Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Večer gregorijanskog korala 2015.

Večer gregorijanskog korala 2015.

U Varaždinu je jučer započela s radom prva Ljetna škola crkvene glazbe Varaždinske biskupije. Škola je raspoređena u tri večernja i jedan prijepodnevni termin, obuhvaćajući teme vezane uz gregorijanski koral, sviranje orgulja, pjevanje psalama i rad sa zborom.
Ovaj novi projekt Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije započeo je misom zadušnicom za pokojnog biskupa Marka Culeja na kojoj je pjevao katedralni zbor "Chorus angelicus" pod ravnanjem svog zborovođe i orguljaša mo. Anđelka Igreca. Zbor je izveo gregorijanski requiem, misu "Cum Jubilo" M. Duruflea, napisanu za muški zbor i orgulje na temu gregorijanske mise, te pjesme posebno vezane uz pokojnoga biskupa: "Lijepa si, lijepa" (bila je to posljednja pjesma koju su mu pjevali na samrti) i Igrecovu skladbu "Znam da moj izbavitelj živi", koja je nastala povodom njegove smrti.

Nakon mise zadušnice započela je prva radionica ovogodišnje Ljetne škole. Okupilo se 50-tak polaznika iz svih krajeva biskupije. Voditelj Škole mo. Igrec uvježbavao je s polaznicima koralne napjeve sadržane u liturgijskoj pjesmarici Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, ali i manje poznate iz pjesmarice gregorijanskih napjeva Graduale Triplex. Prisutni su se mogli upoznati s interpretacijom, čuti o važnosti korala kao prvotnoj pjesmi rimske liturgije, njegovu uzoru kako za skladatelje, tako i za one koji izabiru pjesme  za liturgijska slavlja, te osjetiti duh štovanja koji je ispunjavao pjevače, a filigranski je zapisan i u tzv. adiastematskoj notaciji St. Gallena. Za ovu prigodu Ured je pripremio i poseban izbor notiran tzv. Vaticanom, kvadratnom notacijom.

Ljetna škola crkvene glazbe nastavila se u četvrtak radionicom posvećenoj orguljašima, u petak navečer psalmistima, a subotu prijepodne se okupilo 150-tak sudionika na tzv. zborskom prijepodnevu.