Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Plava pjesmarica

Sredinom studenoga 2004. g., uoči smotre zborova i skupina mladih na Festivalu svete Cecilije Varaždinske biskupije, predstavljena je nova pjesmarica za susrete, molitve i mise s mladima, koju je izdao Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a projekt je ostvarila Zajednica mladih varaždinske katedrale.


Tijekom predstavljanja nekoliko skladbi od ukupno 204 pjesme iz pjesmarice izveo je zbor Zajednice mladih pod vodstvom Ivana Malbašića, koji je i uredio izdanje pod nazivom "Dođi, Gospodine Isuse". O stvaranju pjesmarice na predstavljanju su govorili sami mladi, koji su istaknuli kako je ona izranjala iz njihova zajedništva, molitve i druženja. Naglasili su kako im je jedan od većih problema u počecima molitvenih okupljanja bio organiziranje pjevanja na susretima i misama s mladima.


Nakon sabiranja i kopiranja raznih pjesama zaželjeli su izdati pjesmaricu koja bi pomogla svima koji se u radu s mladima budu susretali sa sličnim poteškoćama. Ujedno su poželjeli svima koji će se njome koristiti da im posluži da pjesmom zahvaljuju Gospodinu na svim dobročinstvima, kao i da im pomogne u duhovnom rastu s Bogom. No, također su istaknuli da ova nova pjesmarica nikako ne želi zamijeniti druge liturgijske pjesmarice, pa potiču mlade da i dalje izvode i ostale pjesme iz bogate hrvatske crkvene baštine.


U predgovoru pjesmarice mons. Marko Culej, varaždinski biskup, zaželio je da pjesmarica pridonese plodonosnijem pastoralu s mladima, koji se susreću i druže ujedinjeni u Isusu Kristu, te da se molitvama kroz pjesmu obogate susreti, molitvena okupljanja i mise s mladima. "Ako će pjesmarica barem malo pripomoći da se druženja mladih oplemene i da Isus bude još više prisutan u srcima i životima mladih, onda je postigla svoju svrhu", zaključio je biskup, uz zaziv Božjeg blagoslova na sve one koji će se njome služiti, svoju riječ u pjesmarici.
 

Na kraju predstavljanja glazbeni redaktor pjesmarice mo. Anđelko Igrec kazao je kako je ona hvalevrijedan doprinos očuvanju sakralnih skladbi, osobito onih za mlade, ali je i upozorio da u suradnji s pastirima svojih župa odlučuju koje će pjesme iz pjesmarice, među kojima je i veći dio duhovnih šansona, izvoditi na misnim slavljima.

Pjesmaricu je moguće kupiti ili naručiti u knjižarama naklade „Sv. Antun“ u Zagrebu (telefon: 01/4828-823). 
Cijena pjesmarice je 40 kuna.

Neke od pjesama iz pjesmarice možete poslušati ovdje.