Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Prvi biskupijski glazbeno-molitveni susret mladih "Dobrog pastira"

Glazbeno-molitveni susret zborova i sastava mladih Varaždinske biskupije u povodu 43. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja održan je na nedjelju Dobroga pastira 7. svibnja u Varaždinu, a domaćin je bila župa sv. Fabijana i Sebastijana. Susret je održan u crkvi Dobrog pastira pod geslom "Do nogu Isusovih". Prvi biskupijski glazbeno-molitveni susret mladih "Dobrog pastira" okupio je brojne mlade vjernike koje su dopratili njihovi župnici. Nazočni su bili i bogoslovi i sjemeništarci sa svojim odgojiteljima u Zagrebu.

Podno velikog oltarnog kipa Dobroga pastira nastupilo je 13 zborova i sastava mladih iz raznih krajeva biskupije, kojima je pozdravnu riječ uputio predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja vlč. Antun Štefan. Zahvalio je mladima što su se odazvali susretu kojeg su priredili biskupijski uredi za pastoral duhovnih zvanja i crkvenu glazbu, kojeg vodi mo. Anđelko Igrec, te je prenio srdačne pozdrave varaždinskog biskupa mons. Marka Culeja. Zahvaljujući na nastupu svima mladima, osobito je uputio zahvalu onima koji su za ovaj susret priredili svoje autorske pjesme o duhovnom pozivu i Dobrom pastiru, koje su te večeri premijerno izvedene. Tijekom dvosatnog programa svaki zbor izveo je jednu, uglavnom vlastitu, skladbu, a također su svi okupljeni zajedno otpjevali nekoliko prigodnih pjesama.

O svom duhovnom zvanju te o tome kako su u svom životu osjetili i prihvatili poziv da nasljeduju Krista, mladima su svjedočili svećenici preč. Mijo Horvat, domaći župnik i donjovaraždinski dekan, te vlč. Krunoslav Novak, voditelj biskupijskog Ureda za medije, kao i s. Mirjana iz samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Ivanečkom Vrhovcu. Također su predstavnici mladih iznijeli nekoliko meditacija i molitava kao uvod u pojedine skladbe nastupajućih zborova i sastava.

Nastupili su zbor mladih "Eshaton" iz Močila pod vodstvom Martine Evačić, skupina mladih "Leticia" iz župe Rasinja s voditeljicom Anom Jembrek, vokalni sastav "Svjetlost" iz župe Sveti Juraj na Bregu pod vodstvom Milovana Horvata, molitvena zajednica "Totus tuus" iz župe svetog Nikole biskupa Čakovec s voditeljem Vilkom Vukinom, zbor "Dođi, slijedi me!" iz župe Mursko Središće s voditeljicom Janjom Kontrec, zbor mladih "Agape" iz župe Kneginec pod vodstvom Tihane Čanjevac te skupina mladih "Kristovi glasnici" iz župe Vratišinec s voditeljem Stjepanom Horvatom. Nastupio je i VIS "Ilko" iz župe Sveti Ilija pod vodstvom Zvjezdana Požgaja, zatim sastav zajednice "Tauaši" župe Kloštar Podravski, sastav "Agnus" iz župe Prelog s voditeljicom Ljubicom Crnčec, djevojački zbor Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca pod vodstvom prof. Ivane Jaklin, zbor mladih "Stepinčeva mladež" iz župe bl. Alojzija Stepinca Koprivnica s voditeljicom Kristinom Bunić te zbor "IHTHIS" župe Veliki Bukovec pod vodstvom Marije Međimorec. Susret je zaključen večernjim misnim slavljem, koje je predvodio vlč. Štefan u zajedništvu s okupljenim svećenicima, a na kraju su prigodne zahvalnice za sudjelovanje na prvom ovakvom biskupijskom glazbeno-molitvenom susretu mladih u povodu Dana molitve za duhovna zvanja uručene svakom zboru i sastavu.

Inače, za proslavu Dana molitve za duhovna zvanja biskupijski ured na čelu s vlč. Antunom Štefanom, i ove je godine za sve župe u biskupiji izdao prigodne materijale, koji su u posebnoj mapi s geslom "Do nogu Isusovih" obuhvaćali poruku pape Benedikta XVI. "Poziv u otajstvu Crkve", uvode u svete mise, molitve vjernika i prijedlog pjesama u tjednu uoči te na sam Dan zvanja, homiliju o duhovnom pozivu "Pošalji radnike u žetvu svoju", euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja, te kateheze o duhovnim zvanjima za rad s prvopričesnicima, potvrđenicima i mladima u župi, kao i za treći i osmi razred osnovne škole te srednjoškolce u školi. Materijale su pripremili vjeroučitelji Anita Posarić, Irena Krtanjek, Ivana Kolarić, Josip Saša Milec, Snježana Mališa, Svjetla Biošić i Vlatka Ivek, s. uršulinka Elvira Krišto te svećenici vlč. Dominik Vukalović, vlč. Krunoslav Novak i vlč. Siniša Dudašek.

Jasminka Bakoš-Kocijan
 
Zbor mladih "ESHATON" iz Močila
Voditeljica zbora: Martina Evačić
POVEDI ME (tekst: Krešimir Miletić, glazba: Martina Evačić)
 
Zbor mladih "Eshaton" iz Močila osnovan je 2000. g. na inicijativu župnika mons. Leonarda Markača. Po osnutku se voditeljskog posla prihvatio sada pokojni skladatelj i glazbeni entuzijast Vlado Dolenec. Danas se na mjestu voditeljice nalazi Martina Evačić. Iza sebe bilježe tri nastupa na Duga-festu te nastup na Krapina-festu. Od koncerata im je posebno drag božićni koncert u varaždinskoj katedrali 2002. g., te koncerti u župi na blagdan Duhova 2002. i 2003. g., kao i koncert koji su održali uoči blagdana Velike Gospe 2005. g. U drugom mjesecu ove godine nastupili su i na festivalu "Stepinčeve note" u Koprivnici. Rado se odazivaju na gostovanja u druge župe, no najdraži ipak su im nastupi na nedjeljnim sv. misama u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.
 
Vokalni sastav "SVJETLOST" župe Sv. Juraj na Bregu
Voditelj: Milovan Horvat
SIMBOL (tekst i glazba: P. Segueri, Obrada: A. Igrec)

Vokalni sastav "Svjetlost" dolazi iz župe Sv. Juraj na Bregu iz gornjeg Međimurja, s prekrasnom baroknom crkvom u kojoj je sviranje i pjevanje tradicija i svakodnevica. Osnovan je prije dvije godine s ciljem okupljanja mladeži u pjesmi i slavljenju Boga. Vokalni sastav pod vodstvom Milovana Horvata sada broji 16 članova. Svoju zahvalnost Bogu na daru kojeg su od njega primili, daju pjevanjem na svetim misama i drugim prigodama u župnoj crkvi i drugdje.

 
Molitvena zajednica "TOTUS TUUS" iz župe svetog Nikole biskupa - Čakovec
Glazbeni voditelj: Vilko Vukina
JA SAM TVOJ (autor nepoznat)
 
Molitvena zajednica Totus Tuus u Hrvatskoj, konkretno u Čakovcu djeluje 5 godina. Nastala je kao plod hodočašća njemačke zajednice Totus Tuus u Međugorje, koja u Njemačkoj djeluje već 15-tak godina. To je marijanska zajednica, s naglaskom na evangelizaciji, a u temeljima duhovnosti stoji pobožnost sv. Ljudevita M. G. Montfortskog. Broji oko 30 stalnih članova, no budući da je zajednica otvorenog tipa, taj broj nije stalan. Cilj djelovanja je življenje Kristove Ljubavi i njeno prenošenje svim ljudima. 
Zbor "DOĐI, SLIJEDI ME!" župe Marije Kraljice i sv. Ladislava iz Murskog Središća
Voditeljica zbora: Janja Kontrec
EVO ME, BOŽE - I. Andrić
 
