Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Zborovi koji su nastupili na festivalu - nedjelja

Drugi dan festivala, nedjelja 16. studenoga:

Katedralni zbor "Chorus liturgicus"
iz Varaždina

Zborovođa: Višeslav Jaklin
Orgulje: Anđelko Igrec
Ivan Žan: Velika nam djela učini Gospodin (Ps 126)
Zbor Chorus liturgicus osnovan je početkom 1987. na inicijativu prečasnog A. Domislovića i dr. Stanka Ilčića. Ispočetka je to bio mali zbor zborne crkve Čazmansko-varaždinskog kaptola (današnje katedrale). S povećanjem broja članova zbor postaje redovit sudionik gotovo svih vaznijih svečanosti i liturgijskih slavlja u Varaždinu. Održao je mnoge koncerte u Varaždinu i okolici, a imao je i inozemna gostovanja (Austrija, Švicarska i Njemačka). 1997. s osnivanjem Varazdinske biskupije Chorus liturgicus postaje katedralni zbor, čime je započela nova era u njegovu djelovanju. Prvi dirigenti zbora bili su prof. Mira Radej i prof. M. Zuber. Od 1990. pa sve do prije mjesec dana zbor je vodio dr. Stanko Ilčić. Sadašnji dirigent zbora je Višeslav Jaklin.

Mješoviti pjevački zbor župe sv. Nikole
iz Čakovca

Voditelj i orguljaš: Božidar Bogdan
Zborovođa: Marina Grahovec
Tajnik: Stanko Bogdan
Joža Požgaj: Laudate Dominum (Ps 117)

Mješoviti pjevački zbor župe sv. Nikole biskupa Čakovec danas broji tridesetak članova. Zbor ima dugu tradiciju djelovanja, prema prvim pisanim podacima, početak se zbio daleke 1922. Kroz zbor su prošle mnoge generacije pjevača oscilirajući u kvaliteti, međutim ono što je kanstanta, jest želja svih članova da se skladnim pjevanjem časti Boga, prije svega kroz euharistijska slavlja, a zatim i u drugim prigodama i druženjima.


Mješoviti pjevački zbor župe sv. Ladislava
i Marije Kraljice Mursko Središće

Zborovođa: Danijela Sabo
Ljuboslav Kuntarić:
I pristupit ću Božjem žrtveniku (Ps 43)
Crkveno pjevanje u župi Mursko Središće seže u daleku 1958. godinu, kada je na nagovor župnika vlč. Ivana Juraka, Ivan Stojko prihvatio službu kantora i služio Bogu u pjesmi osam godina, a i danas je aktivan član zbora.
Zbor u današnjem sastavu djeluje od 1992. godine, kada su kupljene električne orgulje - Heimund.
Pjevači njeguju višeglasno pjevanje poznatih hrvatskih i stranih kompozitora duhovne glazbe, pučko pjevanje te dragocjene stare međimurske napjeve, kao i vrlo rado pjevane šansone. Uz redovito pjevanje na nedjeljnim i ostalim crkvenim slavljima, zbor je imao brojne nastupe, od kojih bi izdvojili: sudjelovanje na Festivalu sv. Cecilije od samog početka, susreti crkvenih zborova Međimurja, gostovanja u župama Koprivnica, Kneginec, Ferdinandovac….. te u Mađarskoj i Sloveniji. Nekoliko godina zbor je pjevao misu polnoćku za Radio 105.
Probe se održavaju jednom tjedno, a po potrebi i više puta. Organiziraju se izleti i druženja. Svi pjevači pjevaju s velikom ljubavlju i otvorena srca.

Mješoviti zbor župe Margečan-Tužno
Zborovođa i orguljaš: Antonija Puček
Anđelko Igrec (Obr: Mladen Fotak): Spomeni se, Bože (Ps 25)

Zbor sv. Antuna iz Tužnog djeluje godinu dana i broji 16 ženskih i 3 muška člana. Prvi troglasni zbor u selu Tužnom osnovan je 1940. godine i tadašnji orguljaš bio je Blaž Krznar. Zbor je prestao djelovati smrću tadašnjeg orguljaša. Sa željom da se ponovno animiraju nedjeljne mise 2007.godine osnovan je zbor koji pjeva dvoglasno i troglasno. Izvodi pjesme pučkog karaktera,a najviše vole izvoditi duhovne šansone. Zbor pjeva redovito na nedjeljnim misama i često na vjenčanjima. Članovi su pokazali osobit interes za pjevanje u zboru i pjevaju sa srcem. U slobodno vrijeme odlaze na zajednička druženja i hodočašća.


