Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Tko je tko?

Kada nekome od svojih ukućana organizirate proslavu rođendana ili imendana, obljetnicu useljenja u kuću, proslavu završetka školovanja ili jednostavno toliko željeno nedjeljno popodnevno druženje u dobrom društvu, veselite se što možete svim svojim snagama i domišljatošću napraviti radosno druženje dragih prijatelja i poznanika.

Iako imate pregršt posla, ne očekujete da Vas gosti hvale, jer sve što činite, začinili ste obiljem ljubavi za slavljenika ili one koji su mu dragi.


Kada organizirate izlet u prirodu ili šetnju nekim lijepim gradom za Vaše zborske i župne prijatelje, nastojite vrlo mudro pronaći način da svima bude lijepo i ugodno i da se svi osjećaju dobrodošli. To Vam i nije teško, jer imate iskustvo najljepših okupljanja gdje su svi dobrodošli na nedjeljno euharistijsko slavlje.


U crkvi Vam ne smeta malen prostor, ni puno ljudi, ni glasni ''pjevači'', ni brzo zauzimanje slobodnih sjedećih mjesta, ni previše kisika, niti previsoka intonacija ili prebrzo pjevanje puka, kao ni prevelika sabranost svih prisutnih... Ništa Vam ne smeta i imate strpljenja za sve, jer svi očekujete i živite za susret s Najstrpljivijim.


Vaše gostoprimstvo, obilje ljubavi i strpljenja trošite tjedno, na svakoj probi zbora i oni se, začudo, još više umnažaju... Ako radite s djecom znate koliko je truda potrebno za održavanje koncentracije. Imajte na umu da su i odrasli ponekad djeca koja očekuju smiješak i lijepu riječ. I tako se Vaši pjevači, nakon naporne probe, gdje ste uvježbavali samo četiri takta 20 minuta, počinju čuditi otkud Vam toliko strpljenje. Pripazite kada nešto govorite da pogledate sve kojima govorite (zamislite da ste snimateljska kamera). Tako ćete ''snimiti'' trenutnu situaciju i prema njoj dalje oblikovati probu. Govorite općenito, ne prozivajući nikoga, ali kao da se obraćate pojedincu. Nikada nemojte gledati samo u neke osobe, već ako je potrebna opomena, zaključite pred svima kako nitko ne može pričati kada dajete intonaciju. Za dvije godine to će postati normalna stvar. Imajte strpljenja s pjevačima slabijih glasovnih ili koncentracijskih mogućnosti.


Kako ste iskusni i znate da vježbom možete doći do rezultata, Vaša smirenost, odmjerenost i tihe upute koje će im pomoći da lakše pjevaju, probe pretvaraju u predivna muziciranje (kvaliteta tona će doći postupno). Čuvajte se prodika. Ne zaboravite pohvaliti što je dobro, ali i spomenuti što još morate učiniti. Uz stalno ponavljanje istih stvari, samo uvijek na drugačiji način, i uvijek u lijepoj intonaciji, izgrađujete i polako odgajate pravi zbor koji počinje međusobno komunicirati kroz glazbu, ali i kroz ostala druženja.


Na probi nemojte zaboraviti napraviti pauzu od četiri ili sedam minuta za razgovore o proteklom koncertu, misi, izletu ili prokomentirati novi članak iz župskog lista. Ne zaboravite kako je lijepo kroz druženje s drugima doći do prekrasnih rezultata. Neka Vaša druženja kroz glazbu budu pravi hvalospjev.


Katarina Jengić