Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Bogojavljenski navještaj Uskrsa MMXVII
31.12.2016.


Skladatelj GK  
Liturgijsko razdoblje Božić  
Za koji sastav Solisti  
Opis Prema drevnom običaju na Bogojavljenje se navješćuje svetkovina Uskrsa i druge svetkovine. Započinje ovim riječima: Spasenje, kojemu je Bog naumio privesti sve ljude, započelo je utjelovljenjem, a objavilo se potpuno u pashalnom otajstvu Isusa Krista. Poslušajmo, stoga, po drevnom običaju Crkve, navještaj svetkovanja  -  Vazma - nedjelje Uskrsnuća u godini Gospodnjoj 2017.

Navještaj datuma Uskrsa i pomičnih svetkovina, koji se čita ili pjeva na Bogojavljenje potječe iz vremena kada kalendari nisu bili olako dostupni. Bilo je potrebno obznaniti datum Uskrsa unaprijed, jer brojna slavlja liturgijske godine ovise o tom datumu. Iako današnji kalendari donose datum Uskrsa i drugih blagdana liturgijske godine već godinama unaprijed, navještaj na Bogojavljenje i dalje ima svoju vrijednost. On je podsjetnik na središnjost Uskrsnuća Gospodnjega u liturgijskoj godini, i važnost velikih otajstava vjere koja se slave svake godine.

Navještaj može pjevati ili čitati s ambona đakon, kantor ili čitač, obično nakon Evanđelja, ili nakon popričesne molitve.
Note Preuzmi (Veličina: 27,5 KB)
Broj posjeta 1716