Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Govorim, dakle pjevam!

U svojim pripremama za probe zbora koristite brojne izvore stručne literature, savjetujete se s kolegama iste struke, učite iz vlastitog iskustva. Kako biste mogli dobiti objektivan uvid u rad sa zborom koji Vam je povjeren, pravite bilješke na probama o problemima i naprecima koje primjećujete. Prema uvidu u probleme i konkretne glazbene jedinice iz partiture, odabirete i kreirate sami vježbe disanja i vježbe za upjevavanje.

Nakon četiri mjeseca rada isprobali ste većinu vježbi za upjevavanje, ali vidite da nemaju baš veliki učinak na ljude koji zapravo i ne razumiju čemu sve to. Često puta čuli ste i od strane Vaših pjevača kako samo trošite vrijeme i da ste u tih 15 minuta ooo-li-lu-la-ja-mu-ka-nja mogli otpjevati ili naučiti već dvije pjesme. Možda će neki u ovakvim situacijama od slijedeće probe stvarno vrijeme upjevavanja pretvoriti u nešto drugo ili u učenje nečega novoga, ali koliko će time dobiti, a koliko izgubiti, neka sami procijene. Vi naprotiv, dajte maha svojoj kreativnosti u prilagodbi sadržaja kako bi postao razumljiv i vrlo jednostavan.

Jedan od najjednostavnijih načina upjevavanja (a i vrlo učinkovit - sigurno 87%) je pjevanje riječi iz svakodnevnog govora (npr. most, hrast, svijet, kolačići, konj, knjiga...). Potrebno je samo prije odrediti melodijski interval i ritmičku figuru govorenja riječi te joj dodati visinu tona i vježba je spremna. Pokušajte svako upjevavanje napraviti prema novim tematskim jedinicama i uskoro će pjevači uživati u pjevanju cvijeća (ljiljan - razgibavanje jezika, ruža - za duge vrijednosti nota i uočavanje različitih boja istog tona), voća (malina - ritmičko pojašnjenje triole), povrća (rajčica - za razgovijetni piano i snažni forte), građevina (Muzej Mimara - ponavljanje na jednom tonu oblikovanom u usnoj šupljini)), ljudskih vrlina (plemenitost - skočiti s prvog sloga u opsegu kvarte), boja (plava i siva - u intervalu male terce), predmeta (ormar, stol, kišobran), zvukova (u opsegu kvinte oponašati zvonjavu budilice), materijala (kamen, papir, drvo - raspisati u osminkama...) i svega čega se sjetite. Ovakvim načinom ne samo da ćete pobuditi znatiželju o čemu ćete pjevati na idućoj probi, nego ćete brzo doći i do izvanrednih rezultata pri izgovoru teksta. Upjevavanje će postati zabavno, a nakon probe, u svakodnevnom životu, članovi zbora vjerojatno će barem jednom tjedno na radnom mjestu zapjevati.

Vježbe za upjevavanje nisu samo razgibavanje glasa, već i vježba kontakta između dirigenta i pjevača te uvježbavanje stalne koncentracije i aktivnosti kao i interpretacijskih elemenata (dinamika, tempo, ...). Stoga, inzistirajte na zadanom tempu i svim promjenama koje ćete tijekom vježbi za upjevavanje činiti. Bitno je dobro se pripremiti i ne nastupiti odveć strogo. Govor neka postane dijalog, dijalog neka bude pjesma, a pjesma neka kroz pjevani govor prijeđe u život.