Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Održan korizmeni stručno-formacijski susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije

Održan korizmeni stručno-formacijski susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupijeLiturgijska mjera i forma glazbe bila je tema korizmenog susreta zborovođa i crkvenih glazbenika Varaždinske biskupije održane u subotu, 24. veljače ove godine u prostorijama biskupijskog Centra za mlade u Varaždinu.

Pedesetak sudionika na početku susreta najprije je pozdravio mo. Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš i povjerenik za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije.
„Želio sam da nam u ovom korizmenom razdoblju kvalitetan predavač poput vlč. dr. sc. Milana Dančua održi predavanje: da nam posvijesti važnost liturgijskih događanja i liturgijskih tekstova kako bismo prema tome mogli promisliti o što kvalitetnijem izboru glazbe te tako obogatiti život crkvene zajednice u kojoj djelujemo“, poručio je mo. Jaklin.

Uslijedilo je izlaganje na spomenutu temu koje je održao vlč. dr. sc. Milan Dančuo s Katedre liturgike Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje se temeljilo na teološkim sadržajima i obrednim vlastitostima liturgije korizmenoga vremena i Vazmenog trodnevlja kao polazištu i nadahnuću za oblikovanje glazbe. Tako su se kroz predavanje polaznici najprije upoznali s liturgijom korizmenog vremena i Velikog tjedna jer, kako je rekao predavač, „da bismo uopće mogli govoriti o liturgijskom oblikovanju u smislu glazbe, treba najprije upoznati ono što je liturgija, obredna dinamika, što su slavlja, treba upoznati pojedine dijelove liturgijskih slavlja, da bi onda mogli primijeniti ta znanja za oblikovanje slavlja.“
 
Vlč. Dančuo sudionicima je predstavio korizmeno vrijeme, značenje korizmenog vremena, pojedine elemente, teološke naglaske, kako se obredno i povijesno razvijala korizma da bi danas mogli razumjeti dinamiku korizmenog vremena. Naglašen je pritom i dvostruki karakter korizme, kako ga donosi konstitucija II. vatikanskog sabora Sacrosanctum Concilium - „ono je uspomena ili priprava na krštenje te vrijeme pokore. Stoga se i vjernici pripravljaju za svetkovanje vazmenog otajstva gorljivo slušajući Božju riječ i predajući se molitvi. Korizma je vrijeme priprave za blagdan Uskrsa, ali i sakramentalna inicijacija za Uskrs.“ Također, u svom predavanju vlč. Dančuo se dotaknuo posebno pojedinih elemenata Vazmenog trodnevlja, „koji će, nadam se, sudionicima ovog susreta pomoći u njihovim zajednicama da mogu vazmeno trodnevlje ove godine oblikovati polazeći upravo od liturgije: od obreda i od dinamike; da mogu i glazbeno voditi računa o tome i tako pomoći vjernicima da, na kraju, stvarno glazbeno dožive ta slavlja na pravi način“, rekao nam je vlč. Dančuo. Osvrćući se na važnost uloge crkvene glazbe općenito , dr. Dančuo apostrofirao je sljedeće: „Teološki predznak liturgijske glazbe jest obilježje koje vodi u teološko shvaćanje i doživljavanje liturgije. Glazba je u liturgiji, ne poreduzza vrijeme liturgije. Stoga postaje i njezin sastavni dio. Glazba nije izvanjski element niti umjetničko oblikovanje bogoštovlja, već je oblikovana liturgijom. Nadalje, ne može biti promatrana samo u funkciji obreda, može biti oblik oslobađanja obreda od njegove funkcionalnosti i korisnosti kako bi se zahvatila otajstvena zbiljnost koja nadilazi vidljivu dimenziju liturgije te ljudsku želju za duhovnom korisnošću i potrebom. Niti liturgijska glazba danas nije lišena opasnosti da bude samo u službi dobrog osjećanja. Međutim, sveta glazba je dio obreda i obrednog posadašnjenja, ona u obredu pronalazi svoje životno ishodište i žarište te obredom na ponajbolji način doseže posljednji obzor svojega izražavanja - onaj transcendentni.“ Vlč. Dančuo, raložio je također pojedine dijelove misnog proprija i ordinarija te dao nekoliko uputa o glazbenim vlastitostima te mogućnostima oblikovanja svakoga od njih.
 
Nakon predavanja vlč. dr. sc. Dančua, sudionici susreta imali su prilike predavaču postavljati pitanja te tako dodatno proširiti svoja znanja oko liturgijskih propisa vezanih za glazbeno oblikovanje liturgijskih slavlja. A da su ovakvi susreti uistinu važni te da se na njima uvijek može naučiti nešto novo potvrdili su nam i sami sudionici: zborovođe i crkveni glazbenici, kako od onih starijih generacija tako i od mlađih.
 
