Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Šeregi nebeski

U Vašoj župi velika je radost na nedjeljnim euharistijskim slavljima, jer je i veliko mnoštvo koje se okuplja. Popunjene su sve klupe, a i oko njih gura se mnoštvo ne bi li vidjelo Gospodina. Radosni ste i Vi što raznolikost rada na župi prihvaćaju i mladi i stari, svi u pjesmi zajedno. Trenutno ste voditelj dječjeg zbora, zbora mladih i velikog župnog zbora. Kroz Vaše dirigentske i odgajateljske ruke svaki tjedan nekoliko puta prođe mnoštvo raspjevanih duša, nekada i više od 100. Sve polako napreduje i Vi sami zamišljate kako ćete jednog dana biti član šeregih nebeskih.

Sjetite se početka kada ste imali samo dvanaest pjevača i kada ste očekivali čudo umnožavanja malenih riba. Svojim radom i pomoću anđela koji su Vas molitvom i pjesmom pratili s nebesa, osigurali ste i ovdje na zemlji dostojnu hvalu Bogu. Znate da je za svakoga osiguran put u vječnost. A to ćete učiniti kako biste potaknuli povećanje broja raspjevanih?

Dječji zbor okuplja male ljude koji donekle znaju čitati tekst, možda već znaju i čitati note. Sretni ste kada ih je na probi četrdesetak, iako Vaša župa broji preko osamsto djece. Postoji li mjesto među pjevačima i za mlađe? Možete li organizirati tri grupe po deset članova za djecu predškolske dobi? Djeca mogu pjevati i pamtiti puno prije nego krenu u školu. Možete li napraviti troglasni dječji crkveni zbor? Možete li na župi imati male koraliste, psalmiste, soliste...? Koliko je mogućnosti za proširenje mnoštva najmanjih...

Zbor mladih pohađaju srednoškolci, studenti i mladi radnici obrtnici koji nalaze svoj izričaj u molitvi Bogu. Ima ih dvadesetak i pjevaju dvoglasno. Možete li napraviti i mali orkestar ili okupiti gitariste, violiniste, flautiste, trubače, tamburaše? Koliko je mladih u Vašoj župi koji misle da nisu dostojni ili kako nemaju sluha? Možda su savršeni za četveroglasni zbor mladih, a da i ne znaju. Pokažite kako je lako slaviti Gospodina kad si mlad... Još uvijek možete tražiti nove članove na trgovima i ulicama. Nije zabranjeno, potrebna Vam je samo hrabrost.

Veliki župni zbor ima pedesetak članova i broj održavate redovitim poticajima za probe. Oni s najvećim brojem dolazaka na misu kada pjeva zbor te redovitim pohađanjem tjednih proba, osvajaju popust na kartu u autobusu za godišnje hodočašće. Ispred ovakvih poticaja, stalno ih potičete u duhovnom rastu i jednom u dva mjeseca organizirate duhovne susrete svih pjevača na župi. Župnik je oduševljen, rado dolazi i na probe zbora i radost sve više raste.

Kada radite odabir pjesama za sve uzraste pjevača, pripazite na zajedničke pjesme koje bi trebale zauzeti najmanje 1/3 ukupnog programa. Čuvajte se prevelike raznolikosti i isključivosti, jer će se dogoditi da za velike blagdane nećete moći ostvariti mnoštvo nad mnoštvima. Postoje pjesme za liturgijsko slavlje koje možete uvježbati s malenima jednoglasno, sa osnovnoškolcima troglasno, s mladima ritmično uz mali orkestar i s velikima četveroglasno. Kada ih sve zajedno okupite u pjesmi, bit će to veliko mnoštvo u zanosu proslave Svevišnjeg.