Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Ljetna škola crkvene glazbe

Ljetna škola crkvene glazbeUred za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, koji vodi mo. Anđelko Igrec, priprema novi projekt za sve zainteresirane orguljaše, voditelje zborova i angažiranije pjevače i poziva ih da sudjeluju na Ljetnoj školi crkvene glazbe Varaždinske biskupije.

Škola je raspoređena u tri večernja i jedan prijepodnevni termin, obuhvaćajući teme vezane uz gregorijanski koral, sviranje orgulja, pjevanje psalama i rad sa zborom.

Srijeda, 19. kolovoza posvećena je gregorijanskom koralu: najosnovniji dio repertorija glazbe rimske liturgije, zapisan u našim liturgijskim pjesmaricama, želi se približiti polaznicima i ponuditi da bude sastavni dio i obogaćenje liturgijskog pjevanja.

U četvrtak će nekoliko orguljaša biskupije predstaviti orguljske skladbe prikladne za sviranje na kraju misnih slavlja i u svečanijim prigodama. Predložit će se manje zahtjevne skladbe i potaknuti kantore da porade na svojoj sviračkoj tehnici.

Petak navečer je rezerviran za skladbe sa solo pjevačima i psalmistima. U sve više župa redovito se pjevaju čitavi psalmi ili barem antifone predložene za to slavlje u lekcionaru.

Neprocjenjiva je važnost psalmista koji odvajaju svoje vrijeme spremajući se iz nedjelje u nedjelju za svoju službu. 

I ove godine sudjeluje 30-tak novih kandidata u formaciji psalmista.

Subotnje prijepodne bit će posvećeno izradi probranih višeglasnih skladbi za  mješoviti zbor. Veliki zbor će biti sastavljen od odgovornih za glazbu u našim župnim zajednicama i njihovih najužih suradnika, a poseban će obol dati manji ansambli oformljeni po dekanatima  od kojih će svaki predstaviti zborske skladbe koje bi mogle obogatiti repertorij  naših  župskih  zborova. Susret započinje molitvom Božanskog časoslova, a završava kratkim koncertom u katedrali i ručkom.

Sudjelovanje na svim sadržajima je besplatno. 
Svoje sudjelovanje potrebno je prijaviti na mail: glazba@biskupija-varazdinska.hr