Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Ljeto u župi

Ljeto u župi 1

Ljeto je vrijeme praznika i djeca imaju puno slobodnog vremena, a često ne znaju gdje i kako ga provesti. Nude se neki sadržaji, kao neka sportska druženja ili nešto slično. To je dobro. No može li Crkva, točnije župa u to vrijeme nešto ponuditi djeci svoje župe. Svakako da može.  

Ljeto u župi 2

Usred ljeta, mjesec dana prije Velike Gospe

Najbolji primjer za to je Župa svetog Fabijana i Sebastijana iz Varaždina. Oni već nekoliko godina provode takvo druženje, pod nazivom: Ljeto u župi. Njihov župnik, prečasni Mijo Horvat, povjerovao je svojim mladima i animatorima da se jedno takvo druženje može lijepo organizirati. Susreti se održavaju od 15. 07. do 15. 08. Djeca se okupljaju ponedjeljkom, srijedom i petkom od 18 do 20.30 sati.

Od vrtićke dobi do firmanika

    A to se tu u stvari događa? Svaki susret počinje kraćom molitvom. Zatim se djeca podijele u nekoliko skupina. U svakoj su skupini djeca svih dobi i oba spola, tako da su sve ekipe u startu podjednake. U takvo se druženje rado uključuju i djeca koja su tek primila sakramenat svete potvrde; oni su najčešće i voditelji pojedinih ekipa. Znamo da potvrđenici nažalost napuštaju crkvu nakon potvrde, pa je to možda i način da ih se zadrži uz Crkvu koja im je u toj dobi i najpotrebnija. Na svakom se takvom susretu zna okupiti i  do osamdesetero djece. Tu akciju podržavaju i roditelji koji sami dovode djecu vrtičke dobi te se i ta djeca već u najranjoj dobi uključuju u život župe. Roditelji se rado uključuju i svojim prilogom (kolačima, voćem) jer su uvidjeli radost svoje djece i kvalitetu takvog druženja.

Budući pjevači, čitači, glumci...

Ljeto u župi 3

Kad bi se djeca pitala kako im se sviđa Ljeto u župi, njihovo pitanje "Zašto igre nisu svaki dan?" najbolji je odgovor što oni o tome misle. Potrebno je samo malo dobre volje, ljubavi: vidjeti u svemu tome i svoj apostolat. Nakon Ljeta u župi mnoga se djeca aktivnije uključe u život župe, kao pjevači, čitači, glumci ili u neke druge sadržaje koje župa nudi. Jako je važno da se nijedno dijete koje dođe ne odbije sa razlogom da ono i njegovi roditelji ne idu u crkvu. Možda je Gospodin baš taj put izabrao da ga i oni upoznaju. 

Ljeto u župi 4Interes za ovakve susrete pojavljuje se i u drugim župama i biskupijama. Neka nam Gospodin, Dobri pastir, bude u pomoći da se i na taj način brinemo za njegovo nama povjereno stado.


Zvonimir Klemenčić Mito