Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Pogledaj, Gospode!

Promatrati svijet, ljude koji Vas okružuju i s kojima djelujete u župskoj zajednici korisno je, ako ste spremni pogledom u njima prepoznavati i otkrivati Božja stvorenja.

U muziciranju s pjevačima uvijek ste svjesni koliko je bitan Vaš pogled prema svima i prema svakome pojedinačno. Jedan pogled može ohrabriti, uputiti, provjeriti, zahvaliti. Pogled čini velik udio u međusobnom komuniciranju.

Iz pogleda pjevača također puno doznajete. Ako vidite kako su sa sobom na probu donijeli svakodnevne probleme, uputite pogled pun razumijevanja i Vašim dosjetljivim pogledom pokušajte pridobiti njihov pogled na riječi novog psalma ohrabrenja ili nove vježbe za upjevavanje koja će sadržavati poticajni svetopisamski tekst. Pogledom pjevače možete upozoriti kamo i kako neka sjednu da bi lakše pjevali. Možete provjeriti gledaju li dirigentski znak za skladan početak ili završetak fraze, gledaju li samo u partiture i muče se notnim tekstom ili uživaju muzicirajući prema Vašoj ruci. Pogledom se možete i začuditi ako čujete nešto što u skladbi ne piše, a pjevači to izvrsno tijekom pjevanja ubace u skladbu! Pogledom možete zahvaliti za njihovu strpljivost kada ste probu produžili dvadesetak minuta kako bi uvježbali četiri najteža takta.

Pogledom na misi okupljate ih prije početka slavlja, potičete u pjevanju i bodrite neka ustraju do kraja slušanja duge propovijedi. Svakako ih upozorite da tijekom svečane procesije njihov pogled prema povorci može trajati do dvije sekunde, a ostalo vrijeme bilo bi lijepo neka gledaju u dirigenta i tekst pjesme. Pogledom možda potičete i druge vjernike na sudjelovanje u pjevanju, ako ste tijekom liturgijskog slavlja okrenuti prema puku. Možda i prikupljate nove još malene pjevače, koje je Providnost namijenila župskoj zajednici nakon Vašeg odlaska. Gledajte zato sebe pozvane pogledom. Nema mnogo mudrih i umnih, ali svakako Vam je Gospodin dao pogled srca i pozvao Vas na pastoralno djelovanje. Ne bojte se gledati ovce paše Njegove, makar one i izgledale kako gledaju svuda okolo osim u dirigenta. Za nekoliko godina bit će to složna raspjevana zajednica.

Pogledajte ponekad i sami sebe i proučite Vaš pogled prema drugima. Čuvajte se prašine, trunja i propuha. Neka u Vašem pogledu ljudi, pjevači i oni kojima ste poslani vide žar prema crkvenoj glazbi, upornost prema onome što radite, radost prema onima koje gledate i ljubav prema Onome koji je na Vas pogledao.

Katarina Jengić