Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Kyrie

Na predstavljanju su govorili autor glazbene recenzije isusovac prof. dr. Marijan Steiner, direktor "Glasa Koncila" Nedjeljko Pintarić, varaždinski biskup Josip Mrzljak i sam autor Anđelko Igrec.


Na CD-u, ukupnog trajanja šezdesetak minuta, nalaze se ranije Igrecove skladbe "Kyrie litanije", "Kraljevski psalmi", "Adoro te" i "Bečka misa" s 13 glazbenih brojeva. Riječ je o tri Igrecova djela (1994.-1996.), koja su nastala još za vrijeme njegova studija glazbe u Beču, dok je "Adoro te" skladao 1999. nakon povratka u domovinu. Kompozicija "Kyrie litanije" za mješoviti zbor, udaraljke i orgulje napisana je na tekstove Novog zavjeta, Vjerovanja i nekih litanijskih zaziva. Snimljena je u crkvi sv. Nikole Tavelića u Zagrebu u izvođenju zbora "Collegium pro musica sacra", sopranistice Doreteje Ilčić i orguljaša Domagoja Jugovića. Pet kraljevskih psalama izvode solisti Željka Martić, Maida Karišik i Armando Puklavec uz pratnju 11-ero instrumentalista, a snimljeni su u studiju te na orguljama varaždinske katedrale u izvođenju mo. Igreca. