Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Instant - misa

Prigodom proslave imendana, vrijedna domaćica pripremila je svečani ručak. Kako to na svečanim objedima ide, i stol je bio svečano postavljen, a svako jelo domaćin je ponosno uz osmijeh najavio. Prvo je na stol stavila predjelo. Slijedila je bogata juha, kuhano meso i povrće uz tri vrste domaćih umaka. Na red je došlo i glavno jelo uz četiri vrste salate i dobro staro vino. Kruna svega bile su dvije torte i tri vrste odličnih kolača. Slavlje i druženje uz ugodni razgovor i pjesmu odužilo se do ranih večernjih sati, a da nitko od prisutnih nije ni primijetio ili pomislio otići. Još se dva tjedna nakon toga prepričavalo kako je svima bilo lijepo i koje su pjesme zapjevali, a domaćica je unatoč trudu od nekoliko dana (kao i umoru od nekoliko dana) bila sretna do idućeg svečanog slavlja.


Dobili ste čast preuzeti ulogu crkvenog glazbenika ili voditelja liturgijskog pjevanja na župi. Postali ste zapravo domaćin ili domaćica za pripremu liturgijskog pjevanja prigodom proslave uskrsnuća Gospodinova (inače, slavimo svake nedjelje). Koje li časti!


Kao što domaćica pregledava namirnice, i Vi ste prvo pregledali ili popisali repertoar kojim raspolažete za pripremu svečanog slavlja. Kako je slavlje cijele liturgijske godine, svaku nedjelju, rasporedili ste sve što imate da ne bi kada uzmanjkalo, a ako nemate dovoljno, pokušat ćete dodati još koju pjesmu ili antifonu, ili ponuđeno domišljato uresiti, začiniti, na novi način oblikovati (naizmjenično pjevanje, instrumentali, više strofa). Napravit ćete plan liturgijske godine prema nedjeljama te samo skicirati (nikako ne uokviriti) mogućnosti koje možete staviti.


Za crkvene glazbenike vrijedi pravilo da određena slavlja počinju pripremati mnogo prije nego ostali (čitači, cvjećari, propovjednici...). Svi psalmi, popijevke, višeglasne skladbe koje će se pjevati za Veliki Tjedan počinju se uvježbavati u siječnju. Slijede nove uskrsne pjesme (nemojte pretjerivati - najviše dvije na godinu!), nove psalamske antifone za vrijeme kroz godinu, nove pučke popijevke koje s pukom uvježbavate u svibnju (kako bi ih u srpnju, kada Vi odete na more, bili spremni i samostalno zapjevati). Uživate i Vi i puk.


Možete li zamisliti spomenutu proslavu imendana bez radosnog druženja i pjesme? Sav trud domaćice bio bi kao iskušavanje novih proizvoda na traci. Jelo bi slijedilo jedno za drugim, bez predaha ili mjesta za koji trenutak tišine ili opažanja. Ljudima bi druženje postalo neugodno, samo bi pogledavali na sat i nakon zadnjeg jela pobjegli kući.


Nikada se ne bi smjelo dogoditi da euharistijsko slavlje zbog ograničavanja vremena počne imalo sličiti na instant slavlje gdje sve funkcionira. Sve ide jedno za drugim: zbor savršeno pjeva, čitači odlično čitaju, svećenik ima dobru propovijed, a ostali vjernici  isključeni iz savršenog funkcioniranja gledaju na sat i čekaju kada će otići kući.


Crkveni glazbenik kao domaćin za pjevanje i glazbeno sudjelovanje cijele zajednice vjernika mora dobro paziti pri odabiru glazbenih sadržaja tijekom cijele liturgijske godine. Za pričest nisu potrebne tri pjesme. Dovoljna je jedna uz lijepe međuigre između strofa. Ostavite ponekad i koji trenutak tišine. Tišina često lijepo zvuči...


Svaki vjernik koji zapjeva bit će Vam na veliku radost jer ćete uz raspjevanu zajednicu vjernika i Vi htjeti ostati na slavlju od podneva do ranih večernjih sati.


Katarina Jengić