Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Svetkovina duhovne glazbe

Uskrsnim se koncertom, na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja u do posljednjega mjesta popunjenoj varaždinskoj katedrali slušateljstvu predstavio katedralni zbor Chorus angelicus pod ravnanjem Anđelka Igreca, svojeg osnivača i stalnog dirigenta. Koncert, koji je bio s dobrotvornom nakanom u korist stradalih na Haitiju i u Lici, organizirali su Varaždinska biskupija, Lions Club Sveti Nikola Varaždin, Lions Club Varaždin, NC Lions Club Millenium Varaždin i Lions Club Zrinski Čakovec. Odaziv je potvrdio ugled koji zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus uživa u gradu, posebice oduševljavajući svake nedjelje glazbenim sudjelovanjem u misnom slavlju.

Barokni Koncert za dvije trublje i orgulje F. O. Manfredinija u izvedbi Zvonimira Lazara i Marija Magaša, trublje, i Božice Tuđan, orgulje, bio je razigrani instrumentalni uvod u večer vokalne glazbe. A cappella pak izvedba skladbe Kličite Bogu sad svi (Ps 100) F. Mendelssohna-Bartholdyja pokazala je da je zbor izvrsno pripremljen, da su vrsno usklađene sve dionice i da se s pomnjom pjeva glazbu čija homofona struktura u ovom djelu pruža mogućnost za izražajno dinamičko nijansiranje. Posebni su pak doživljaji slijedili u interpretaciji nadasve zahtjevnog i skladateljski nadahnutoga ciklusa Chichester Psalms Leonarda Bernsteina, ostvarenja s kojim bi i profesionalni zbor imao posla u izradi svih pojedinosti.

Varaždinski su pjevači amateri, sa solisticom Jelenom Horvat, sopran, Lovorkom Begović, harfa, i Bornom A ercarom, udaraljke, izuzetnom predanošću i sigurnošću u izvedbi iznijeli na hebrejskom jeziku to glazbeno dojmljivo djelo koje traži veliku koncentraciju i disciplinu te ritmičku i intonacijsku pouzdanost. Kao i Agnus Dei u verziji za zbor a cappella Samuela Barbera, s profinjenim kontrapunktskim spletom glasova, tako i Bernsteinovi Psalmi poniru u svetkovinu duhovne glazbe i otpjevani ispred uzvišenoga baroknog oltara potiču i slušatelja na pažljivo predavanje ljepotama glazbe i misaonosti.

Dirigent, orguljaš i nadasve nadahnuti skladatelj Anđelko Igrec obradio je uskrsne pjesme Isus usta slavni, Emaus i Gospodin slavno uskrsnu za zbor, harfu, udaraljke i četiri puhača (dvije trublje i dva trombona) dajući svojem zboru repertoar koji poznatim crkvenim pjesmama pridaje ingeniozne harmonijske i interludijske značajke. Koncert je tako završio u radosnom ugođaju uskrsnoga slavlja i upravo je te ljepote doživljaja glazbe naglasio i koncertu nazočni varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, nedvojbeno zadovoljan da u svojoj biskupiji ima tako nadarenog dirigenta i pjevače sposobne za izvedbu i vrlo zahtjevnih glazbenih ostvarenja s krajnje dojmljivim rezultatima.

Zdenka Weber


Prenijeto iz  Vjesnika, srijeda, 7. travnja 2010.
PDF


Program:

Francesco Onofrio Manfredini: Koncert za dvije trublje i orgulje

Allegro " Largo - AllegroFelix Mendelssohn-Bartholdy: Kličite Bogu sad svi (Ps 100)

(a cappella, prepjev: p. Ivan Macan SJ)Leonard Bernstein: Chichester Psalms

(verzija za dječački glas, zbor, harfu, udaraljke i orgulje)


Prvi dio: Ps 108, 2; Ps 100

Drugi dio: Ps 23 i Ps 2, 1-4

Treći dio: instrumental & Ps 131 i Ps 133, 1Samuel Barber: Agnus Dei

autorova obrada za zbor


Anđelko Igrec: Obrade uskrsnih pjesama:

(za zbor, harfu, udaraljke, orgulje i četiri puhača)


Isus usta slavni  -  Emaus   -   Gospodin slavno uskrsnu"Bis" zajedno s publikom: Mir, pravi mir