s početkom u 16 sati u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu. Predstojnik za crkvenu glazbu u Varaždinskoj biskupiji mr. Anđelko Igrec, inače katedralni orguljaš i zborovođa, poziva na susret kantore - zborovođe i orguljaše, psalmiste i članove zborova te ostale koji na bilo koji način promiču crkvenu glazbu. Na susretu, koji se priređuje u prigodi blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, koja se slavi 22. studenoga. bit će i varaždinski biskup mons. Marko Culej.
Ovaj godišnji susret s varaždinskim biskupom obvezan je za sve orguljaše i zborovođe u biskupiji.
Na susretu će ujedno biti predstavljen prvi broj novog glasila - biltena "Naviještati glazbom" Hrvatskog društva crkvenih glazbenika, kojem je glavni i odgovorni urednik Anđelko Igrec, a uredničko vijeće sačinjavaju Katarina Jengić, Mirna Grgec-Pajić i Eva Kirchmayer-Bilić. HDCG osnovan je 1995. godine s ciljem okupljanja crkvenih glazbenika te promicanja i poticanja crkvene i liturgijske glazbe.Smotra zborova i orguljaša Varaždinske biskupije
Nakon susreta crkvenih glazbenika u Biskupskom ordinarijatu i svete mise u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju će u 18 sati predvoditi varaždinski biskup mons. Marko Culej, s početkom u 19 sati održat će se u katedrali smotra zborova i orguljaša Varaždinske biskupije. Smotra se priređuje u prigodi 5. obljetnice Varaždinske biskupije, 150. obljetnice zagrebačke metropolije i 125 godina od prvog izdanja časopisa "Sv. Cecilija". Program će započeti izvedbom djela "Velika nam djela" Anđelka Igreca, koji će ravnati Katedralnim zborom "Chorus liturgicus" i Zborom mladih varaždinske katedrale.
Zatim će samostalno po dvije skladbe izvesti zborovi: Zbor mladih varaždinske katedrale pod ravnanjem A. Igreca, Ženski zbor mladih župe Gospe fatimske iz Orehovice pod ravnanjem Krunoslava Lajtmana, Mješoviti pjevački zbor "Podravina" iz Ludbrega pod ravnanjem Ivana Mežnarića, Zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice s orguljašicom Snježanom Gregur te pod ravnanjem Natalije Imbrišak, Župni zbor iz Kneginca pod ravnanjem Antonije Bobek, Zbor župe Marije Kraljice i sv. Ladislava iz Murskog Središća pod ravnanjem Danijele Sabo, Zbor župe Sedam žalosti BDM i sv. Križa iz Kotoribe pod ravnanjem Damira Kadije, Zbor župe sv. Ilije iz Svetog Ilije pod ravnanjem s. Ksenije Topolovec, Zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca pod ravnanjem fra Antuna Jesenovića, Zbor franjevačke crkve iz Varaždina s orguljašem fra Antunom Petrom Kinderićem te pod ravnanjem Ivana Mežnarića, Zbor župe Rođenja BDM iz Male Subotice pod ravnanjem Josipa Mihaljevića, Ženska vokalna skupina "Sv. Jeronim" iz Štrigove pod ravnanjem Metke Kerman, Župni zbor "Alojzijevci" župe Bl. Alojzije Stepinac iz Koprivnice s orguljašem Alenom Kvaternikom te pod ravnanjem Ane Pleskalt, Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca s baritonom Henrikom Šimunkovićem te pod ravnanjem Dragice Karoline Šimunković, te Katedralni zbor "Chorus liturgicus".
Kao predstavnik festivala dječjih zborova "Zlatna harfa" nastupit će Dječji zbor župe iz Svetog Martina na Muri, a samostalno će nastupiti i orguljašice Jelena i Ana Pokos.
Na kraju smotre svima će se obratiti varaždinski biskup mons. Marko Culej te će se podijeliti zahvale, a smotra će završiti zajedničkom izvedbom skladbe "Nebesa silna pjevaju" B. Marcella.

Seminar iz dirigiranja i liturgijskog sviranja
Predstojnik Igrec ujedno poziva na seminar iz dirigiranja i liturgijskog sviranja, koji će se održavati subotama prijepodne 23. i 30. studenoga te 7. i 14. prosinca. Zainteresirani za seminar mogu se javiti do 17. studenoga, a kotizacija od 50 kuna uplaćuje se prilikom upisa. Na seminaru će se, osim tehnika dirigiranja, svakom polazniku ponuditi određeni broj nota za vlastiti rad u župi te će ga se upoznati s osnovama liturgike. Seminar liturgijskog sviranja održavat će se na orguljama u varaždinskoj katedrali.

Dostava podataka za web stranicu
S obzirom da je 5. srpnja uz 5. obljetnicu Varaždinske biskupije otvorena web stranica biskupije, predstojnik Igrec poziva crkvene glazbenike da dostave podatke kako bi se uredio link CRKVENA GLAZBA na ovoj web stranici. Glazbenici trebaju poslati mr. Igrecu ili donijeti na susret nekoliko rečenica o zboru u kojem djeluju, instrumentalnom sastavu, eventualno objavljenom nosaču zvuka, koncertima (održanima i budućima) itd. Za sve podatke zainteresirani se mogu javiti mr. Anđelku Igrecu na tel. 042 211-231