Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Gravitacijska sila

Primijetili ste kako Vaši pjevači sve više paze na boju tona i kako lijepo izgovaraju tekst. Raduje Vas što, iako ne zvuči savršeno, zbor polako postaje zbor, odnosno skup glasova koji zvuče kao lijepo ugođeni instrument. Dogodi se često da koja žica netočno ili krivo zasvira, ali kako je to samo ponekad, ne brinete previše. Ipak, primijetili ste kako se nakon odsvirane intonacije učestalo pojavljuje krivi suzvuk na početku skladbe. Nikada nemojte nakon što ste čuli krivo otpjevan početak mrštiti lice ili tražiti pogledom krivce. Zaustavite pjevanje i ponovite intonaciju. Na probi, već pri vježbama za upjevavanje vježbajte točnu intonaciju. Nekoliko je uzroka koje možete rješavati postupno.

Kao što svaki čovjek kada je umoran priča u dubljoj intonaciji, možda se isto dogodilo i ljudima ispred Vas koji su nakon radnog dana ipak željeli ne propustiti probu, ali su na izmaku fizičkih snaga. Pokušajte situaciju osvježiti nekom lijepom vijesti (o organizaciji putovanja ili najavljenom dolasku dobrih prijatelja ili pohvalom za izvanredno sudjelovanje na prošlonedjeljnoj misi) ili primjerenom šalom. Za ''umornu'' probu odaberite nešto jednostavno gdje će se rezultati brzo očitovati i potaknuti i posljednje ulaganje snaga. Svakako u izboru skladbi može stajati kratki kanon pjevan tiho i razgovijetno koji će doprinijeti međusobnom slušanju, pozornosti i preciznosti.

Može biti da Vaši pjevači žive užurbanim tempom i već dugo nisu koristili sva čovjekova pomagala za ispravno disanje. Možda su zaboravili pravilno disati te već nakon dva takta padaju u intonaciji. Imaginarno udahnite svjež planinski zrak, pomirišite lijepi buket cvijeća ili najnoviju aromu svježe skuhanog čaja. Neka takav udah isprobaju i u stvarnosti. Vježbe za disanje pomoći će i pri rješavanju umora i pri boljem protoku kisika u tijelu i pri aktiviranju svih dijelova tijela potrebnih za disanje. Upozorite ih neka prilikom udisanja ne dižu ramena, nego neka se pripreme kao da će podići tešku knjigu. Vježbajte dugi udah i držanje tonova na istoj frekvenciji.

Jedan od uzroka loše intonacije može biti i prežustro dirigiranje. U žaru i zamahu učenja nove kompozicije ili utjeravanja zapisanog tempa, može Vam se dogoditi da zaboravite na živa bića koja, zbog dugih fraza u prebrzom tempu polako liče na štrumfove (sve su manji i sve više plave...jer nemaju vremena disati). Pred ogledalom prekontrolirajte sami sebe, ali možete to i potajno isprobati pred zborom. Nemojte im ništa reći. Dirigirajte rukama i tijelom istovremeno i vidjet ćete koliko više daha pjevači troše, odnosno kako brzo padaju u intonaciji.

Ako zbor jako pada u intonaciji, možda je bolje pjevati bez pratnje koja se često pri pjevanju ni ne sluša te nastaje još veća disonanca. Na probama pokušajte što više raditi bez instrumenta. Rezultati će brzo doći jer ćete potaknuti međusobno slušanje i trenutno ugađanje tijekom kompozicije. Naime, zbor će vjerojatno još nekoliko mjeseci padati u intonaciji, ali to će zbog međusobnog slušanja suzvuka s vremenom biti sve manje primjetno i na kraju nestati. Pomozite svima, a sebi skratite neugodne osjećaje koji Vas probadaju kada čujete netočnu intonaciju. Analizirajte i promatrajte, dajte sve od sebe, a ako i dalje ne bude bilo rezultata, kriva je sigurno gravitacijska sila.