Zbor djeluje godinu dana. Ljubav do pjesme privlači mlade od treće godine, slijedeći svoje mlade roditelje, pa sve do tridesettreće godine života. Pjevaju redovito na nedjeljnim misama, a imali su i nekoliko nastupa izvan svoje župe. Zbor okuplja četrdesetak redovitih članova od čega pet svirača. Probe imaju redovito subotom, a po potrebi i više puta na tjedan.

 
Zbor mladih "AGAPE" iz župe sv. Marije Magdalene - Kneginec
Voditeljica: Tihana Čanjevac
POZIV ZA MARIJU (tekst i glazba Ivana Kolarić, aranžman "Agape")

Kao zbor djeluju 5 godina i svake nedjelje pripremaju misu za mlade i djecu u svojoj župi. Do sada su posjetili i pjevali u mnogim mjestima, uključujući Dubrovnik, Zagreb, Novi Marof, Koprivnicu... Ove godine odazvali su se na poziv sestara uršulinki i pjevali na njihovoj proslavi blagdana sv. Anđele u siječnju, a vrlo se rado odazivaju na susrete mladih prožete pjesmom i molitvom.

 
Skupina mladih "KRISTOVI GLASNICI" iz župe Uzvišenja sv. Križa, Vratišinec
Voditelj: Stjepan Horvat
ZOVEŠ ME (tekst: Petra Zadravec, glazba: Stjepan Horvat)

Pjevaju na nedjeljnim misnim slavljima, koncertima, svečanostima, u sklopu župnog zbora. A ovo im je prvi put da nastupaju u užem sastavu, njih desetak. Okupljaju se na probama svake subote. 
VIS "ILKO" iz župe Svetog Ilije
Voditelj: Zvjezdan Požgaj
IZVEZI NA PUČINU (tekst i glazba: s. Blaženka Divić)

Djeluje pet godina. Nastupaju na misama mladih i na raznim svečanostima u župi i okolici. Među njima su srednjoškolci i osnovnoškolci. Marljivo vježbaju. Predstoji im put u Slovačku na poziv Hrvata kraj Bratislave. Ovog proljeća su zajedno sa župnim zborom izdali CD. Velika potpora su im župnik preč. Ivan Košćak i s. Ksenija Topolovec.


 
Zajednica i zbor "TAUAŠI" župe sv. Benedikta i Gospe Žalosne iz Kloštra Podravskog
Predstavnik grupe: Dario Hosi
POZIV KOD SPOLETA (fra Ivan Široki)

"Tauaši" su zajednica i zbor mladih župe sv. Benedikta i Gospe Žalosne iz Kloštra Podravskog koju vode franjevci trećoreci. Desetak godina pjevaju na nedjeljnim sv. misama, a nastupali su nekoliko puta na FRAMA - festu u Sarajevu i na duhovno-glazbenim festivalima u našoj biskupiji. Nastupili su u manjem sastavu s pjesmom "Poziv kod Spoleta", koju je za franjevačku mladež napisao fra Ivan Široki.

 
Grupa "AGNUS" iz župe sv. Jakoba - Prelog
Voditeljica: Ljubica Crnčec
SANTO (tradicionalna Afrička)

Vokalno instrumentalni sastav "Agnus"iz Preloga djeluje dvije godine. Pjevaju i veličaju Boga na nedjeljnoj euharistiji i tijekom većih blagdana. Nastupili su u Varaždinu povodom sv. Cecilije, na festivalu Stepinčeve note, na humanitarnom koncertu "Kad si Sretan"….


 
Djevojački zbor Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva - Đurđevac
Ime voditelja: Ivana Jaklin, prof.
ROMARSKA PO MEĐIMURSKOM (Miroslav Magdalenić)

Djevojački zbor Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva iz Đurđevca djeluje četiri godine kao izborni predmet u školskoj nastavi. Trenutno broji 40 učenica Gimnazije koje redovito dolaze na pjevačke probe dva do tri puta tjedno. Zbor izvodi pretežno troglasni repertoar - najviše duhovne, ali i svjetovne tematike s naglaskom na "bel canto" stil pjevanja.
Kroz zbor je do danas prošlo oko 170 glazbeno talentiranih djevojaka, koje iza sebe imaju uspješno ostvarenih 50-tak nastupa i stotinjak uvježbanih skladbi. Zbor pjeva pretežno na školskim, gradskim i crkvenim manifestacijama, dok je od zahtjevnijih projekata izvodio: 3 božićno - novogodišnja koncerta u Đurđevcu i Zagrebu, mladu misu u Đurđevcu, te sudjelovao na smotrama zborova u Varaždinu, Križevcima i Koprivnici. Osnivač i voditeljica zbora je prof. Ivana Jaklin, a glasovirska pratnja je prof. Bernard Dugan, dok za veće nastupe zbor surađuje s brojnim instrumentalistima.
Osim što zbor djeluje s ciljem kvalitetnog okupljanja i druženja mladih, glavna ideja je populariziranje zborno - solističkog pjevanja koje je u našoj sredini još uvijek u razvoju, no ipak vrlo pozitivno prihvaćeno, posebno među mladima.
 
"STEPINČEVA MLADEŽ" župe bl. Alojzija Stepinca - Koprivnica
Voditeljica: Kristina Bunić
ZOVE TE - tekst i glazba: Kristina Bunić

Zbor mladih broji oko 25 članova. Postoji od 28. 8. 2000. godine, dakle, od samog osnutka župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Osnivač i sam inicijator osnivanja je župnik vlč. Krunoslav Pačalat, kostur i srž svih aktivnosti i grupa koje je osnovao i koje su zaživjele te rastu i nadograđuju se po milosti i dobroti Gospodina našega Isusa Krista. Sudjelovali su na raznim gostovanjima, festivalima i koncertima, kao npr. Duga 2002., 2004. i 2005., Marijafest 2004., u Dubrovniku, Zagrebu, varaždinskoj katedrali te u susjednim župama. 2003. godine izdan je nosač zvuka pod imenom "Stepinčevo vrelo", na kaseti i CD-u. Posebno su ponosni što se u njihovoj župi svake godine već tradicionalno održava festival "Stepinčeve note", povodom Stepinčevih dana. Pjevaju na subotnjim i nedjeljnim misama, sastaju se na zajedničkim susretima mladih i na taj način daju slavu Gospodinu. Zahvalni su Kristu po zagovoru Bl. Djevice Marije i bl. Alojzija Stepinca na svim milostima koje im udjeljuju.


 
Zbor "IHTHIS" župe svetog Franje Asiškog iz Velikog Bukovca
Voditeljica zbora: Marija Međimorec
DAJ MI ZNAK (tekst i glazba: Renato Žugec)

Već devet godina pjesmom slave Gospodina. Kako i ne bi kad je njihov župni zaštitinik sveti Franjo Asiški, čiji je život bio pjesma Gospodinu. Pjevaju duhovne pjesme za mlade, a i sami su ih nekoliko napisali i skladali. Tako su i na ovom susretu pjevali pjesmu koju je napisao Renato. On je u zboru od njegova nastanka, svira klavijature, pjeva, piše ... U svemu im puno pomaže i župnik, vlč. Stjepan Berljak. Veliki Bukovec je tamo gdje se poput akorda sastaju tri rijeke: Drava, Bednja i Plitvica. Župa ima deset sela i jedanaest crkvi i kapela, te puno pjevača u župnoj crkvi i filijalama.