Muška vokalna skupina pjevačkog zbora župe Sv. Juraj na Bregu
Voditelj: Milovan Horvat
Vilim Grbac (priredio za muški zbor M. Horvat): Zahvaljujte Gospodinu (Ps 118)

Muška vokalna skupina osnovana je u jesen 2006. godine s ciljem njegovanja višeglasnog muškog pjevanja. Zapaženiji nastupi započinju 2007. godine na smotri zborova i vokalnih sastava Međimurske županije u Sv. Mariji, te na Božićnom koncertu. Svojim pjevanjem ova skupina uveličava proslave u župi i općini Sv. Juraj na Bregu i rado se odaziva na sve manifestacije humanitarnog karaktera. Ovo je prvi nastup ove skupine na Festivalu sv. Cecilije.


Zbor BeDeM, župe Uznesenja Blažene
Djevice Marije Biškupec

Zborovođa: Rosana Cepanec
Flauta: Tea Požgaj
Gitara: Sebastijan Cikač
Klavir (orgulje): Mladen Fotak
Mladen Fotak: Pokaži mi, Bože, puteve (Ps 25)
Samoinicijativno, grupica mladih ljudi odlučila je uljepšati glavno misno slavlje Velike Gospe 2007. Službeno smo počeli djelovati nakon župnog susreta starijih i bolesnih u listopadu prošle godine (2007). Nije nas bilo puno, svega 10-tak, ali smo bili uporni. Probe smo počeli održavati petkom u 20 h, a naučeno prezentirali na podnevnoj misi nedjeljom. Brojčano smo se povećali tijekom priprema za SHKM. Poneseni humanošću, prvi smo koncert održali u Domu za starije i nemoćne osobe u Jalžabetu za Božić, te za Uskrs. U vrijeme Adventa ugostili smo orguljaše i solo pjevače Glazbene škole u Varaždinu, a održali smo i koncert prije polnoćke. Zajedno smo proslavili Novu Godinu, kao i sve rođendane naših članova. U 6. mj. prvi smo put zapjevali na vjenčanju u Varaždinskim Toplicama. Zajedništvo i ljubav prema Kristu povezala nas je i na hodočašću u Mariju Bistricu. Povodom blagoslova kapele sv. Ane u Jalkovcu, zbor je izveo autorsku pjesmu sv. Ani, a BDM je postala nebeskom zaštitnicom našeg zbora na Veliku Gospu kada smo također održali koncert. Tada smo i službeno utemeljili naziv zbora BeDeM. Zajedništvo je opet bilo na djelu na nezaboravnom godišnjem izletu u 8. mj., kao i na hodočašću na Trsat. U 10. mj. smo predvodili misu susreta mladih grada Varaždina oko sv. Uršule kod sestara uršulinki.

Pjevački zbor župe sv. Marka iz Selnice
Zborovođa: Julijana Kočila
Orgulje: Anđelko Igrec
Šime Marović: Kako su mili stanovi tvoji (Ps 84)

Župni zbor župe sv. Marka iz Selnice djeluje 25 godina iako je tradicija crkvenog zborskog pjevanja u Selnici mnogo duža. Zbor broji četrdeset članova. Probe imamo redovito jednom tjedno, a ukoliko se priprema nekakva svečanost i više puta. Zbor njeguje pučko pjevanje, a u prošlih nekoliko godina i višeglasno, pa smo tako prerasli u mješoviti zbor. Pjevamo redovno na nedjeljnim i blagdanskim svetim misama, župnim svečanostima kao što su: sveta potvrda, sveta pričest, mlada misa i sl.. Najznačajniji nastupi su nam bili: Festival svete Cecilije u Varaždinu, u svetištu Majke Božje na Trsatu, u Đakovu, u Topuskom, u Hlapičini na Caritasovom koncertu, u Župi Srca Isusova u Karlovcu, na proslavama dana općine Selnica, božićnim koncertima. Svake godine na dan svete Cecilije župnik nam uz svetu misu organizira i malo druženje u znak zahvale za naš rad i djelovanje u župnoj zajednici. Zbor također pjeva na godišnjim proštenjima u našim filijalama (kapeli Presvetog Trojstva Koncovčak, Gospe Snježne Merhatovec, Gospe Karmelske Štrukovec, Srca Isusova i Kraljice Mira Zavešćak. U sastavu zbora djeluje i djevojačka vokalna skupina. Ove godine ćemo obilježiti 25 godina rada svečanim koncertom koji ćemo izvesti na prvu nedjelju došašća. Trenutno je u izradi i nosač zvuka s crkvenim pjesmama koje izvode zbor i djevojačka skupina. Za većih svečanosti u župi pomaže nam i naš orguljaš Leonardo Šardi.


