Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Ima struje!

Kako stalno radite na novim antifonama i pjesmama, a znate da ih tijekom godine pažljivo dozirate na 10 antifona, jednu novu misu i 3 nove pjesme, što se puka tiče, Vaši pjevači željni su još novih sadržaja i pjevanja i izvan euharistijskog slavlja te razmišljate kako to pretvoriti u nešto lijepo.

Koncerti župnog zbora uvijek su dobro posjećeni i zato ih redovito održavate u uskrsnom i božićnom vremenu, kao i za spomendan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe. Zbor pjeva i u drugim župama dekanata, susreće se i sa ostalim zborovima iz biskupije, a putujete i na festivale duhovne glazbe u ostale dijelove Europe i Svijeta. Takav tempo traži od Vas mudrost u odabiru programa kako biste mogli sve na vrijeme kvalitetno napraviti.

Velik dio svjetske glazbene baštine čini upravo crkvena glazba i ovdje ste u prednosti, jer dosta djela možete pjevati na euharistijskim slavljima. Pri odabiru takvih skladbi, morate pripaziti na trajanje, kako vjernici koji nisu sjeli u klupe na misnom slavlju ne bi mislili da su umjesto mise došli na koncert. A to ako se dogodi da nakon Slave, koja je trajala 45 minuta, počnu pljeskati i odu kući? Uvijek budite i u dogovoru sa svećenikom, predvoditeljem euharistijskog slavlja. Bolje je razgovarati prije i izreći divne projekte i namisli, nego za vrijeme pjevanja uz orgulje, ostati bez struje... Pripazite i da ne stavite previše skladbi koje će pjevati samo zbor, nego ih u omjeru 1:5 za pučke pjesme, rasporedite tijekom cijelog liturgijskog slavlja i cijele liturgijske godine. Zbor neka sam, npr., pjeva samo ulaznu pjesmu, ali ostale pučke pjesme tražite od pjevača toliko kvalitetno da stvarno budu izraz svečanog nedjeljnog slavlja. Može li pučka pjesma zvučati drugačije u utorak, a sasvim drugačije u nedjelju? Naravno da može, zato što se nedjeljom okuplja cijela župna zajednica i ako im omogućite sudjelovanje, pučka pjesma zazvučat će kao najljepša skladba.

Kada odabirete skladbe za zbor, dobro je pogledati opseg pojedinih glasova u dionicama melodije, tome dodati 10% nade o napredovanju zbora i krenuti. Ne bojte se ako koja skladba ne uspije prve godine. Možete je bez straha i kompleksa nastaviti vježbati dogodine, a ako stvarno ne ide, bolje je zamijeniti je nekom drugom, nego mučiti se. Možda niste vi krivi. Možda je kriv skladatelj! Iako, sve je moguće onom koji vjeruje...

Pokušajte odabrati skladbe različitih skladatelja, glazbenih stilova, različitog tempa i liturgijskog vremena. Kada nekamo putujete, pripremajte 70% onoga što znate, ali uvijek se odvažite u 30% nečeg novog, zahtjevnijeg. Znajte da ondje pjevače očekuje nov prostor, nova akustika, nova crkva, drugačija zajednica vjernika. Uvijek pjevanje prilagodite prostoru i situaciji. Tako ćete imati uspješne nastupe, zadovoljne pjevače i trajni napredak u radu sa zborom.

Osim koncerata, pokušajte sa svećenikom organizirati večeri duhovne glazbe, pozovite koji zbor na druženje, organizirajte jednom mjesečno glazbenu večer psalama gdje će zbor, ili dio zbora predvoditi pjevanje psalamskih antifona, koje želite naučiti s pukom. Budite ponosni što na toliko načina možete naviještati glazbom.