Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Fest 2007.

Festival nove duhovne glazbe Dobri Pastir, održan u nedjelju 29. travnja u budućoj župnoj crkvi Dobroga Pastira župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, postaje već tradicionalnim glazbeno-duhovnim okupljanjem skupina i zborova mladih Varaždinske biskupije s izvođenjem autorskih duhovnih pjesama. Nakon prvog prošlogodišnjeg festivala i ove je godine susret u prigodi 44. Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja na nedjelju Dobrog Pastira okupio velik broj mladih.

Pod ovogodišnjim geslom "O Ljubavi ja pjevam" festival je ostvaren u suradnji triju ureda Varaždinske biskupije: Ureda za pastoral duhovnih zvanja, Ureda za crkvenu glazbu i Ureda za pastoral u medijima.

Posebni gosti festivala bili su članovi legendarnog bogoslovskog sastava "Žeteoci", začetnici popularne duhovne glazbe, koji su svjedočili o svojim životnim pozivima te bogatom glazbenom iskustvu starom četiri desetljeća, a na kraju su i zapjevali svoju staru uspješnicu.
Festivalsko predvečerje pratili su varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak sa suradnicima, župnici iz župa čiji su sastavi i zborovi nastupili, te drugi svećenici i redovnice iz više zajednica. Pozdravljajući u ime organizatora sve nazočne, vlč. Antun Štefan, predstojnik Ureda za pastoral duhovnih zvanja, istaknuo je kako su se mladi iz 11 sastava i zborova iz raznih krajeva biskupije okupili da bi pjevali "o Ljubavi, o Isusu, našem Kralju" te molili da bi bilo više radnika za žetvu, a osobito molili za one koji su na putu prema duhovnom pozivu, bogoslove i kandidate i kandidatice za redovnička zvanja. Dobrodošlicu je svima zaželio domaći župnik i dekan preč. Mijo Horvat zahvalivši im što su se odazvali susretu s Dobrim Pastirom. Otvarajući II. Festival Dobroga Pastira, biskup Mrzljak osobito je pozdravio župnike - pastire, koji okupljaju žive zajednice Božjeg naroda u svojim župama, mlade izvođače te svoje školske kolege, članove vokalno-instrumentalnog sastava "Žeteoci".

Nakon što su svi nazočni zajedno otpjevali uvodnu pjesmu vlč. Perice Matanovića "O Ljubavi ja pjevam", podno monumentalnog oltarnog kipa Dobrog Pastira po jednu novu duhovnu pjesmu izvele su skupine "Agnus" iz župe Prelog, "Donum" iz varaždinske župe sv. Nikole, "Svjetlost" iz župe Sveti Juraj na Bregu, "Iljko" iz Svetog Ilije i "Leticia" iz Rasinje, te zborovi mladih "Sv. Benedikt" iz Kloštra Podravskog, "Adonai" iz varaždinske župe sv. Josipa, "Stepinčeva mladež" iz koprivničke župe bl. Alojzija Stepinca, "Ihthis" iz Velikog Bukovca, "Agape" iz Kneginca i "Eshaton" iz Močila. Izvedene su autorske pjesme koje je uz duhovnu poruku najavljivala kazališna umjetnica Ljiljana Bogojević. Odličnoj i dinamičnoj festivalskoj atmosferi dodatno je pridonio i Bogoslovni bend iz Zagreba s najnovijom skladbom s "Uskrs festa".

U drugom dijelu kao poseban gost festivala mlađim naraštajima predstavio se legendaran bogoslovski sastav "Žeteoci", u kojem su pjevali i svirali današnji svećenici preč. Mijo Gabrić, dekan Zbora prebendara u Zagrebu i mons. Valent Bogadi, župnik i dekan u Varaždinskim Toplicama, te laici liječnik Mijo Bergovec i vjeroučitelj Mato Dukić. Kroz razgovor s vlč. Krunoslavom Novakom, predstojnikom Ureda za pastoral u medijima, njih su se četvorica prisjetili daleke 1965. godine kada su potaknuti Drugim vatikanskim saborom, ali i svojom mladošću te glazbenim talentima, u život Crkve počeli unositi novu duhovnu glazbu, koja je ubrzo oduševila publiku diljem Hrvatske te u inozemstvu kroz brojne koncerte i snimljene ploče. Na njihove skladbe podsjetio je VIS "Sveti Križ" iz Kotoribe koji je pod vodstvom Nikoline Virgej uvježbao tri rado slušane pjesme "Žeteoca". Uz pratnju mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu, i sami "Žeteoci" izveli su svoju poznatu skladbu "To nije tajna", pritom kazavši kako im se napokon ostvarila želja da nastupe na koncertu s "mix pultom", što je u njihovo vrijeme bilo gotovo nezamislivo.

U razgovoru s vlč. Novakom, "Žeteoci" su pričali o svom životnom pozivu sa željom da svojim primjerom potaknu mlade da pronađu svoj životni poziv, kao što su oni pronašli u duhovnom zvanju i humanom radu. Mato Dukić, čiji je sin postao svećenikom, posvjedočio je važnost zajedničke obiteljske molitve, kardiokirurg Bergovec istaknuo je kako je uz zdravlje tijela osobito važna briga o duhovnom zdravlju, a preč. Gabrić kao dugogodišnji suradnik "Glasa Koncila" i "Malog Koncila" naglasio je da je potrebno uskladiti talente koje Bog daruje čovjeku. Mons. Bogadi, čiji je mlađi brat župnik u Vidovcu, ukazao je na nužnost međusobnog razumijevanja, osobito u mladih naraštaja, te na važnost primjera koji roditelji pružaju djeci.

Na kraju festivala biskup Mrzljak uručio je zahvalnice voditeljima sastava i zborova, gostujućim sastavima, župi domaćinu te članovima sastava "Žeteoci", dok je preč. Gabrić voditeljima darovao krunice koje je papa Benedikt XVI. blagoslovio prošle srijede u Vatikanu. Svim izvođačima na sudjelovanju zahvalio je vlč. Štefan, a susret je zaključen Božjim blagoslovom koji je uputio biskup Mrzljak pritom poručivši organizatorima i mladim izvođačima da se počnu pripremati za idući festival.

Jasminka Bakoš-KocijanSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika