Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Marijini obroci 2011.

Na koncertu, na kojem su nastupili vrhunski zborovi s područja Varaždinske biskupije, darovani su dobrovoljni prilozi kojima će se omogućiti priprema toplih obroka za školsku djecu u mjestu Hondji u zapadnoafričkoj državi Benin, s kojom je Varaždinska biskupija povezana od ranije.


Prvim humanitarnim koncertom prošle godine u varaždinskoj katedrali prikupljena su sredstva kojima je omogućena izgradnja školske kuhinje u tom mjestu, a ove se godine želi prikupiti sredstva koja će omogućiti školsku prehranu za 430 učenika osnovne škole Hondji. Godišnje je za pripremu hrane potrebno osigurati oko 50.000 kuna što će omogućiti školskoj djeci jedan topli obrok dnevno na mjestu njihova obrazovanja. Time se na konkretan način pomaže ne samo suzbijanje gladi, nego i omogućava školovanje djece koje siromašni roditelji često ne mogu omogućiti svojoj djeci.


Na koncertu su nastupili katedralni zbor "Chorus angelicus" kojim je ravnao mo. Anđelko Igrec, dječji zbor "Hosana" varaždinske župe sv. Josipa kojeg vode vjeroučiteljica Ivana Kolarić i učiteljica Mira Plantak, zbor mladih "Eshaton" iz Močila s voditeljicom i solisticom Martinom Evačić, te djevojački zbor Gimnazije "Dr. Ivana Kranjčeva" iz Đurđevca s voditeljicom i solisticom Ivanom Jaklin. Zborove je pratio Varaždinski komorni orkestar, čiji je član prof. Ladislav Ilčić, angažirani vjernik laik u više civilnih i crkvenih udruga, pozdravio sve okupljene koji su u cijelosti ispunili varaždinsku katedralu. Među posjetiteljima bio je i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak sa suradnicima, kao i vlč. Odilon Singbo, svećenik rodom iz Hondjia, suradnik projekta Marijini obroci, koji je na službi u Hrvatskoj gdje je završio školovanje zahvaljujući Varaždinskoj biskupiji.


Na koncertu je izvedeno više djela domaćih i stranih autora, a katedralni zbor izveo je nekoliko djela koja je uglazbio mo. Igrec koji je skladao i završnu pjesmu "Upravi korake moje" koju su otpjevali svi zborovi zajedno. Bio je to veličanstven koncert koji je ostavio izvanredan dojam na sve posjetitelje, koji su došli zajedno s izvođačima velikodušno dati doprinos jednom konkretnom i plemenitom cilju.


Udrugu Marijini obroci Hrvatska, koja je u dosadašnjem trogodišnjem djelovanju u siromašnim krajevima svijeta opremila već tri školske kuhinje za 3.000 djece, predstavila je njezina predsjednica dr. Željka Markić, dok je o projektu kuhinje u mjestu Hondji govorila njezina suradnica. Zahvalile su svim izvođačima, posjetiteljima te Varaždinskoj biskupiji i biskupu Mrzljaku što su pridonijeli organizaciji i ostvarenju koncerta koji će na tu nakanu u varaždinskoj katedrali postati tradicionalan. Projekt Marijinih obroka provodi škotska humanitarna organizacija, koja u svijetu ima više ogranaka koji zajedno hrane više od pola milijuna djece. Marijini obroci međunarodni su pokret za uspostavljanje projekata prehrane u školama u zajednicama u kojima siromaštvo i glad sprečavaju djecu da steknu obrazovanje. Marijini obroci osiguravaju svakodnevne obroke u školama u Africi, Latinskoj Americi, istočnoj Europi i Aziji. Marijini obroci ne samo da rješavaju osnovne potrebe gladne djece dajući im svakodnevni obrok, već i omogućavaju toj djeci da steknu obrazovanje koje njima i njihovim zajednicama može pružiti bijeg iz siromaštva.


Da bi se putem Marijinih obroka osigurala školska prehrana za jedno dijete potrebno je 75 kuna godišnje. U tom projektu svojim dobrovoljnim prilozima već sudjeluju mnogobrojni pojedinci, tvrtke, ustanove, školski razredi i župne zajednice u Hrvatskoj, a varaždinska Crkva pridružuje se izgradnjom i djelovanjem školske kuhinje u afričkoj državi Benin u kojoj taj projekt još nije bio prisutan.


Više o Marijinim obrocima Hrvatska može se saznati na www.marysmeals.hr.


Jasminka Bakoš-Kocijan