Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

800 crkvenih pjevača na Festivalu svete Cecilije Varaždinske biskupije

Dvodnevni Festival svete Cecilije, kao već tradicionalan susret i nastup zborova Varaždinske biskupije u prigodi proslave nebeske zaštitnice crkvenih glazbenika, započeo je u subotu 15. studenoga u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu. Prvog dana festivala, koji se održava u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, koji vodi maestro Anđelko Igrec, nastupilo je 13 zborova koji su otpjevali skladbe nadahnute psalmima, središnjom temom ovogodišnjeg festivala. Slavlje zborovanja i Službu Riječi predvodio je preč. Blaž Horvat, rektor katedrale, koji je zaželio dobrodošlicu svim pjevačima, sviračima, orguljašima i zborovođama koji su ispunili katedralu. Tijekom Službe Riječi zajedničke psalme i skladbe pjevali su svi nazočni, a pjevanje je predvodio katedralni zbor "Chorus Angelicus" uz orguljašku pratnju mo. Igreca.

Pojedinačno su nastupili Katedralni zbor "Chorus Angelicus" iz Varaždina, Vokalni ansambl "Svjetlost" župe Sv. Juraj na Bregu, Mješoviti zbor župe sv. Leonarda iz Goričana, Zbor mladih "Adonai" župe sv. Josipa na Banfici u Varaždinu, Župni zbor sv. Marije Magdalene iz Kneginca, Župni mješoviti zbor "Sveti Ilija" iz župe Sv. Ilije proroka, Zbor mladih "Eshaton" župe Močile iz Koprivnice, Zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice, Pjevački zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije - Močile, Koprivnica, Zbor mladih "Ime ljubavi" župe sv. Nikole iz Koprivnice, Pjevački zbor župe Presvetog Trojstva Ludbreg, Mješoviti zbor franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja iz Varaždina i Mješoviti zbor župe sv. Jakoba iz Preloga.

Na kraju slavlja su zborovođe primili prigodne zahvalnice za sudjelovanje zborova, a završna pjesma "Isuse Kralju" otpjevana je kao čestitka za 40. rođendan organizatoru mo. Igrecu, kojeg je rektor katedrale nazvao dušom svih aktivnosti u poticanju i unapređivanju crkvene glazbe na području biskupije.

U nedjelju će skladbe izvoditi drugih 12 zborova, i to Katedralni zbor "Chorus liturgicus" iz Varaždina, Mješoviti pjevački zbor župne crkve sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu, Mješoviti pjevački zbor župe Sv. Juraj na Bregu, Muška vokalna skupina pjevačkog zbora župe Sv. Juraj na Bregu, Mješoviti pjevački zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, Mješoviti pjevački zbor župe sv. Ladislava i Marije Kraljice Mursko Središće, Mješoviti zbor župe Margečan-Tužno, Zbor "BeDeM" župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Biškupec, Pjevački zbor župe sv. Marka iz Selnice, Župni zbor župe Uzvišenja Sv. Križa iz Vratišinca, Pjevački zbor župe sv. Benedikta i Žalosne Gospe iz Kloštra Podravskog i Župni zbor "Sveta Margareta" iz Margečana.

Službu Riječi predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Na kraju će biti uručene zahvalnice sudionicima, te potvrde polaznicima Orguljaške škole Varaždinske biskupije.Da su psalmi molitveno srce Svetog pisma te kao hvalospjevi Bogu osobna i zajednička molitva u koju se prelijeva Riječ Božja, potvrdio je dvodnevni Festival svete Cecilije Varaždinske biskupije koji je ove godine bio posvećen upravo psalmima. Festival je u prigodi proslave nebeske zaštitnice crkvene glazbe u katedrali Uznesenja Marijina u Varaždinu okupio crkvene i župne pjevačke zborove iz svih krajeva biskupije koji su sudjelovali u Službi riječi i slavlju zborovanja.

Trinaest zborova u subotu 15. studenoga i dvanaest u nedjelju 16. studenoga s ukupno 800-njak crkvenih pjevača nastupilo je izvodeći uglazbljene psalme tijekom Službe riječi koju je predvodio preč. Blaž Horvat, rektor katedrale. Na kraju oba festivalska popodneva zborovima su uručene prigodne zahvalnice organizatora, Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, kojeg vodi mo. Anđelko Igrec, a na kraju drugog dana okupljene je pozdravio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uručivši pritom i prigodne potvrde polaznicima biskupijske Orguljaške škole.

