Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Na blagdan svete Cecilije oko 200 raspjevanih mladih na susretu zborova u katedrali

U okviru Tjedna crkvene glazbe Varaždinske biskupije - Festivala svete Cecilije, u varaždinskoj katedrali u subotu 22. studenoga na blagdan svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i glazbenika, održan je susret zborova i sastava mladih na kojem je izvedena tradicionalna duhovna glazba, ali i novije duhovne šansone te popularne skladbe.

Susret je okupio više od 200 mladih glazbenika iz 13 zborova i skupina mladih iz različitih krajeva Varaždinske biskupije. Svi su oni uoči samostalnih nastupa zajedno predvodili liturgijsko pjevanje na misnom slavlju koje je predvodio varaždinski biskup mons. Marko Culej s kanonikom preč. Gustavom Kuzmićem i župnikom iz Mađareva fra Zdravkom Tubom. I dok je na početku svete mise biskup Culej uputio srdačne pozdrave mladima koji su zajedno s ostalim vjernicima ispunili katedralu, na kraju mise biskup je uputio riječi pozdrava i dobrodošlice porečko-pulskom biskupu mons. Ivanu Milovanu i njegovom suradniku vlč. Lini Zohilu, koji će u nedjelju Krista Kralja sudjelovati u svečanom završnom slavlju 300-godišnjeg jubileja uršulinki u Varaždinu.

Nakon svete mise nastupe sastava najavili su voditelji Marina Bednjanić i Mladen Lukavečki, a smotru su otvorili raspjevani članovi "Stepinčeve mladeži" iz župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice pod vodstvom Zorana Havaića. Zahvaljujući odličnom dodatnom ozvučenju posjetitelji su zatim uživali u nastupu sastava "Sabahtani" iz Novog Marofa pod vodstvom Tomislava Uroića.

U nastavku večeri, uz prigodne najave voditelja i predstavljanje zborova i sastava, nastupili su i ženska vokalna skupina sv. Jeronima iz Štrigove pod vodstvom Metke Kerman, sastav "Izvor" iz Orehovice pod vodstvom Krunoslava Lajtmana, Vokalno-instrumentalni sastav "Sveti Križ" i zbor mladih "Emanuel" iz Kotoribe pod vodstvom Nikoline Virgej, VIS "Iljko" iz Svetog Ilije pod vodstvom Zvjezdana Požgaja, skupina "Apostoli mira" iz Mađareva pod vodstvom fra Zdravka Tube, vokalna grupa "Ribari sv. Jakoba" pod vodstvom Ljubice Crnčec, skupina "Mladi svetog Leonarda" iz Goričana pod vodstvom Zlatka Varošanca, zbor mladih Virje pod vodstvom Kristine Ivančan, skupina "Susret" iz Preloga pod vodstvom Silvija Benča te pjevačko društvo mladih "Trinitas" iz Ludbrega pod vodstvom Zorana Havaića.

Na kraju nastupio je i Bogoslovski oktet, čiji članovi još uvijek povremeno nastupaju, premda su šestorica njih ove godine zaređena za svećenike. Pod vodstvom vlč. Mladena Vuka, jedinog člana iz Varaždinske biskupije, izveli su četiri klapske skladbe, među kojima i Gibonnijevu pjesmu "Otkad za te živim" u obradi Anđelka Igreca.

Susret je riječima zahvale svim izvođačima zaključio kancelar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, koji je zajedno s biskupijskim povjerenikom za crkvenu glazbu maestrom Igrecom svim voditeljima zborova uručio novi CD katedralnih zborova "Velika nam djela učini Gospodin".

I ova je smotra, kao i svi sadržaji u sklopu Tjedna crkvene glazbe, održana pod geslom "Krist - nada Europe", s obzirom da se festival održava u godini pripreme za Srednjoeuropski katolički dan.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika