Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Padobranci

S radošću ste i vrlo pripremljeno došli na probu, jedva čekajući susret s Vašim najdražim pjevačima. Čitavi ste tjedan bili zadovoljni zbog uspješne prošle probe. Pripremili ste nove vježbe za upjevavanje, novu antifonu za nedjeljni psalam, osmislili kako ćete ih naučiti pjevati crescendo i legato.

Polako se okupljaju, sjedaju, međusobno se prisjećaju ispravnog sjedenja i položaja pri pjevanju, a Vi se rastapate od miline...Već ih se skupilo desetak! Ostali će valjda doći. Još nekoliko minuta... Slažete pripremljene notne materijale, odgovarate na usput postavljena pitanja prisutnih, osjećate iščekivanje što će se novoga dogoditi.

Vrijeme prolazi. Prije desetak minuta trebala je početi proba, ali mnogi nisu još došli... Prisutni čekaju, nastaje žamor, osjeti se nervoza u zraku. A to ćemo sad?

Nepravedno bi bilo one koji su se odlučili doći poslati kući. Ma niste na to ni pomislili. Ako ih dođe i četvero, uvijek možete održati probu. Podijelit ćete ih po glasovima i uvježbavati dionice. A što ako ih dođe troje? Sve je moguće onomu koji vjeruje. A što ako ih dođe dvoje? Nikad ne znate nije li između tih dvoje jedan skriveni psalmist, a drugome je potrebna pomoć oko pojašnjavanja rezonantnog prostora.

Dolasci na probe nisu bitni samo Vama, nego i onima koji misle da su svladali ''gradivo'' i onda usred nedjeljnog liturgijskog slavlja ulete s tonovima, kao padobranci, od kojih Vam se diže kosa na glavi. Posvijestite kroz šalu i ljubaznu opomenu kako probe za misu nisu kao ostale probe. Na misi nema ponavljanja početka skladbe ili traženja intonacije. Misa je gozba, slavlje i događa se u tom trenutku. Ljudi se kreću, stoje, sjede, pjevaju, šute, raduju se... Misa nije predstava ili vrijeme za dokazivanje (ono može biti samo u što većoj aktivnosti i sudjelovanju kako pjevača, tako i puka i svih suslavitelja). Ozbiljno pohađanje proba pomoći će zboru u bržem napretku kako u svladavanju novih sadržaja, tako i tehničkih elemenata ( točnosti, izjednačavanja boje glasova, međusobne tolerancije i slušanja). Uletavanje padobranaca redovito će se događati, ali shvatite to kao ptičice, koje tu i tamo zacvrkuću u krivoj intonaciji, jer može se dogoditi da Vam zapjeva i koja ptičica koja nije u zboru, a nalazi se u crkvi na toj misi...A kosa u zraku? Kosu čuvajte i tješite se da nismo savršeni, iako želimo dati sve od sebe.

Bez obzira na broj prisutnih, nastojte probu započeti i završiti uvijek u isto vrijeme. Tako će i pjevači znati za točnost (s vremenom će se to uvući u navike), a Vi ćete uvijek raspolagati s dovoljno vremena za sve zacrtane programe. Prije mise napravite kratko upjevavanje ili samo ponavljanje pjesama koje će biti pjevane na misi. Ne bojte se to činiti u crkvi (ali svakako na dostojanstven način), jer možda potaknete još nekoga da prvo postane ptičica, a nakon toga i redovit pjevač na probama crkvenog zbora.