Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Započeo festival crkvene glazbe Varaždinske biskupije

Prvim dijelom smotre pjevačkih zborova iz Varaždinske biskupije započeo je u nedjelju 16. studenoga Tjedan crkvene glazbe, festival svete Cecilije, koji se do 23. studenoga održava u Varaždinu. Na prvoj smotri, održanoj u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu, nastupili su župni zborovi iz Preloga, Murskog Središća, Kotoribe i župe sv. Nikole iz Koprivnice, zbor franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu i mješoviti pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca, dok su kao gosti nastupili mješoviti pjevački zbor "Collegium pro musica sacra" iz Zagreba te vokalni sastav "Vox humana" iz Bakra. U predahu nastupile su i mlade orguljašice Ivana Krznar i Željka Kušter, učenice varaždinske Glazbene škole. Na kraju smotre predstavnicima zborova i orguljašicama prigodne zahvalnice u ime organizatora Varaždinske biskupije i biskupijskog Povjerenstva za crkvenu glazbu uručili su mons. Ivan Godina, generalni vikar, i mr. Anđelko Igrec, povjerenik za crkvenu glazbu.
Uoči smotre svečano misno slavlje predvodio je mons. Ivan Godina u zajedništvu s preč. Blažom Horvatom, župnikom župe sv. Nikole iz Koprivnice. Liturgijsko pjevanje za vrijeme mise predvodio je zagrebački "Collegium pro musica sacra" pod ravnanjem Josipa Šege.
Svečanoj smotri nazočni su bili i župnici iz Kotoribe i Svetog Ilije, te u ime Varaždinske biskupije mons. Ivan Godina i kancelar mons. Antun Perčić. Generalni vikar zahvalio je svim sudionicima što su svojim nastupom uzveličali svečanost crkvene glazbe prenijevši pozdrave odsutnog biskupa mons. Marka Culeja. Smotru je vodila Ljubica Capek, članica zbora varaždinske katedrale, a zaključena je druženjem i domjenkom u Biskupskom dvoru.

U sklopu Tjedna crkvene glazbe Varaždinske biskupije, festivala svete Cecilije, koji se održava u Varaždinu od 16. do 23. studenoga, u ponedjeljak 17. studenoga održan je susret orguljaša i zborovođa biskupije. Sve su nazočne na susretu u Ordinarijatu pozdravili organizator festivala mr. Anđelko Igrec, biskupijski povjerenik za crkvenu glazbu, te mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije, koji je prenio pozdrave biskupa mons. Marka Culeja. Anđelko Igrec upoznao je 40-tak okupljenih crkvenih glazbenika sa sadržajem i ciljem višednevnog festivala, najavio je stručne tečajeve u siječnju i veljači te mogućnost zajedničkog zborskog projekta u uskrsnom vremenu. Zatim je Ljiljana Bogojević, glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održala predavanje-meditaciju o temi "Glazba koja izranja iz riječi", koristeći se citatima iz Starog i Novog zavjeta. U drugom dijelu susreta slavljena je večernja i sveta misa u katedrali, koju je predvodio mons. Godina. Pjevali su svi okupljeni glazbenici uz pratnju katedralnog orguljaša mr. Anđelka Igreca. Nakon misnog slavlja koncert su održali Krešimir Fabijanić na trublji te Alen Kopunović-Legetin, orguljaš požeške katedrale. Izveli su djela baroknih skladatelja G. B. Martinija, W. E. Bacha, T. Albinonija, W. Wallonda, J. S. Bacha i J. Clarka.
Susret je zaključen u prostorijama Ordinarijata druženjem i pojedinačnim predstavljanjem nazočnih crkvenih glazbenika, te je svima poklonjen najnoviji CD "Velika nam djela učini Gospodin", zborova, ansambala i solista varaždinske katedrale.
Collegium pro musica sacra iz Zagreba

