Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

U varaždinskoj katedrali održan dvodnevni Festival svete Cecilije

Festival svete Cecilije, već tradicionalan susret mješovitih župnih pjevačkih zborova te zborova mladih Varaždinske biskupije u prigodi proslave blagdana svete Cecilije, zaštitnice crkvenih pjevača, ove je godine održan u subotu i nedjelju, 24. i 25. studenoga, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

U organizaciji biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu, kojeg vodi mo. Anđelko Igrec, u dva dana nastupila su 24 zbora u sklopu slavlja zborovanja i Službe Riječi koju je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Sudjelovalo je oko 650 crkvenih pjevača, i to iz župnih zborova iz Kneginca, Vratišinca, Ludbrega, Svetog Ilije, Svibovca, Selnice, Murskog Središća, Svetog Jurja na Bregu, Močila, Male Subotice, Goričana, Preloga, župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca, župe sv. Nikole i župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, zatim katedralnog zbora "Chorus liturgicus", pjevačkog zbora franjevačke crkve iz Varaždina, skupine "Donum" iz župe sv. Nikole iz Varaždina, te zborova mladih iz Selnice, Murskog Središća, Vratišinca, Velikog Bukovca, Močila i župe bl. A. Stepinca iz Koprivnice.

Kako ove godine, kada se slavi 10. obljetnica osnutka Varaždinske biskupije, crkveni glazbenici svoju zaštitnicu prvi put proslavljaju u zajedništvu s novim biskupom, zborovi su bili pozvani nastupiti s pjesmama sa zahvalnom i slavljeničkom tematikom te nadahnutima geslom novog biskupa "Činiti dobro".

Brojne pjevače, glazbenike, dirigente i zborovođe, koji su tijekom dva dana ispunili varaždinsku katedralu, pozdravio je biskup Mrzljak kazavši kako su se okupili na Festivalu svete Cecilije, koju su proteklih dana proslavljali u svojim župama. Podsjetio je da su se sabrali na završetku crkvene godine u predvečerje i na samu svetkovinu Krista Kralja, pozvavši nazočne da za sve njih susret bude duhovna obnova uoči početka nove liturgijske godine te da u pobožnosti Službe Riječi sudjeluju pjevanjem koje je uvijek dvostruka molitva.

Zajedničko liturgijsko pjevanje svih pjevača tijekom Službe Riječi animirao je, uz orguljašku pratnju mo. Igreca, prvog dana katedralni zbor "Chorus liturgicus", a drugog dana katedralni zbor "Chorus angelicus" uz pratnju puhačkog ansambla i mo. Igreca na orguljama.

U Službu Riječi uveo je psalam "Bonum facere - Dobro činiti", kojeg je uglazbio mo. Igrec za proljetnu svečanost preuzimanja službe novog biskupa mjesne Crkve. Otpjevan je niz slavljeničkih i zahvalnih euharistijskih pjesama, a u tom duhu s jednom skladbom predstavili su se i nastupajući zborovi, i to uz pratnju orgulja, puhačkih i gudačkih instrumenata te drugih glazbala.

U svom nagovoru biskup Mrzljak podsjetio je kako se kršćani okupljaju oko živoga Isusa Krista koji je prisutan na različite načine, ne samo pod prilikama kruha i vina, nego i u živoj Božjoj Riječi koja čovjeka potiče da izabire dobro. Naglasio je da je Kraljevstvo Božje, u kojem prebiva živi Krist Kralj, omeđeno granicama na kojima se zbiva borba između dobra i zla, dodavši da te granice prolaze kroz samog čovjeka koji je pozvan birati dobro kako bi pridonosio ostvarivanju Božjeg kraljevstva u svom životu i životu drugih. Kazao je da čovjek, koji je pozvan biti dionik Božjeg kraljevstva, želi pjesmom izraziti zahvalnost i radost, usrećujući na taj način samog sebe, ali i sve oko sebe. Pritom je dodao da crkveni pjevači i drugi članovi Crkve na taj način svjedoče o prihvaćanju Krista Kralja i pridonose širenju Božjeg Kraljevstva na zemlji.

Na kraju zborovanja i Službe Riječi biskup Mrzljak zahvalio je svim sudionicima što su pjevali i jedni druge slušali i podupirali, a osobito mo. Igrecu koji je organizirao čitavo događanje. Poručio je kako je njihov angažman u crkvenom pjevanju veliko svjedočanstvo za Božje kraljevstvo Krista Kralja te je uputio Božji blagoslov svima nazočnima i njihovim obiteljima i župnim zajednicama. Nakon zborovanja sudionici su se okupili na druženju i domjenku u Svećeničkom domu.

Jasminka Bakoš-Kocijan