Upućujući dobrodošlicu svim sudionicima festivala, od brojnih crkvenih pjevača do orguljaša, svirača i zborovođa, rektor Horvat prenio je srdačne pozdrave biskupa Mrzljaka koji je drugim obvezama bio spriječen osobno predvoditi slavlja. Istaknuo je kako su došli Bogu darovati svoje molitve, i to putem najsavršenijeg glazbenog instrumenta - ljudskog grla, te glasom i srcem dati slavu Stvoritelju.

Tijekom Službe riječi svi okupljeni, predvođeni u subotu katedralnim zborom "Chorus Angelicus" te u nedjelju katedralnim zborom "Chorus liturgicus", izveli su više zajedničkih psalama, dok su s pojedinačnim uglazbljenim psalmima zborovi nastupili u okviru molitve vjernika, uputivši time svoju duboku osobnu ali i zajedničku molitvu uzdižući svoj ljudski duh prema vječnom Bogu, punom ljubavi, milosrđa i dobrote.

Crkveni pjevači, koji su ispunili katedralu, sudjelovali su u pjevanju antifona zajedničkih psalama koje su pjevali solisti psalmisti, među kojima i oni koji sudjeluju u projektu "Svaki tjedan psalam jedan" kojim biskupijski Ured za crkvenu glazbu želi potaknuti pjevanje psalama u nedjeljnoj misi, te odgojiti pjevače psalama.

Na festivalu su nastupili župni zborovi, zborovi mladih i vokalne skupine, i to tri zbora iz župe Sveti Juraj na Bregu, po dva zbora iz župe Močile, Margečan i koprivničke župe sv. Nikole, katedralni zborovi "Chorus Angelicus" i "Chorus liturgicus", te zborovi iz Goričana, župe sv. Josipa iz Varaždina, Kneginca, Svetog Ilije, Ludbrega, Preloga, čakovečkih župa sv. Nikole i sv. Antuna Padovanskog, Murskog Središća, Selnice, Vratišinca, Biškupca, Kloštra Podravskog i franjevačke crkve iz Varaždina.

Neki od zborova koji su nastupili redoviti su sudionici festivala, koji je doživio već sedmo godište, a nekima je ovo bio prvi nastup na toj tradicionalnoj smotri koja želi predstaviti aktualnu razinu izvođenja crkvene glazbe u biskupiji. Da se crkveno zborno i liturgijsko pjevanje u župama sve više unapređuje, potvrdio je i ovogodišnji festival koji je imao zahtjevnu temu kojoj su se zborovi uspješno odazvali i pokazali djelić bogate baštine Crkve koja se sastoji i od psalama pružajući izvanrednu crkvenu duhovnu vrijednost. Završna pjesma slavlja zborovanja "Isuse Kralju" otpjevana je u subotu kao čestitka za 40. rođendan organizatoru mo. Igrecu, kojeg je rektor katedrale nazvao dušom svih aktivnosti u poticanju i unapređivanju crkvene glazbe na području biskupije.

Svima okupljenima Božji je blagoslov na kraju uputio biskup Mrzljak koji je zahvalio svim sudionicima, a osobitu zahvalu uputio je novom rektoru katedrale preč. Blažu Horvatu, koji skrbi i o liturgijskom pjevanju u katedrali, te mo. Igrecu na čitavoj organizaciji. Crkvenim glazbenicima čestitao je blagdan njihove nebeske zaštitnice te im zaželio da blagdan sv. Cecilije, koji se slavi u subotu 22. studenoga, proslave i u svojim župama kako bi i nadalje bili zauzeti i nadahnuti u crkvenom pjevanju. Podsjetivši da je pjesma dvostruka molitva, ustvrdio je kako je ovaj festival uistinu bio molitveno slavlje za čitavu mjesnu Crkvu.

Osim što su svi zborovi primili prigodne zahvalnice, biskup Mrzljak uručio je uz srdačne čestitke i potvrde polaznicima Orguljaške škole Varaždinske biskupije, kroz koju je proteklih godina prošlo više od 50 orguljaša i zborovođa iz više desetaka župa biskupije. Susret crkvenih glazbenika zaključen je zajedništvom i domjenkom uz radostan agape u dvorani Svećeničkog doma.

Jasminka Bakoš-KocijanSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika