Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Ludbreg 600. - Koncert u katedrali

Kardinal Tomko, poseban Papin izaslanik na nedjeljnoj proslavi 600. obljetnice ludbreškog euharistijskog čuda, zajedno s domaćinom varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom i drugim hrvatskim nad/biskupima te ljubiteljima klasične duhovne glazbe nazočio je koncertu zbora varaždinske katedrale "Chorus angelicus" koji je uz pratnju prigodnog orkestra i pod maestralnim ravnanjem svog zborovođe Anđelka Igreca na veličanstven način prvi put javno izveo "Magnificat", djelo britanskog skladatelja Johna Ruttera. U izvedbi djela koje je izvedeno na latinskom jeziku, briljirala je i mlada međimurska mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, koja je zajedno sa zborom posvjedočila koliko snažno Rutterov "Magnificat" izražava radosno slavljenje Blažene Djevice Marije te iskazuje Marijino veličanje Gospodina.

Biskup Mrzljak u pozdravnoj riječi uoči koncerta uputio je dobrodošlicu svima nazočnima, osobito uzoritom kardinalu Jozefu Tomku koji je uoči ludbreške proslave pohodio i sjedište Varaždinske biskupije i njezinu katedralu koja je posvećena Marijinu uznesenju i koja u svetištu ima i lik svetog Marka Križevčanina, biskupijskog zaštitnika, koji je podnio mučeničku smrt u Košicama, sjedištu biskupije u kojoj je rođen kardinal Tomko. Zahvalio je izvođačima što će praizvedbom "Magnificata" dati prinos jubilejskoj proslavi, a nazočnima je zaželio da ih molitva kao glazba oplemeni ne samo kao slušatelje, nego i kao one koji veličaju Gospodina koji je učinio velika djela, zahvaljujući kojima se proslavlja i ovaj veliki jubilej.

Na kraju koncerta kardinal Tomko rekao je da se osjeća dužnim izraziti divljenje za izvedeni koncert. Podsjetio je na uzrečicu kako glazba govori svim jezicima jer govori srcu, te naglasio da izvedena glazba govori dvostruko, i to svojom prekrasnom izvedbom orkestra i zbora, ali i samim tekstom koji veliča Gospodina. Nazočnoj publici kazao je kako se osjeća da su ljubitelji glazbe visoke kvalitete u gradu koji je poznat kao grad glazbe. Biskupu Mrzljaku zahvalio je na prekrasnoj ideji da na ovaj način započne svoje poslanje u Varaždinskoj biskupiji kao izaslanik Svetog Oca Benedikta XVI. Na kraju je zahvalio izvođačima te osobno čestitao mo. Igrecu na priređenom koncertu.

Jasminka Bakoš-Kocijan