Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Smotrom zborova zaključen festival crkvene glazbe u Varaždinskoj biskupiji

Drugim dijelom smotre mješovitih zborova Varaždinske biskupije zaključen je u nedjelju 23. studenoga Festival svete Cecilije - Svečanost crkvene glazbe Varaždin 2003., koji se održavao od 16. studenoga pod geslom "Krist - nada Europe".

Uoči pojedinačnih nastupa 12 zborova, svečano misno slavlje u varaždinskoj je katedrali na svetkovinu Krista Kralja predvodio biskup mons. Marko Culej. Suslavili su generalni vikar mons. Ivan Godina, ekonom vlč. Josip Grošić, te svećenici iz župa nastupajućih zborova: vlč. Pavao Markač iz Svete Marije, vlč. Dragutin Bogadi iz Vidovca, preč. Ivan Kozjak iz Svetog Jurja na Bregu i vlč. Darko Kelemenić iz Svetog Jurja u Trnju.

Pozdravljajući okupljene biskup Culej kazao je kako zaključujući crkvenu godinu i Tjedan crkvene glazbe prisutni glazbenici žele molitvom i pjesmom izreći zahvalnost Bogu i iskazati međusobno zajedništvo.

Naglasivši u propovijedi kako se Kristovo kraljevstvo razlikuje od svih kraljevstava ovog svijeta po tomu što ono nadilazi sve ovozemaljske okvire svojim usmjerenjem prema međusobnom služenju i solidarnosti, varaždinski biskup kazao je da se stoga vjernici, osjećajući da je Krist kralj drugačiji od ostalih, utječu Njemu u molitvama za mir, ljubav, pravdu, istinu i nadu. "Prepoznajući Kristovo lice u svakome koji služi drugome, pozvani smo i mi biti što sličniji Kristu u pomaganju drugima i zalaganju za život prihvativši pritom križ života kako bismo bili nalik Isusu. Pozvani smo biti sudionici i graditelji Božjeg kraljevstva već ovdje na zemlji. Pozvani smo upotrijebiti darove i milosti kojima nas je Bog obdario kako bi bilo više sreće i radosti među ljudima. Pozvani smo tako živjeti i raditi da kraljevstvo Krista Kralja zaživi u zajedništvu nas s Bogom i ljudi međusobno", zaključio je biskup Culej.

Tijekom mise, između ostalih skladbi, dijelove ordinarija iz Krunidbene mise W. A. Mozarta izvela su oba katedralna zbora "Chorus liturgicus" i "ACD Angelicus" pod ravnanjem mo. Anđelka Igreca i uz pratnju katedralnog gudačkog sastava.

Nakon svete mise u katedrali se predstavilo 12 zborova, od kojih su dva katedralna zbora iz Varaždina, dok su ostali župni ili crkveni zborovi iz župa Varaždinske biskupije.

Svaki zbor izveo je po dvije skladbe, a nastupili su: župni zbor "Alojzijevci" iz župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici, župni zbor iz Svetog Ilije, katedralni zbor "ACD Angelicus" iz Varaždina s gudačkim kvartetom, župni zbor iz Nedelišća, zbor župe sv. Vida iz Vidovca, crkveni zbor župe Rođenja BDM iz Male Subotice, mješoviti zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca, župni zbor župe Sveti Juraj u Trnju, pjevački zbor župne crkve Svetog Jurja na Bregu, župni zbor "Sveta Cecilija" iz Svete Marije i katedralni zbor "Chorus liturgicus" iz Varaždina.

U stanci nastupio je i orguljaš Višeslav Jaklin, student glazbe u Grazu.

Smotru je vodila Ljubica Capek, koja je opširno predstavila svaki od zborova.

Ukupno je tijekom večeri nastupilo oko 350 crkvenih glazbenika, kojima su na kraju smotre na sudjelovanju zahvalili varaždinski biskup i povjerenik za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije mr. Anđelko Igrec, uručivši izvođačima i prigodne zahvalnice.

Biskup Culej pritom je pohvalio organizaciju festivala koji je u tjedan dana okupio crkvene glazbenike različite dobi iz raznih krajeva biskupije, uputivši veliku zahvalu nositelju organizacije povjereniku Igrecu.

Jasminka Bakoš-Kocijan
 
Župni zbor "Alojzijevci" iz župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici

dirigent: Ana Pleskalt
orgulje: Alen Kvaternik
 
Župni zbor iz Svetog Ilije

dirigent: s. Ksenija Topolovec    
Katedralni zbor "ACD Angelicus" iz Varaždina

dirigent: Anđelko Igrec 
Župni zbor iz Nedelišća

dirigent: Vlado Mihaljević
orgulje: Ivan Mihaljević


 
Zbor župe sv. Vida iz Vidovca

dirigent: Dražen Priher
    
Crkveni zbor župe Rođenja BDM iz Male Subotice

dirigent: Josip Mihaljević 
Mješoviti zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca

dirigent: prof. Vedrana Fabac
       


 
Župni zbor župe Sveti Juraj u Trnju

dirigent: Vlado Sinković
orgulje: Nenad Glavak


    
Pjevački zbor župne crkve Svetog Jurja na Bregu

dirigent: Valent Horvat 
Župni zbor "Sveta Cecilija" iz Svete Marije

dirigent: Vlado Mihaljević
orgulje: Ivan Mihaljević


 
Katedralni zbor "Chorus liturgicus" iz Varaždina

dirigent: dr. Stanko Ilčić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika