Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Ogledalce, reci mi

Koliko se puta na dan pogledate u ogledalo? Kažete li sebi: ''Dobro jutro, stvore Božji?'' Vidite li svoj odraz u kojem izlogu kada prolazite ulicom? Možda vanjski izgled i nije toliko bitan, jer ljude ljudi, a i svatko sam sebe prepoznaje tek po izgledu srca.


Prilikom rada sa zborom shvatili ste da je do nekih rezultata vrlo teško doći, dok većinu elemenata možete skoro direktno ostvariti. Kod djece (a svatko od nas je dijete na svoj način), velik dio radnji naučene su imitacijom. Stoga je i velika odgovornost roditelja što će pred djecom govoriti, kako se ponašati i kakav će im primjer biti. Dirigent je svojevrstan roditelj, odgajatelj svojih pjevača pa je često zbor projicirana slika dirigenta. Imate veliku ulogu, ali možete biti mirni i zadovoljni, jer ste već do sada puno učinili. Ogledalo Vašeg rada i napretka je Vaš zbor. Koliko se budete trudili uložiti, takav će biti i odraz u zvukovnom, vjerničkom, kvalitetnom, ali i slikovnom ogledu.


Ogledalo Vaše direktne komunikacije su povratne informacije koje dobivate na probi, misi ili prigodnom koncertu. Nitko se u zboru ne smiješi, sve sami mrgudi...Je li dirigent nasmiješen? Ipak, pokušajte uvijek smiješiti se s razlogom. Usiljeni smiješak je gori od nikakvoga. Nastojite smiješiti se srcem, jer toliko je razloga zbog čega volite Vaše pjevače. Osobito im uputite smireni smiješak prije najsvečanijih misa kada su i sami, kao i Vi jako uzbuđeni. Pri dolasku biskupa ili pape nije potrebna nervoza, već radost i srdačan smiješak. Nitko ne zna kada treba početi pjevati. Kakva je Vaša početna kretnja? Jeste li dovoljno jasni? Imate li koncentraciju pozornosti i maksimalnu komunikaciju pri početku pjevanja? Jeste li obuhvatili sve pjevače pogledom? Nitko ne zna koje se evanđelje čitalo na misi. Niste valjda kao dirigent u vrijeme evanđelja govorili što ćete pjevati za poklik nakon evanđelja ili za darovnu pjesmu? To svakako napravite na probi i ponovite prije mise. Ili ste za vrijeme župnih obavijesti govorili svoje obavijesti? (...)


Nitko ne zna kako ravno stati i kako udahnuti dovoljno zraka, kako kontrolirano oblikovati tonove. Jeste li prije početka skladbe ravno stali i pokretom ruke udahnuli sa zborom? Nitko ne zna kako se svečano odjenuti na nedjeljnu misu i što obući za koncert. Jeste li kada porazgovarali s pjevačima o ljetnim haljinama na misi i sportskoj obući na koncertu? Nije dovoljno samo otpuhivati ili kasnije s drugima komentirati. To inače spada u ogovaranje? Svim pjevačima padaju note iz ruku, nemaju mjesta i stalno nešto traže. Jeste li im pokazali kako se fascikl drži na podlaktici?


A to primijetite u zboru, pokušajte primijetiti na sebi. Možda Vam pomogne prispodoba o trunju i balvanima. Ne bi škodilo imati malo ogledalo na dirigentskom stalku. Kada otkrijete uzrok, potiho ga ispravite i budite sretni što smo svi stvoreni na sliku Božju. On se tome najviše veseli kada nas vidi koliko se trudimo biti Njegovi.


Katarina Jengić