Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

O nama

Dobro došli!

Dobro došli na web-stranicu Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Nadamo se da ćete se okoristiti materijalima koje smo Vam stavili na raspolaganje. Za sve prijedloge i upite kontaktirajte nas mailom.

Adresa:

Varaždinska biskupija
Ured za crkvenu glazbu
Zagrebačka 3
42000 Varaždin
 
 Uredovno vrijeme:

ponedjeljak 9.00-17.00
utorak 8.00-16.00
srijeda 7.00-11.00

Crkvena glazba u Varaždinskoj biskupiji

Orgulje varaždinske katedraleUred za crkvenu glazbu vodi mr. Anđelko Igrec, katedralni orguljaš i zborovođa, skladatelj, povjerenik za glazbu u Biskupiji.

Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije brine za glazbu u varaždinskoj katedrali i biskupiji. Između ostaloga organizira susrete zborova, orguljašku školu, priprema notne materijale, priređuje snimke duhovne glazbe, pokreće različite projekte među kojima je najpoznatiji "Svaki tjedan psalam jedan"...

 

Od 2002. godine organizira biskupijski Festival svete Cecilije, posvećen zaštitnici crkvene glazbe, koji okuplja različite zborove i sastave, a tijekom godine priređuje i druge smotre i festivale vezane uz pojedine blagdane, kao što su adventski i korizmeni susreti i glazbena bdjenja.

Kako gotovo u svakoj župi u biskupiji djeluje mješoviti pjevački župni ili crkveni zbor, Ured je svoju aktivnost usmjerio na unapređenje izvedbe crkvene glazbe, pa je za sve zaintersirane crkvene glazbenike pokrenuo Orguljašku školu, koja je svoje djelovanje započela u jesen 2004. godine. Riječ je o predavanjima o liturgijskom sviranju, zbornom pjevanju, vokalnoj tehnici, dirigiranju i liturgici, te praktičnim radionicama, koje žele pridonijeti boljem poznavanju crkvene glazbe kako bi se osposobili što kvalitetniji voditelji zborova, dirigenti i orguljaši. Namjera je postići određenu glazbeno-liturgijsku razinu pjevanja u župama, biskupiji i šire, kako bi crkveni glazbenici bili što obrazovaniji te osposobljeni za samostalno osmišljavanje kvalitetnih glazbenih sadržaja liturgija. Orguljaška škola ujedno je župnim orguljašima i dirigentima prilika za razmjenu iskustava i glazbenih materijala.

Ured svoj doprinos daje i u organizaciji smotre dječjih zborova "Zlatna harfa", koja se na razini Varaždinske biskupije održava jednom godišnje od 2000. godine.

Od 2006. g. u suradnji s biskupijskim Uredom za pastoral duhovnih zvanja organizira i Festival Dobrog Pastira u prigodi Svjetskog dana molitve za zvanja, na kojem nastupaju zborovi i sastavi mladih.

Ured je početkom 2006. godine pokrenuo projekt pjevanja nedjeljnih psalama, čime se želi probuditi svijest za pjevanje psalama u misi, te odgojiti pjevače psalmiste.U tu svrhu za svaku se nedjelju na biskupijskoj web stranici objavljuju note uglazbljenog psalma ili predlaže postojeći iz liturgijske pjesmarice te se potkrjepljuje kraćim zvučnim zapisom.

Na web stranici se objavljuju materijali za izvođenje skladbi, mjuzikala i slično.

Glazba u varaždinskoj katedrali

Glazba u katedrali

Slika "Na Božić" Varaždinca Željka Prsteca prikazuje skoro sve predvoditelje liturgijskog pjevanja u varaždinskoj katedrali... Tu su dva katedralna zbora: "Angelicusi" ili službeno "Chorus angelicus" sa svojim voditeljem katedralnim orguljašem Anđelkom Igrecom i "Chorus liturgicus" sa Višeslavom Jaklinom. Tu je negdje i rektor katedrale preč. Blaž Horvat (onaj uz sv. Josipa). Zbor mladih je na božićnim praznicima. Orgulje nisu stale na sliku, no ionako danas imamo orkestar... Kad se sve skupa zbroji ispada otprilike devet zborova anđeoskih...

Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupijeSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
1