Župni zbor župe Uzvišenja Sv. Križa
iz Vratišinca

Zborovođa: Stjepan Horvat
Ivan Široki: Uđite s hvalama (Ps 100)

Ovaj pjevački zbor djeluje već nekoliko godina, redovito pjevamo na nedjeljnim misnim slavljima, blagdanima, svečanostima u župi i šire. Ima nas oko 20, a sastajemo se jednom tjedno i nastojimo pjevanjem dati hvalu Bogu i uljepšati misna slavlja i njegovati pučko i višeglasno pjevanje.


Zbor župe sv. Benedikta i Gospe Žalosne
iz Kloštra Podravskog

Zborovođa i orgulje: Ana-Marija Ružman
Ivan Široki: Vinograd Gospodnji Dom je Izraelov (Ps 80)
Zbor župe sv. Benedikta i Gospe Žalosne iz Kloštra Podravskog postoji dugi niz godina, uglavnom kao ženski zbor koji predvodi pjevanje na nedjeljnim i blagdanskim sv. misama. Nije imao nekih značajnijih nastupa. Odnedavno počinje s četveroglasnim pjevanjem i ovo mu je prvi takav nastup.

Župni zbor “Sveta Margareta”
iz Margečana

Zborovođa i orguljaš: Ivan Habunek
Maja Majcen: Bog mi je svjetlost (Ps 27)
Župni pjevački zbor “Sv. Margareta” osnovan je u Župi Margečan na blagdan Cvjetnice, 16. ožujka 2008. godine. Ideju o osnivanju dao je vlč. gospodin župnik Alojzije Pakrac, upravitelj Župe Margečan. Zbor je u početku usmjeravao svoj rad na očuvanje i njegovanje pučkog pjevanja u crkvi, za vrijeme mise, zajedno s okupljenim vjernicima. S vremenom se pokazalo da su sposobnosti i afiniteti članova veći od spomenutog - zbor je tako proširio svoj djelokrug, pa uz pučko počinje njegovati i zborno pjevanje. Danas broji dvadesetak članova, uglavnom ženskih.

Mješoviti pjevački zbor
župe Sv. Juraj na Bregu

Voditelj: Milovan Horvat
Milovan Horvat: Poslušaj, Bože (Ps 54)
Osnovan je 1967. godine, dolaskom tada mladog i ambicioznog orguljaša i zborovođe (sada pokojnog) Valentina Horvata, koji vodi zbor do svibnja 2005. godine. Sve do današnjih dana svojim pjevanjem prati liturgijska slavlja i sve važnije proslave u našoj općini. Unatrag nekoliko godina redovito sudjeluje na festivalima sv. Cecilije u varaždinskoj katedrali, a posljednje dvije godine na županijskoj smotri zborova. 2005. godine zbor je svojim pjevanjem uveličao proslavu 10. obljetnice ˝Međimurskog proščenja˝ u Zagrebu. Povodom 40. obljetnice rada zbor je u srpnju 2007. godine hodočastio u svetište Majke Božje na Trsatu, a početkom listopada u Krašić gdje je svojim pjevanjem uveličao misno slavlje. Sva ta hodočašća i uspjesi ne bi bili mogući da nema velike podrške našeg župnika preč. Ivana Kozjaka. Mješoviti pjevački zbor naše župe okuplja četrdesetak pjevača, a od 1. 5. 2006. godine zborom ravna Milovan Horvat.

Mješoviti pjevački zbor župne crkve
sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu

Zborovođa: prof. Marina Korunek
Orgulje: Mladen Magdalenić
Miroslav Magdalenić: Razlita je milost (Ps 44)
Župa sv. Antuna Padovanskog je nastala prije devet godina dismembracijom župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu. Osnivanjem župe i mješoviti zbor započinje djelovati. Zbor nastoji oko lijepog liturgijskog pjevanja i to mu je prva i najvažnija zadaća. Zbor sudjeluje svake nedjelje i blagdana na župnoj misi u 11 sati i predvodi pjevanje. Uz zborne skladbe uvijek nastojimo staviti i pučke pjesme da svi vjernici mogu što bolje sudjelovati na euharistiji. Uz nedjelje i blagdane zbor dva puta godišnje organizira koncert, o Božiću i Uskrsu, a sudjeluje i na smotrama crkvene glazbe. Dirigent zbora je prof. Marina Korunek. Orguljaš zbora je Mladen Magdalenić. Zbor broji pedeset članova. Probe su samo jednom tjedno što nam ne omogućuje baš prebrzi napredak.