Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Godišnji plan 2010./11.

Godišnji plan 2010./11.

 

SUSRETI ZBOROVA:

 

Festival svete Cecilije - susret mješovitih zborova i zborova mladih

Varaždinska katedrala, nedjelja 21. 11. u 15.00


Zajednička pjesma: O, da bude radost


Svaki zbor pjeva po jednu pjesmu posvećenu ili Krvi Kristovoj, Srcu Isusovu ili Euharistiji


Prijave mailom do 1. 11. s nazivom zbora, zborovođe i orguljaša (eventualno i drugih instrumentalista), nazivom pjesme i njezinih autora, kratak tekst o zboru. Za novoskladane pjesme valja poslati tekst i note na adresu Ureda. Bude li dovoljno prijavljenih, dio će se Festivala održati i u subotu 20. 11. u 15.00. Potičemo sve članove zborova, da na nedjeljnom misnom slavlju pjevaju u svojim župama, jer će na početku zborovanja biti samo kraća Služba riječi.

 

 

Bogojavljenje: Susret dječjih zborova


Naš dosad predbožićni susret dječjih zborova ove ćemo školske godine prebaciti na svetkovinu Bogojavljenja - na koju se slavi i misijski dan djece.

Mnoge su inicijative predvođene i Papinskim misijskim djelom Svetog djetinjstva kao i Hrvatske nacionalne uprave papinskih misijskih djela, da se po uzoru na običaj u germanskim zemljama pokrene akcija "Pjevača betlehemske zvijezde".


Za naš susret u katedrali 6. siječnja 2011. u 10.00 sati molim zainteresirane dječje zborove da pripreme zajedničke četiri pjesme iz liturgijske pjesmarice:

Kada zvijezda divna PGPN 423,

Nebo daj oku PGPN 831,

Tri Kralja jahahu PGPN 835, te

Zdrav Kralj mladi PGPN 406 - kajkavske kitice.


Osim ovoga, lijepo molim da svaki zbor pripremi barem jednu ekipu "Pjevača betlehemske zvijezde" (tri kralja - možda i jedan crni kralj.., zvjezdonosac-pastir, anđeo...) koji mogu spremiti nekakav prigodni tekst ili "bajati" onako kako u našim krajevima djeca rade na "A tefanje". Prijave molim do početka došašća.

 

 

Festival dobrog pastira - susret zborova i skupina mladih


Četvrta vazmena nedjelja: 15. svibnja 2011. u 16.00 u crkvi Dobrog pastira u Varaždinu


Tema je susreta vjera. Kako se u povodu ludbreških obljetnica prisjećamo svećenika koji je za vrijeme mise posumnjao u prisutnost pravog Isusovog tijela, te je na čudesan način potpomognuta njegova vjera, na Dan molitve za duhovna zvanja naše pjesme mogu tematizirati molitvu za vjeru, citirati biblijske ispovijesti vjere, ili rječnikom svagdana prereći tu vezu Boga i čovjeka.

 

Zlatna harfa Varaždinske biskupije


Subota 28. svibnja 2011. prijepodne

Domaćin: Župa sv. Josipa, Varaždin - Banfica


Popis pjesama pokušat ćemo uskladiti sa nacionalnim programom Zlatne harfe, a nastavit ćemo i s veoma bogatim popratnim programima sličnim onima u Lepoglavi i Kotoribi proteklih godina. Svakako, rezervirajte već sada ovaj termin. Očekuju nas jedna mlada župna zajednica u jednoj suvremenoj biser-crkvi s velikim dječjim zborom i superagilnima voditeljicom zbora i župnikom.

 

ORGULJAA KA A KOLA:


I ove godine nudimo mogućnost nastave orgulja u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici. Bude li dovoljno kandidata održavat ćemo i mjesečne susrete u Varaždinu (liturgika, liturgijsko sviranje, dirigiranje i vokalna tehnika). Zainteresiranim i posebno naprednim kandidatima možemo ponuditi tjednu nastavu harmonije u Varaždinu. Nesmetani rad orguljaške škole svesrdno su pomagali župnici župa kandidata, te se nadamo i daljnjoj pomoći.

 

PSALMISTI:


Uz spomendan Sv. Cecilije biskup Josip podijelit će poslanja psalmistima naše biskupije. Dakle, oni koji već ionako pjevaju psalme na misnim slavljima i oni koji su spremni preuzeti tu službu, pozvani su priključiti se prigodnoj formaciji koju započinjemo u listopadu.


Uvjet za primanje poslanja psalmiste:


spremnost naviještati Riječ Božju

lijep glas

preporuka župnika

pohađan tečaj za psalmiste (tri subotnja prijepodneva u listopadu i studenom 2010.)

položen ispit - valja naučiti pjevati barem 30 psalama


Okoristite se snimkama sa naše web-stranice. Želja nam je kompletirati internetski "Varaždinski psaltir" snimkama pjevača iz cijele biskupije, a nadamo se pronaći pjevače upravo među ovim psalmistima.


Rok prijave je 1. listopada.