Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Godišnji susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupijesa smotrom zborova i orguljaša

VARAŽDIN, Godišnji susret crkvenih glazbenika Varaždinske biskupijesa smotrom zborova i orguljaša
Godišnji susret crkvenih glazbenika s područja Varaždinske biskupije sa smotrom zborova i orguljaša održan je u nedjelju 17. studenoga 2002. g. u Varaždinu. Susret je u prigodi blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, organizirao predstojnik za crkvenu glazbu u Varaždinskoj biskupiji mr. Anđelko Igrec, katedralni orguljaš i zborovođa. Godišnjem susretu, održanom u Biskupskom ordinarijatu, odazvalo se stotinjak zborovođa, orguljaša, psalmista i članova zborova, koje je pozdravio predstojnik Igrec najavivši skoro otvaranje ureda za crkvenu glazbu u biskupijskim prostorima s ciljem bolje organizacije crkvenih glazbenika i kvalitetnijeg promicanja crkvene glazbe. Okupljenim glazbenicima zahvalio je na njihovom radu i zalaganju te je iznio statističke pokazatelje o dobnoj i kvalifikacijskoj strukturi crkvenih glazbenika koji su ispunili anketni upitnik. Anketa je ujedno pokazala kako 22 posto glazbenika za svoj rad prima dostojnu naknadu, 20 posto simboličnu, 25 posto ne prima nikakvu, a ostali primaju naknadu ponekad, odnosno na kraju godine. Postavljeno je pitanje je li to znak da se u nekim sredinama služba crkvenog glazbenika više cijeni, a u nekima premalo. Govoreći o kvalifikaciji, Igrec je spomenuo mogućnost uvođenja mandata za crkvene glazbenike po uzoru na sličnu instituciju kod vjeroučitelja, a koji bi pripomogao zauzetijem i predanijem obavljanju poslanja. Dodjela mandata mogla bi biti povezana s liturgijskim obredom podjele poslanja kako je to slučaj pri podjeli poslanja lektorata i akolitata.

U nastavku susreta Igrec je kao novi predsjednik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika predstavio prvi broj novog glasila tog Društva pod nazivom "Naviještati glazbom". Bilten je namijenjen članovima Društva i ostalima koji intenzivnije surađuju u liturgijskom životu svoje župne zajednice svojim glazbenim darovima. Glasilo će donositi notne priloge za zbor i instrumentalnu pratnju te članke vezane uz liturgijska pitanja. Izlazak biltena zasad su novčanim prilozima poduprle Varaždinska, Krčka, Hvarska i Porečko-pulska biskupija, kao i neki samostani. Glasilo će podupirati i članovi Društva svojom godišnjom članarinom od 30 kuna, pa je predstojnik Igrec pozvao glazbenike na učlanjenje, a župne i redovničke zajednice na pomoć i suradnju. Govoreći o smotri zborova izrazio je zadovoljstvo što je od 16 zborova polovica iz Međimurja, ali i žaljenje što nema nijednog zbora iz šireg zagorskog područja.

U drugom dijelu susreta predstavljena je web stranica popularne duhovne glazbe na adresi www.duhovna-scena.com, kao i web stranica Varaždinske biskupije na adresi http://varazdin.hbk.hr, na kojoj se pod linkom Crkvena glazba nalaze informacije vezane uz to područje. O smotri dječjih zborova "Zlatna harfa" govorio je fra Petar Antun Kinderić koji je okupljene zborovođe pozvao na smotru u proljeće iduće godine koja će se održati pod temom "Canticum novum Aleluja".

Na kraju susreta okupljene je pozdravio i varaždinski biskup mons. Marko Culej, koji je zahvalio glazbenicima na njihovu djelovanju istaknuvši kako glazba za vrijeme euharistije prati liturgiju i daje joj puninu i smisao. Biskup Culej kazao je kako prva smotra zborova Varaždinske biskupije želi pridonijeti većem interesu za crkvenu glazbu, posebice u mladih naraštaja te je pozvao crkvene glazbenike da se češće okupljaju na susretima i predavanjima kako bi mogli kvalitetnije i zauzetije djelovati.

Nakon susreta glazbenici su se zajedno s ostalim članovima zborova okupili u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je euharistijsko slavlje predvodio varaždinski biskup zajedno s kanonikom preč. Gustavom Kuzmićem, župnikom u Koprivnici preč. Blažom Horvatom, župnikom u Čakovcu fra Antunom Jesenovićem i kancelarom biskupije mons. Antunom Perčićem. U propovijedi biskup Culej istaknuo je kako je svaki vjernik od Boga dobio darove prema svojim sposobnostima, ali i upozorio da duhovne darove uma i srca treba koristiti na dobrobit svojih bližnjih. "Bog nam je dao darove da se njima služimo i s njima surađujemo. Vama je Bog dao glazbene darove, koje ste pozvani upotrebljavati i usavršavati. Vi ste Božji suradnici, pozvani surađivati s Bogom. No ako ne koristite darove na dobro sebe i svojih bližnjih, morat ćete pred Bogom položiti račun zašto ste tako učinili", istaknuo je biskup te pozvao nazočne da darove uma, srca, Božju milost i materijalne darove upotrijebe na radost bližnjih, a sebi na spasenje. Za vrijeme mise Katedralni zbor "Chorus liturgicus", Katedralni zbor mladih i prigodni puhački kvintet izveli su skladbe koje su bile izvedene na svetoj misi zahvalnici uz 5. obljetnicu Varaždinske biskupije i 150. obljetnicu Zagrebačke metropolije 28. rujna u Varaždinu. Zborovima su ravnali mr. Igrec, autor obrada i izvornih skladbi za tu prigodu, i dr. Stanko Ilčić.

Nakon svete mise održana je smotra zborova i orguljaša priređena u prigodi 5. obljetnice Varaždinske biskupije, 150. obljetnice Zagrebačke metropolije i 125 godina od prvog izdanja časopisa "Sv. Cecilija". Program je započeo izvedbom djela "Velika nam djela" A. Igreca, koji je ravnao Katedralnim zborom "Chorus liturgicus" i Zborom mladih varaždinske katedrale uz pratnju puhačkog kvinteta. Zatim su samostalno po dvije skladbe izveli zborovi: Zbor mladih varaždinske katedrale pod ravnanjem A. Igreca, Ženski zbor mladih župe Gospe fatimske iz Orehovice pod ravnanjem Krunoslava Lajtmana, Mješoviti pjevački zbor "Podravina" iz Ludbrega pod ravnanjem Ivana Mežnarića, Zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice s orguljašicom Snježanom Gregur te pod ravnanjem Natalije Imbrišak, Župni zbor iz Kneginca pod ravnanjem Antonije Bobek, Zbor župe Marije Kraljice i sv. Ladislava iz Murskog Središća pod ravnanjem Danijele Sabo, Zbor župe Sedam žalosti BDM i sv. Križa iz Kotoribe pod ravnanjem Damira Kadije, Zbor župe sv. Ilije iz Svetog Ilije pod ravnanjem s. Ksenije Topolovec, Zbor župe sv. Antuna Padovanskog iz Čakovca pod ravnanjem fra Antuna Jesenovića, Zbor franjevačke crkve iz Varaždina s orguljašem fra Antunom Petrom Kinderićem te pod ravnanjem Ivana Mežnarića, Zbor župe Rođenja BDM iz Male Subotice pod ravnanjem Josipa Mihaljevića, Ženska vokalna skupina "Sv. Jeronim" iz Štrigove pod ravnanjem Metke Kerman, Župni zbor "Alojzijevci" župe Bl. Alojzije Stepinac iz Koprivnice s orguljašem Alenom Kvaternikom te pod ravnanjem Ane Pleskalt, Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca s baritonom Henrikom Šimunkovićem te pod ravnanjem Dragice Karoline Šimunković, te Katedralni zbor "Chorus liturgicus".
Kao predstavnik festivala dječjih zborova "Zlatna harfa" nastupio je Dječji zbor župe iz Svetog Martina na Muri, a samostalno su nastupile i orguljašice Jelena i Ana Pokos te orguljaš Višeslav Jaklin. Na kraju smotre svima je zahvalio varaždinski biskup te su uručene zahvale za sudjelovanje, a smotra je završila zajedničkom izvedbom skladbe "Nebesa silna pjevaju" B. Marcella.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika