Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Vikend slavlje - vikend pjesma

Kako je krasno slaviti nedjeljnu misu s raspjevanom crkvom! Svi sudjeluju, trude se kako najbolje znaju pjevati, bogatstvo glazbenih mogućnosti na Vašoj župi iskorišteno je do maksimuma, liturgijska godina prekratka za sve što zajednica vjernika zna otpjevati. Vjernici jedva čekaju iduću nedjelju, shvatili su kako su pjesme povezane s nedjeljnim čitanjima, te i sami daju prijedloge za pjevanje. Nakon završnog blagoslova nitko ne izlazi van, svi sjedaju i pjevaju posljednju pjesmu. Radosno ste začuđeni izvanrednim napretkom.


Sljedeći tjedan radosno krećete svirati u radne dane, napravili ste prije mise pripremu pjesama i htjeli omogućiti i ostalima da vide tekst. Još uvijek razmišljate o nedjelji i radosti kojom je Crkva slavila u crkvi. Ni ne slutite da ćete biti jedina ili tek poneka ptičica u velikom prostoru župne crkve. Gdje li su sva ona raspjevana srca? Možda rade do kasno, možda gledaju nešto što se ne smije propustiti, možda obavljaju kupovinu. Sljedeći dan isto...Može Vam se dogoditi da preko tjedna ostanete sami - svećenik, čitač i orguljaš. Je li potrebno svirati?

 

Ako se do sada i nije sviralo preko tjedna, dogovorite sa župnikom za početak samo jedan ili dva dana kada ćete s pukom pjevati. Naravno da ćete toga dana svirati ako i jedan vjernik bude u crkvi, ali kako se to ne bi dogodilo, predložite pjevačima neka odaberu samo jedan dan u tjednu, kada će doći na misu i pomagati Vam u animiranju pjevanja. Ne budete li imali još koga uz orgulje, morat ćete svirati samo ono što sve ptičice u crkvi znaju pjevati, a Vaši pokušaji o nekoj novoj antifoni ili pjesmi ostat će samo neostvarene dobre namjere. Naravno, nikada niste ni pokušali solirati neku, Vašem puku nepoznatu, novu pjesmu. Znate da je bolje otpjevati je nekoliko nedjelja uzastopce, a tek onda preko tjedna.


Vi nikada niste ni pomislili održavati probu za vrijeme mise u crkvi, tako naglašavate da je proba uvijek nakon mise (koliko god ona trajala). Vaši pjevači na ovaj način bit će potaknuti oduprijeti se mišljenju da je dovoljno slaviti euharistiju samo nedjeljom. Bit će sretni što i oni doprinose svakodnevnom obogaćivanju glazbene baštine zajednice vjernika, a vjernici će potaknuti pravim antifonama u pravo vrijeme (liturgijsko) ponovno poželjeti sudjelovati, razmišljati i slaviti. Ne mora biti maksimalno svečano kao u nedjelju, ali potrudite se neka i ono malo što činite bude maksimalno kvalitetno. Svaka pjesma, imala ona i mali opseg melodije, može biti kvalitetna i lijepa, ako se lijepo pjeva.


Možda ni Vi zbog obveza ne možete svirati svaki dan u tjednu. Neka Vam to bude poticaj da pronađete još desetak zainteresiranih župljana koji znaju notnu abecedu i osnove sviranja na orguljama (ili im nesebično to pokažite). Podijelite radost muziciranja, pronađite nove talente i talentirane. Radujte se svemu što činite, kako bi svaka misa postala krasno slavlje.


Katarina Jengić