Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Psalam je moja molitva

Uz sav Vaš trud koji ulažete u rad sa župnim zborom, još uvijek na nedjeljnim slavljima psalam pjevate samo u posebnim prilikama (nije li svaka nedjelja posebna prilika slavljenja Boga?).Redak prije evanđelja radosno svake nedjelje otpjeva sam župnik sa ambona, jer to je već postao običaj? Pjevaju li se u Vašoj župi psalmi samo u službi čitanja ili nalaze mjesta za ulaznu pjesmu, darovnu pjesmu, a naročito za pričesnu pjesmu?

Pored svih obveza koje imate, odvojite nakon probe petnaest minuta za rad s novim psalmistima. Recite pjevačima da je objavljena radosna vijest u kako će njihovoj župi svaki pjevač barem jednom godišnje otpjevati jedan psalam. Recite to radosno s osmijehom kako biste dobili osmijeh nazad. Dobro je uputiti pjevače što su psalmi, koji načini pjevanja postoje, objasniti im da nitko ne sluša njih, već riječi psalma. Kako biste potaknuli hrabre na pjevanje, radite prvo sa skupinom pjevača (npr. soprani ili svi muški), koji će pjevati pričesni psalam. Za početak vježbajte psalam cijeli mjesec, kada budu sigurni i spremni, kada im psalam postane molitva, ohrabrite ih neka pjevaju na misi, neka navijeste riječ pjevanjem. Naravno da će te tijekom vježbanja pozorno slušati i Vašim profesionalnim uhom otkriti potencijalne psalmiste soliste. Nisu svi dari jednaki, ali je šteta kad neki sjajni ostanu zakopani. Pomalo smanjujte skupine po petero ili troje, a sa svakom skupinom uvježbavajte neki drugi psalam. Možete slagati pjevače i po dvoje, za hrabrost pjevanja na ambonu, ali bit će Vama puno teže. Najteže je uskladiti dvoje da zvuče kao jedan. U tom slučaju podijelite psalam, neka svatko od njih pjeva dio retka (npr. Zahvaljujte Gospodinu jer je dobar - Vječna je ljubav njegova). Kada uvježbate deset skupina (ili deset psalmista, ili deset parova), koliko ste već nedjeljnih psalama uvježbali!

Izgovor psalamskih tekstova vrlo je jednostavan i ne treba kazališne dramatičnosti, ali svakako uputite one koji pjevaju što se i kako psalmom izražava i kako je bitno pjevati razgovjetno s molitvenim stavom srca.

Pjevati psalam posebna je čast, a naši vjernici u silnoj ''skromnosti i poniznosti'' nisu spremni stati pred Gospodina u ime cijele zajednice. Lakše je komentirati nekoga tko već pjeva, kako mu je zadrhtao glas, pala intonacija ili je previše zastao na kraju retka. Vi budite prvi na meti kritike. Pjevajte psalam svake nedjelje dok ne potaknete psalmiste na suradnju. Na probi, naravno recite, kako bi bilo lijepo i korisno kad bi još netko osim Vas htio pjevati. Redak prije evanđelja ne pjeva se sa ambona, a kako je župnik u procesiji s evanđelistarom, pjevanje pripada nekom drugom. Eto zgodne prilike kada će zborski basi biti sretni što će sa svojih mjesta pjevati razgovjetno i bez strahš

Pojedinačnim radom sa psalmistima, solistima, dobit ćete izvanredne rezultate u radu sa zborom. Poboljšat ćete izgovor teksta, impostaciju, fraziranje, povezanost teksta s vjerničkim izričajem. Psalmi su svakodnevna duhovna i ''tjelesna'' obnova svakoga zbora. Kada pjevači naviknu pjevati psalme nakon probe, možda ih zapjevaju i kod kuće umjesto večernjeg klanjanja televiziji...Pjevanje psalama jedan je od najstarijih glazbenih izričaja u Crkvi. Potrudimo se obogatiti glazbeni izričaj i donijeti riječ glazbom.