Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Ludbreg 600.

Ludbreg 600.

Povodom proslave jubileja 600. obljetnice "ludbreškog euharistijskog čuda" Varaždinska biskupija organizira koncert u čast dolaska posebnog izaslanika Sv. Oca pape Benedikta XVI uzoritog kardinala Jozefa Tomka.

 

Zbor varaždinske katedrale "Chorus angelicus", prigodni orkestar, Nikolina Virgej-mezzosopran pod vodstvom Anđelka Igreca izvest će u subotu 3. rujna 2011. u 19. sati Rutterov Magnificat.

John Rutter je rođen u Londonu 1945. Studirao je glazbu na Clare College, Cambridge. Skladao je zborsku, orkestralnu i instrumentalnu glazbu, a uredio je i mnoga izdanja zborskih antologija. Od 1975. do 1979. je regens chori u Clare College-u. 1981 osniva vlastiti zbor: Cambridge Singers. Svoje vrijeme posvećuje skladanju i dirigiranju. Veoma je tražen kao gost dirigent mnogih svjetski vodećih zborova i orkestara. Njegova je glazba često snimana i zabilježena na etiketama poput Universal, Naxos i Hyperion.
Rutterov Magnificat je radosno slavljenje Blažene Djevice Marije, inspiriran njezinim slavljenjem u zemljama poput A panjolske, Mexica i Puerto Rica.

Zbor varaždinske katedrale "Chorus angelicus" je u svom dvanaestgodišnjem djelovanju izveo mnoga djela liturgijske i koncertantne hrvatske i svjetske duhovne glazbe. Među posebno vrijedne nastupe ubraja otvaranje Varaždinskih baroknih večeri 2008. i 2010. uz Le Parlement de Musique iz Strasbourga odnosno Hofkapelle MŽnchen, kao i gostovanje u Izraelu 2009.
Zbor je sudjelovao u realizaciji nekoliko nosača zvuka: "Mozartov Requiem", "Božić u varaždinskoj katedrali", "Psalmi", itd. Osnivač i voditelj zbora je Anđelko Igrec, orguljaš varaždinske katedrale i povjerenik za crkvenu glazbu u biskupiji.

Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, rođena u Čakovcu, srednju glazbenu školu završila u Varaždinu, u klasi prof. Darije Hreljanović, magistrirala solo-pjevanje na Sveučilištu za glazbu i glumu u Grazu u klasi Agathe Kania Knobloch. Nastupala je u Zagrebu, Zuerichu, Solunu, Ateni, New Yorku... Ostvarila slijedeće operne uloge: Bara u "Božićnoj priči" R. Matza u HNK Varaždin, u operi u Grazu Das Traumfresserchen, Mrs Noa u Brittenovom "Noahs Flut", Dorothea u Donizettijevoj "Viva la Mamma".

Plakat

Izvještaj