Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Fascikli - pjevački molitvenici

Fascikli - pjevački molitvenici

Kad je na 10. festivalu svete Cecilije rektor varaždinske katedrale preč. Blaž Horvat uručivao zahvalnice pojedinom zboru skupa s ovogodišnjim darom - mapama za svakoga člana zbora, zaželio je da taj fascikl postane pjevački molitvenik u kojem se sabiru zborske pjesme za liturgiju: "Neka se ispune notama te vam budu na korist kao pravi pjevački molitvenici iz kojih ćete dvostruko moliti!"

Mape - autor: Jaminka Bakoš-Kocijan

 

Programi jubilarnog festivala i snimke


Sa web-stranice Varaždinske biskupije:


Nakon što su dan ranije svoje umijeće izvođenja crkvene glazbe pokazali pjevači iz 18 zborova, u nedjelju je nastupio 21 pjevački zbor iz svih krajeva Varaždinske biskupije. Mnogobrojne crkvene pjevače koji su se sabrali u glazbeno-molitvenom zajedništvu, u prepunoj katedrali pozdravili su mo. Anđelko Igrec, voditelj biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu, u ime organizatora festivala, te preč. Blaž Horvat, rektor katedrale koji je predvodio prigodnu Službu riječi u sklopu koje su zborovi održali svoje nastupe izvodeći po jednu skladbu posvećenu geslu "Hvala ti što sam stvoren tako čudesno" (Ps 139).


Nastupili su župni zbor sv. Marije Magdalene iz A trigove, mješoviti zbor iz župe Sv. Ilije, mješoviti zbor župe sv. Josipa iz Varaždina, zbor župe Presvetog Trojstva iz Reke, mješoviti zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca, pjevački mješoviti zbor sveta Elizabeta iz Jalžabeta, muška vokalna skupina pjevačkog zbora župe Sv. Juraj na Bregu, ženski zbor župe sv. Nikole iz Čakovca, mješoviti pjevački zbor "Sveti Juraj" iz Svetog Đurđa, mješoviti zbor župe sv. Margarete iz Donje Dubrave, muška vokalna skupina sv. Margarete iz Donje Dubrave, župni zbor "Sveti Benedikt" iz Kloštra Podravskog, zbor župe sv. Martina iz Varaždinskih Toplica, mješoviti pjevački zbor "Alojzijevci" župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice, mješoviti pjevački zbor župe Sv. Juraj na Bregu, mješoviti zbor župe sv. Ladislava i Marije Kraljice iz Murskog Središća, župni zbor Sveti Juraj u Trnju, župni zbor sv. Nikole biskupa iz Čakovca, zbor mladih "Eshaton" župe Uznesenja BDM iz Močila, mješoviti zbor župe sv. Leonarda iz Goričana te zbor varaždinske katedrale "Chorus angelicus".


Svim zborovima uručene su prigodne zahvalnice za sudjelovanje, a svim članovima zborova, njima više od 600, u spomen na jubilarni deseti festival darovane su lijepo oblikovane mape, za koje je rektor Horvat zaželio da ih ispune notama te da im budu na korist kao pravi pjevački molitvenici iz kojih će dvostruko moliti.


U završnom dijelu susreta održan je obred postavljanja u službu psalmista 17-ero crkvenih pjevača. Poslanje su primili od varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka koji je podsjetio da u Crkvi, osobito u liturgiji, postoje različite službe koje su na korist zajednici i Bogu na slavu, a jedna od tih služba je i poslanje psalmista. U službu psalmista postavljeni su Barbara Hegeduš, Lucija Kolarić, Nikolina Matić, Jurica Recek i Martin Recek iz Svetog Jurja u Trnju, Klara Haramina, Branka Jurinić i Franjo Liklin iz Murskog Središća, Goran Biškup i Martina Evačić iz Močila, Zdenka Evačić i Manda Milardović iz Reke, Benjamin Beriša iz župe sv. Nikole u Čakovcu, Ljiljana Bogojević iz župe sv. Vida u Varaždinu, Zoran Crnčić iz župe sv. Antuna u Koprivnici, Tomislav Herceg iz Sračinca i Mladen Lukavečki iz župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.


Uoči završnog blagoslova biskup Mrzljak zahvalio je svim izvođačima napomenuvši da ta zahvala nikako nije samo formalnost, već je svim crkvenim pjevačima na njihovom angažmanu i svemu što čine na području crkvene glazbe potrebno zahvaliti iz dubine srca i duše. Zahvalio je njihovim voditeljima, orguljašima i župnicima, kao i organizatorima festivala te njegovom inicijatoru mo. Igrecu. Nakon festivala druženje je nastavljeno u radosnom zajedništvu u prostorima Prve gimnazije u Varaždinu.


Jasminka Bakoš-Kocijan