Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Duhovna obnova za orguljaše i zborovođe Varaždinske biskupije

Duhovna obnova za orguljaše i zborovođe Varaždinske biskupijeUz prisutnost mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, duhovnu obnovo vodio je vlč. Damjan Koren, ravnatelj Duhovnog centra.

Susret je započeo kratkim dokumentarnim filmom u kojem su sudionici imali prilike upoznati povijest ove oaze mira i tišine, nekadašnjeg ljetnikovca lepoglavskih pavlina koji je danas obnovljen u Duhovni centar Varaždinske biskupije.

Čitav dan bio je isprepleten raznovrsnim duhovnim sadržajima: meditacijama vlč. Korena, vremenom provedenom u potpunoj šutnji, gdje je svatko mogao susresti Boga u osobnoj molitvi, razmatranjem Isusove prispodobe o izgubljenom sinu, a bila je ponuđena i mogućnost  sakramenta pomirenja. Vrhunac susreta, kojem je prethodila pobožnost Križnog puta na kalvariji iza crkve Gospe žalosne, bilo je euharistijsko slavlje u kapeli svetog Ivana Pavla II.

Nakon zajedničkog ručka dio vremena bio je rezerviran za iznošenje vlastitog iskustva, poteškoća i problema, radosti i uspjeha u radu sa župnim zborovima. Istaknuto je kako su župni zborovi nešto sasvim drugo od svjetovnih zborova zbog svog duhovnog karaktera, te usmjerenosti na služenje Bogu i župnim zajednicama.

Vlč. Koren upozorio je na potrebu zajedničke molitve prije i poslije probe, koja ne smije biti samo formalnost, nego mora imati svoju ozbiljnost i težinu, a za to je potrebno odvojiti određeno vrijeme. Također je istaknuo da se svaki problem koji postoji u zajednici može riješiti ustrajnom molitvom.

Sudionici su dobro uočili važnost zbora u župnoj zajednici. O zboru uvelike ovisi i kakve će biti župne zajednice, kao i liturgijska slavlja u župama. Župni zbor predvodi pjevanje na liturgijskim slavljima, ali on treba predvoditi u duhovnom životu župe općenito. Zato su dobrodošli duhovni susreti i obnove ne samo zborovođama, nego i svim članovima zbora.

Vlč. Koren potaknuo je zborovođe da iskoriste Duhovni centar Varaždinske biskupije na Veternici te, u suradnji sa župnikom, okupe i povedu svoje pjevače na duhovnu obnovu. Sve informacije o Duhovnom centru Veternica i mogućnostima koje on pruža mogu se naći na mrežnoj stranici Duhovnog centra na Veternici.

Vlatka Ivek