Collegium pro musica sacra iz Zagreba je komorni ansambl, utemeljen 1972. g., a sastoji se od mješovitog pjevačkog zbora, koji uključuje angažirane ljubitelje svete glazbene umjetnosti, kao i od profesionalnih glazbenika, tj. vokalnih i instrumentalnih solista. Do jeseni rad ansambla odvijao se pod umjetničkim vodstvom s. Imakulate Malinke, koja je ujedno i osnivačica ansambla. Zatim je umjetničko vodstvo preuzela prof. s. Cecilija Pleša, koja je i inače od samih početaka vokalna solistica i umjetnička suradnica u ansamblu. Od 2000. godine dirigent je akademski glazbenik Josip Šego, a dugogodišnji orguljaš je akad. glazbenik Domagoj Jugović.
Ansambl izvodi i promiče sakralnu glazbu svih stilova i povijesnih razdoblja u rasponu od gregorijanskog korala, preko renesanse, baroka, klasike i romantike sve do najsuvremenijih autora s posebnim naglaskom na domaće skladatelje. Ansambl sudjeluje u liturgijskim obredima i održava koncerte diljem domovine i inozemstva. Imao je više od tisuću koncerata, snimio nekoliko gramofonskih ploča, namjenskih kaseta, te 1993. godine CD Sacrae cantiones ranobaroknog hrvatskog skladatelja Ivana-Marka Lukačića. Uz 30. obljetnicu izdao je CD Te Deum laudamus - Tebe Boga hvalimo - izbor iz repertoara tijekom 30 godina.

Na smotri izveli su:
Anđelko Igrec: Kako je dobro
Maurice Durufle: Ubi caritas
Mješoviti zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice

Mješoviti pjevački zbor župe sv. Nikole biskupa u Koprivnici jedan je od triju zborova koji djeluju u toj župi. Uz njega djeluju još i dječji zbor te zbor mladih.
Mješoviti zbor čine pjevači amateri koji se redovito skupljaju na svetoj misi nedjeljom u 9 sati i sve blagdane te svojim glasovima veličaju misno slavlje. Također rado izmjenjuju susrete s drugim crkvenim zborovima. U djelovanju zbora značajan je doprinos kako sadašnjeg župnika preč. Blaža Horvata, tako i prijašnjih župnika vlč. Nikole Sertića i vlč. Đure Golubića, koji su bili i skladatelji, te časnih sestara Bosiljke Kasić i Evanđeliste Rajić, koje su bile orguljašice.
Na poticaj prijašnjeg župnika vlč. Jurja Župančića zbor je 2000. godine snimio CD i kasetu sa 24 skladbe iz zborskog repertoara (novije liturgijske skladbe, ali i starije pjesme koje puk u ovoj župi rado pjeva). CD je nastao u želji da navedene skladbe ostanu zabilježene i sačuvane kao sadašnji trenutak glazbene prakse u toj župi.
Sa zborom rade Snježana Gregur, koja je u župi orguljašica više od 30 godina, te prof. Natalija Imbrišak kao dirigentica zbora i orguljašica.

Na smotri izveli su:
Antonin Dvorak: Gospod Bog je pastir moj
o. Anselmo Canjuga: O, sveta gozbo   
Zbor župe Sedam žalosti BDM i sv. Križa iz Kotoribe

U sklopu obilježavanja Dana Kotoribe i Križevskog prošćenja u jesen 2002. godine kotoripski crkveni zbor proslavio je 35. godišnjicu djelovanja kao četveroglasni zbor, a isto tako obilježena je i 100. obljetnica blagoslova crkvenih orgulja.
Kotoripski crkveni zbor mnogo je stariji. Početkom 17. stoljeća pojavljuju se u našim župama prvi službeni učitelji koje povijesni izvori nazivaju "ljudi magistri", odnosno učitelji, orguljaši, kantori ili školnici. Zadaća im je bila da svojim sviranjem i pjevanjem uljepšaju bogoslužje u crkvi, ali i da poučavaju djecu u vjeronauku, u čitanju i pisanju. Njihova je služba bila uvijek crkvena, a župnici su nadgledali njihov rad.
1902. g. nabavljene su i blagoslovljene nove orgulje u župnoj crkvi kod orguljara Augustera i sina u Pećuhu. Po uzoru na crkveni zbor kojeg je u Maloj Subotici osnovao svećenik Ignacije Lipnjak, a u sklopu akcije protiv mađarizacije, Juraj Lajtman, župnik u Kotoribi, 1909. g. osniva dvoglasni zbor. U vrijeme župnikovanja J. Lajtmana k njemu dolazi često Vinko Žganec radi prikupljanja međimurskih popevki. Svojim hrvatskim djelovanjem došao je u sukob s mađarskim činovnicima. U to je doba orguljaš bio Florijan Siladi. Razdoblje od 1916. - 1927. g. posebno se ističe u plodonosnom i lijepom radu zbora pod vodstvom orguljaša Vinka Baloga.
Zbog političkog pritiska u doba župnika Ferdinanda Erenrajha zbor prestaje djelovati, ali se ponovno javlja 1932. g. dolaskom župnika Stjepana Maleca. Tada je organiziran četveroglasni zbor križara i križarica pod vodstvom Vinka Baloga. On se isticao lijepim glasom pa ga je zapazio prethodni orguljaš Florijan Siladi. Samoinicijativno je počeo učiti svirati orgulje, a bio je i na školovanju u Celju. Bila je to poznata Bervarova škola u kojoj su odgajani najbolji orguljaši.
Zbog političkih razloga od pjevanja u zboru 1937. g. odustali su muški članovi.
Na poticaj mladog župnika Ignacija Zadravca 1967. g. opet se obnavlja mješoviti pjevački zbor koji djeluje 35 godina. Gotovo 10 godina zbor je vodio sada već bivši župnik prečasni Blaž Horvat na čemu mu članovi zbora velikodušno zahvaljuju, a unatrag pet godina vodstvo zbora preuzima mladi orguljaš Damir Kadija, koji je završio orguljaško-kantorsku školu pri Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Na smotri izvedena su djela:
Anđelko Klobučar: Isus Krist
Hribar: Isusa ljubim   
Zbor "Vox humana" iz Bakra

Vokalni sastav "Vox humana" pripada župi sv. Andrije ap. u Bakru. Osim što prate redovito crkvenu godinu, odnosno pjesmom uzveličavaju misna slavlja svake nedjelje, održavaju i koncerte. Osobito njeguju Gregorijanski koral i vokalnu polifoniju.

Na smotri izveli su:
Claudio Monteverdi: Kyrie
J. S. Bach: Am Wasserflussen Babilon
    

Ivana Krznar i Željka Kušter, orguljašice

Učenice mr. Natalije Imbrišak u Glazbenoj školi u Varaždinu izvele su u orguljskom intermezzu:
J. S. Bach: Preludij u g-molu BWV 535 - Ivana Krznar
J. S. Bach: Preludij i fuga u c-molu BWV 549 - Željka Kušter   
Zbor župe Marije Kraljice i sv. Ladislava iz Murskog Središća

Crkveni zbor Marije Kraljice i sv. Ladislava u Murskom Središću djeluje 10 godina. U tih deset godina bilo je brojnih nastupa. S repertoarom crkvenih pjesama te duhovnih šansona redovito sudjeluju u nedjeljnim i drugim misnim slavljima u okviru crkve. Sudjelovali su na svim susretima crkvenih zborova Međimurja, organiziranim u proteklih deset godina. Zbor je gostovao i u mađarskom selu Nardi kod Gradišćanskih Hrvata. Ljubav do crkvenog pjevanja privlači članove zbora, njih trideset petero, od 20 do 83 godine starosti. Svake godine organiziraju izlete, a završetak godine obilježavaju božićnim koncertom i večernjim druženjem. Probe zbora održavaju se jednom tjedno, i to srijedom u večernjim satima, a po potrebi i više puta tjedno. Vole se družiti i veseliti te pozivaju sve one koji vole crkveno pjevanje da se pridruže i podijele radosti liturgijskog pjevanja.
Zbor vodi Danijela Sabo, učiteljica klavira na glazbenoj školi "Slavka Ostreca" Ljutomer.

Na smotri izvedena su djela:
Michael Haydn: O, Bože, nisam vrijedan
Ignacije Hladnik: O, pruži mile ruke
Zbor franjevačke crkve sv. Ivana Krstitelja iz Varaždina

U franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu postoji pjevački zbor od davnih vremena. Na žalost, nigdje nema točnog zapisa od kada postoji.
Pouzdano se zna da je zbor vodio između dva svjetska rata poznati hrvatski skladatelj fra Kamilo Kolb. Taj zbor je kasnije vodio fra Fakundo Fridrich, a dirigent je bio fra Paškal Cvekan. Poslije je zbor vodio poznati crkveni skladatelj i orguljaš fra Pankracije Vupora, zatim Ivica Miklenić, Franjo Jesenović i Petar Kinderić.
Zbor redovito pjeva na misnim slavljima tijekom liturgijske crkvene godine nedjeljom i blagdanom te posebno svakog utorka u čast sv. Antuna Padovanskog. Zbor broji između 25 i 30 redovitih članova, i to dvadesetak ženskih i pet do deset muških.
Zbor danas vodi fra Petar Antun Kinderić, a dirigent zbora je od 1995. g. prof. Ivan Mežnarić.

Na smotri su izvedena djela:
Ljubomir Kuntarić: O, daj mi snage (obr. I. M.)
Ivan Mežnarić: Iz Mise u čast sv. Mihaelu - Svet
s. M. Koraljka K. Kos: Dođi, zaručnice Kristova (obr. I. M.)

Kao solisti nastupili su Anita Vincek i Ivica Tomašić.   
Zbor župe sv. Jakoba iz Preloga

Crkveni mješoviti zbor sv. Jakoba ima neprekinuto djelovanje u posljednjih 100 godina. Zbor djeluje danas u svim crkveno-liturgijskim slavljima tijekom godine. Ima od 35 do 45 članova, od kojih neki pjevaju već više od 50 godina. Od početka 20. stoljeća do II. svjetskog rata zbor su vodili poznati kantori, a nakon rata desetljećima ga je vodila Marija Krušelj. Posljednjih 7 godina zbor vodi Jasminka Pervan-Čonkaš, prof. glazbe iz Preloga. 1999. godine snimili su audiokasetu i CD s korizmeno-uskrsnim pjesmama. Zbor sviranjem prati Danijel Oto, član zbora i učenik Glazbene škole u Varaždinu.

Na smotri izveli su:
Ivan pl. Zajc: Zdravo Marijo
Dmitrij Bortnjanski: Moć ljubavi 
Mješoviti pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" iz Čakovca

Zbor je osnovan 1976. godine i od tada do danas u njemu je pjevalo oko 450 pjevača. Zbor redovito nastupa na natjecanjima zborova u Zadru te na natjecanjima u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Najveći uspjeh zbor je ostvario 2001. godine kada je na natjecanju pjevačkih zborova Hrvatske u Novom Vinodolskom osvojio zlatnu plaketu HSK-a. Zbor je također u Rijeci 1993. godine osvojio Srebrnu plaketu HSK-a te nagradu za interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima. Zbor bilježi i uspješne nastupe na međunarodnom planu u Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj i Estoniji. Za svoje zapažene nastupe u domovini, ali i inozemstvu te njegovanje međimurske i nacionalne baštine odlikovan je i najvećim priznanjima Grada Čakovca i Međimurske županije. Danas zbor ima 55 članova, i to 32 ženska i 22 muška. U sklopu zbora veoma uspješno djeluju i dvije vokalne grupe - muška i ženska.
Zbor od osnutka vodi priznati glazbeni pedagog Dragica Karolina Šimunković.

Na smotri zbor je izveo djela:
Janosz Lajosz: Popule meus
Tomislav Uhlik: Aleluja


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika