Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Zborovi koji su nastupili na festivalu - subota

Prvi dan festivala, subota 15. studenoga:

Katedralni zbor “Chorus angelicus”
iz Varaždina

Zborovođa: Anđelko Igrec
Orgulje: Višeslav Jaklin
Georg Friedrich Händel:
Laudate pueri Dominum (Ps 113)
 
Zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus djeluje od 1999. godine, isprva kao Zbor mladih varaždinske katedrale. S vremenom prerasta u izvođački korpus koji, vezano uz svoju osnovnu zadaću predvođenja liturgijskog pjevanja na svim važnijim slavljima u varaždinskoj prvostolnici, poseban naglasak stavlja na izvedbu novih liturgijskih skladbi. U svom djelovanju uživa podršku varaždinskih solo pjevača, te instrumentalista, većinom članova Varaždinskog komornog orkestra. Na repertoaru zbora nalaze se koncertantne i liturgijske skladbe hrvatskih i svjetskih skladatelja. U javnosti je posebno zamijećeno ovogodišnje otvaranje Varaždinskih baroknih večeri, na kojemu je Chorus angelicus nastupio uz pratnju orkestra Le Parlement de Musique iz Strasbourga.

 
Župni mješoviti zbor “Sveti Ilija”
iz župe Sv. Ilije proroka

Zborovođa: s. Ksenija Topolovec
Orgulje: Kristina Križanić, prof.
Izak Špralja (obr. M. Martinjak):
Evo dolazim Gospodine (Ps 40)
 
Župni zbor "Sveti Ilija" djeluje od 1918. g. Od tada je uglavnom podržavao liturgijsko-pučko pjevanje. Od 2001. g. zbor prerasta u mješoviti četveroglasni i kao takav djeluje do danas. Zbor redovito nastupa na smotri zborova u varaždinskoj katedrali u sklopu Festivala sv. Cecilije, a bilježi i lijepi broj gostovanja po župama diljem Lijepe naše, a i u inozemstvu. Godine 2006. izdaje svoj prvi CD. Nadasve svojim pjevanjem podupire liturgijsko-glazbeni život matične župe.

Župni zbor sv. Marije Magdalene
iz Kneginca

Zborovođa: Antonija Bobek
Johann Sebastian Bach: Slavim te, Gospode
 
Župni zbor započeo je s radom 1988. godine uz veliku želju vlč. Zvonimira Rabuzina i sadašnje voditeljice zbora. Tada smo pripremali veliko slavlje za 200. godišnjicu župe i to nam je bila lijepa prilika. Tijekom te godine nismo još imali redovite probe. Pripremali smo se samo za veće blagdane. No sljedećih godina postali smo jedna lijepa zajednica od tridesetak članova. Svi smo redovito dolazili na probe, jer nas je zaokupila ljubav prema pjesmi, prema zajedništvu. Rasla je i međusobna ljubav i prijateljstvo među svima nama, a time je i rasla i sazrijevala ljubav prema Bogu. Za cijelu župu je to bio poseban Božji dar. Sada nakon dvadeset godina ima nas četrdesetak. Mnogo je lijepih i nezaboravnih trenutaka, susreta, misnih slavlja, hodočašća, izleta i drugih druženja. Svi naši dosadašnji župnici, na poseban način sadašnji župnik Jadranko Benjak, dali su nam veliku podršku i pokazali poseban interes za kvalitetno zborsko pjevanje na misnim slavljima, svi oni su nas bodrili kako bi ustrajali u radu. Često smo prisustvovali susretima Djela Marijina u Zagrebu i Križevcima, gdje smo crpili snagu i inspiraciju kako bi još snažnije slavili Gospodina. Neki naši nastupi su nam ostali posebno upečatljivi: festivali zborova sv. Cecilije u varaždinskoj katedrali, susret zborova o 110. godišnjici rođenja Anzelma Canjuge u Vidovcu, mnoga hodočašća u Mariju Bistricu, Trsat, Aljmaš, Vinagoru, a na poseban način radovali smo se susretu i nastupu zbora u Župi Dubrovačkoj. Pjevali smo na raznim svečanostima u našem Knegincu, a ispratili smo i mnoge Kneginščance na vječni počinak. Surađujemo sa sestrama uršulinkama, pa nas posebno veseli gostovanje kod njih u Varaždinu. Veliku stručnu i duhovnu podršku nam daju glazbenici maestro Anđelko Igrec i prof. Ivica Mežnarić. Voditeljica zbora svih dvadeset godina je uz Božju pomoć učiteljica Antonija Bobek.

Mješoviti zbor župe sv. Leonarda
iz Goričana

Zborovođa: Danijela Špoljarić
Orgulje: Martina Jakšić
Solist: Robert Katanec
Anđelko Igrec (obr. D. Špoljarić):
Čuvaj me, jer se Tebi utječem (Ps 16)
 
Trideset pet članova našeg zbora i ove godine želi svojim prisustvom, notama i glasom doprinijeti svečanosti Festivala. Iako je raspon crkvenih pjesama posljednjih godina u župi znatno okrnjen, naš mješoviti zbor i dalje s radošću i duhovnim zanosom animira nedjeljne mise, svetkovine župe sv. Leonarda, obogaćuje sadržaj brojnih priredba i organizira samostalne koncerte. I nadalje svojim nastupima, vedrinom i slavljenjem želimo svjedočiti našu vjeru.

 
Vokalni ansambl “Svjetlost”
župe Sv. Juraj na Bregu

Voditelj: Milovan Horvat
Maja Majcen (obr. M. Horvat):
Mir je u Bogu (Ps 62)
 
Potaknuti Isusovom ljubavlju u veljači 2004. godine nekolicina mladih skupila se u zajedništvo sa željom da pjesmom slave Gospodina. Tako je nastao vokalni ansambl ˝Svjetlost˝, koji dolazi iz župe Sv. Juraj na Bregu. Vokalni ansambl pod vodstvom Milovana Horvata sada broji 18 članova koji svoju zahvalnost Bogu daju pjevanjem na misama u župi. Ansambl ne propušta sudjelovanje na festivalima Sv. Cecilije u Varaždinu, zajedno s mješovitim zborom 2006. godine gostovao je u dvjema župama u okolici Bjelovara, u jesen te iste godine održava samostalni koncert u župi Sv. Nikole u Čakovcu, prati sve manifestacije koje organizira Caritas župe Sv. Juraj na Bregu i vrlo se rado odaziva na manifestacije humanitarnog karaktera.

Zbor mladih Adonai župe sv. Josipa
na Banfici, Varaždin

Zborovođa i gitaristica: Ivana Kolarić
Orgulje: Lovorka Ivanković
Violina: Martina Sabljak; Flauta: Lucija Stilinović;
Bubnjevi: Ines Štebih i Sanja Sever
prema Bony M.: Na babilonskim obalama (Ps 137)
 
Zbor mladih ADONAI iz župe svetog Josipa na Banfici u Varaždinu okuplja se desetak godina. Mlade su prvotno okupljale časne sestre uršulinke koje su djelovale u župi. Od 2006. godine zbor mladih vodi vjeroučiteljica Ivana Kolarić. Zbor pjeva svake nedjelje na svetoj misi u 10.30 sati, animira pjesmom župne proslave i priredbe te rado sudjeluje na festivalima (Sv. Cecilije, Dobrog pastira). Ove godine posebno smo radosni zbog dolaska novih članova i članica pa nas ima dvadesetak. Skladamo vlastite pjesme, sviramo, družimo se i slavimo Gospodina svojom pjesmom.

Zbor mladih “Eshaton” župe Močile
iz Koprivnice

Voditeljica: Martina Evačić
Martina Evačić:
Blago svima što se njemu utječu (Ps 2)
 
Zbor Eshaton osnovan je 2000. godine kao zbor mladih župe Močile u Koprivnici, a na inicijativu župnika msgr. Leonarda Markača. Po osnutku se voditeljskog posla prihvatio Vlado Dolenec, poznati koprivnički skladatelj i glazbeni entuzijast, a tu je ulogu s puno ljubavi obavljao sve dok ga Gospodin nije pozvao k sebi. Na mjestu voditeljice već 4 godine nalazi se Martina Evačić. Zbor broji 15-ak članova, srednjoškolaca i studenata, a naša druženja ne doživljavamo kao obavezu već nam je želja svoje kreativne potencijale usmjeriti višim ciljevima, odnosno onom najvišem i jedinome važnom, Bogu. Okupljamo se jednom tjedno na probi, a nedjeljom uz klavijature, gitaru, saksofon i flaute pjevamo na podnevnoj sv. misi. Njegujemo višeglasno pjevanje, a aranžmane za pjesme radimo sami, tako da i na široko "poznate" duhovne pjesme izvodimo "na svoj način". Više puta smo nastupili na festivalima Stepinčeve note u Koprivnici, Dugafestu u Ludbregu, na Festivalu sv. Cecilije u Varaždinu te na susretu zborova mladih u Varaždinskoj katedrali. Nove članove uvijek primamo i jedini kriteriji su volja, ustrajnost i želja da kroz zajednička druženja i pjesmu slavimo Gospodina, jer On je taj u kojem nalazimo svoj mir i gdje crpimo svoju snagu. Naša je misija svojom glazbom poručiti čovjeku da ne postoji ništa ljepše i iskrenije od predanja sebe Isusu. On je taj koji kroz naše pjesme progovara i kojem svoja srca otvaramo.

Mješoviti crkveni pjevački zbor
župe “Uznesenja Blažene Djevice Marije”
- Močile, Koprivnica

Zborovođa: Josip Pankarić
Orguljašica: Ivana Flajs
Josip Pankarić: Psalam 85
 
Aktivnost ansambla vezana je ponajprije uz pjevanje na župnoj misi nedjeljama i drugim blagdanima. Povremeno gostuje u drugim župama, a sudjeluje i na biskupijskom “Festivalu svete Cecilije” u Varaždinu. Zbor broji 35 članova (25 ženskih i 10 muških) i izvodi duhovne, liturgijske i umjetničke skladbe na slavu Boga. Uz blagdan Velike Gospe, povodom 25. godišnjice župe Močile i 20. godišnjice mješovitog crvenog zbora “Marija”, izveli smo “Jubilarnu Misu”, zborovođe Josipa Pankarića.

 
Zbor mladih “Ime ljubavi” župe sv. Nikole
iz Koprivnice

Zborovođa: Romana Pavliša
Bog je moj Spasitelj
1996. godine na inicijativu tadašnjeg koprivničkog kapelana vlč. Krunoslava Detića skupila se jedna grupica mladih ljudi koji su odlučili zajedno pjevati i svirati na nedjeljnoj svetoj misi u Župi sv. Nikole u Koprivnici. U početku je bilo teško, ali nisu odustali. Danas zbor «Ime ljubavi» broji 20-ak stalnih članova, neki su tu od samih početaka, neki su se uključili nedavno, ali svi zajedno slave našeg kralja, Krista Spasitelja, pjevajući svake nedjelje na večernjoj svetoj misi. Gitaristica je Marta Milanović, flautu svira Romana Pavliša, a zbor vodi Helena Žagač.

 
Pjevački zbor župe Presvetog Trojstva
Ludbreg

Zborovođa: Antun Kranjčec
Orgulje: s. Kristina Cenkovčan
O. Koschytz: Blagoslivljaj (Ps 103)
 
Pjevački zbor župe Presvetog Trojstva u Ludbregu nastavlja bogatu tradiciju glazbenog života ludbreške župe staru više od tristo godina. Zbor je mješovitog sastava, broji oko 45 pjevača, sudjeluje na misnim slavljima u župnoj crkvi u Ludbregu, na svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na Festivalu svete Cecilije u Varaždinu, Stepinčevim notama u Koprivnici, a bilježi i mnoga gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Zbor je nedavno snimio svoj peti nosač zvuka.

Mješoviti zbor franjevačke crkve
sv. Ivana Krstitelja iz Varaždina

Zborovođa: Višeslav Jaklin
Miroslav Martinjak: Velik je Gospodin
 
Crkveni zbor sv. Ivana Krstitelja utemeljio je p. Paškal za Božić 1945./46. Za vrijeme komunizma zbor je prolazio kroz teško razdoblje i djelovao u teškim uvjetima. Kroz sve to vrijeme zbor su vodili fratri (p. Pankrac, p. Božo, p. Franjo, p. Pero), a posljednjih desetak godina orguljaš i dirigent zbora bio je gospodin Ivan Mežnarić, profesor na varaždinskoj Glazbenoj školi. Zbor pjeva svake nedjelje i blagdana na misi u 11 sati, te u nešto manjem sastavu svakog utorka navečer sv. Antunu, te prvog petka i prve subote.

 
Mješoviti pjevački zbor župe sv. Jakoba
Prelog

Zborovođa: Jasminka Pervan
Stipica Grgat: Kako su mili (Ps 84)
 
Mješoviti pjevački zbor župe sv. Jakoba neprekidno djeluje posljednjih stotinjak godina. Sudjeluje na svim crkveno-liturgijskim slavljima tokom cijele godine. Na repertoaru su im pretežno duhovne pjesme. Snimili su CD s korizmeno-uskrsnim pjesmama. Članovi zbora pretežno su stariji ljudi od kojih neki pjevaju više od pedeset godina.

 
Zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice
Zborovođa: Natalija Imbrišak
Orgulje: Snježana Gregur
Benedetto Marcello: Nebesa silna pjevaju (Ps 18)
 
Mješoviti zbor župe sv. Nikole iz Koprivnice čine pjevači amateri koji se redovito okupljaju na svetoj misi nedjeljom u 9 sati i u prigodi svih blagdana, te svojim glasovima veličaju misno slavlje. Također rado izmjenjuju susrete s drugim crkvenim zborovima. U djelovanju zbora značajan je doprinos dosadašnjeg župnika i člana zbora, preč. Blaža Horvata, te prijašnjih župnika vlč. Nikole Sertića i vlč. Đure Golubića, koji su bili skladatelji, te časnih sestara Bosiljke Kasić i Evanđeliste Rajić, koje su bile orguljašice. Sa zborom rade ekonomistica Snježana Gregur, orguljašica u župi, i dirigentica Natalija Imbrišak, magistra umjetnosti iz orgulja i prof. teorijskih glazbenih predmeta. Na poticaj tadašnjeg župnika, vlč. Jurja Župančića zbor je 2000. godine snimio CD i audio-kasetu sa 24 skladbe iz zborskog repertoara u želji da one ostanu zabilježene i sačuvane kao sadašnji trenutak glazbene prakse u toj župi. Zbor redovito sudjeluje na smotri zborova u povodu blagdana sv. Cecilije u Varaždinu i s radošću se uključuje u sva glazbena događanja u biskupiji.