Julijana Kočila na svojoj župi orguljašica je više od 40 godina koja je uvijek dolazila na ovakve susrete te svjedoči kako svaki puta nauči nešto novo.
„Kad dođem mislim si kako ja zapravo ništa ne znam i opet moram nešto učiti. Ovo je jako korisno i daj Bože da ima toga što više“, govori nam Kočila.
 
Mislav Lucić, jedan od orguljaša u varaždinskoj katedrali, također ističe veliku važnost ovakvih susreta kako bi se, kao crkveni glazbenici, usavršavali na tome području.
„Povjerena nam je velika odgovornost što mnogi ljudi zapravo ni ne shvaćaju na taj način, kao što je i vlč. Dančuo naglasio: često se crkvena glazba doživljava samo kao popratni dekor na misi, a ne kao njen sastavni dio“, govori nam Lucić te nastavlja kako bi crkveni glazbenik trebao biti prilično upućen i obrazovan i u liturgiji, i u pitanjima glazbe, liturgike i crkvenih propisa kako bi, na odgovarajući i adekvatan način, približili otajstvo liturgije i otajstvo euharistije puku koji bi morao sudjelovati zajedno sa svima. Tim više je zapravo posao crkvenog glazbenika složeniji.
„Stoga upravo ovakvi susreti omogućuju da, iz usta čovjeka koji se time bavi cijeli život, čujemo savjete, ideje, da nam ukaže na naše propuste, a opet, ako imamo nekakvih nejasnoća, da ga možemo pitati, tražiti savjet kako neke stvari poboljšati u svom radu, a na korist čitave zajednice“, poručio je Lucić.
 
Nakon predavanja vlč. Dančua mo. Jaklin najavio je predstojeće događaje, planirana okupljanja te iznio neke prijedloge za daljnje povezivanje i što bolju suradnju svih zborovođa i crkvenih glazbenika s područja Varaždinske biskupije. Naime, želja mu je da se svi oni okupljaju minimalno dva puta godišnje: u korizmi te adventu (a po mogućnosti i češće), ali da se na neki način ostvari i susret uz spomendan sv. Cecilije, njihove zaštitnice. Ovakva predavanja i formacijski susreti, kako su i mnogi od nazočnih istaknuli, od velike su pomoći ljudima koji svojim trudom i radom kroz glazbu obogaćuju liturgijski život svojih (župnih) zajednica i svojevrstan su oblik stručnog usavršavanja.
„Razmišljam da Ured za crkvenu glazbu treba okupiti kvalitetne suradnike koji će ga zajednički nositi i zahvalan sam Bogu što imam veliku pomoć i podršku Mislava Lucića, Vedrana Lesara, Luke Šopara i drugih aktivnih kvalitetnih laika koji su u svojim župama zaista nosioci i desne ruke svojim župnicima“, istaknuo je mo. Jaklin.  
 
Nakon izlaganja mo. Jaklina, g. Mislav Lucić predstavio je sudionicima susreta knjižicu s odabranim psalmima Vazmenog bdjenja, koja bi tebala poslužiti kao pomoć zborovođama i/ili pjevačima (psalmistima) u pripravi za glazbeno oblikovanje, najuzvišenijega liturgijskoga slavlja crkvene godine. „Ideja je bila u jednoj knjižici donijeti notne zapise najučestalijih i najjednostavnijih psalama, kako bi priprema bila to lakša, a za one koji bi možda htjeli uzeti drugačiji izbor, prijedlozi psalama drugih autora su navedeni na kraju knjižice. Sve notne zapise moguće je naći na mrežnim stranicama Ureda za crkvenu glazbu.“, istaknuo je Lucić.

 
Potom je uslijedila kratka proba za zajedničko misno slavlje koje je u varaždinskoj katedrali uz koncelebraciju generalnog vikara Varaždinske biskupije mons. Antuna Perčića predslavio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Otac biskup u više je navrata naglasio važnost glazbe kao neizostavnog elementa u oblikovanju liturgijskih slavlja te naznačio odgovornost službe koju svaki crkveni glazbenik time nosi, poručujući kako glazba izvire, kako iz nutrine liturgije, tako i iz nutrine svakog čovjeka. U svojoj homiliji, mons. Radoš donio je svojevrsni duhovni i misaoni nagovor okupljenima, posebnu pažnju pridajući simbolici evanđeoske slike grešnice koja je svojom kosom i suzama Gospodinu oprala noge. Na kraju misnoga slavlja, otac biskup zahvalio je svima nazočnima na trudu i odricanju u služenju Crkvi kroz poziv glazbenika te izrazio želju za daljnjim napredovanjem i obogaćivanjem crkvenih glazbenika kroz ovakve susrete.

Susret je zaključen zajedničkim druženjem i razmjenjivanjem iskustava u zajedništvu stola.  
 

Tekst: Iva Kuzmić
MIslav Lucić


Foto: Iva Kuzmić
Mislav Lucić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika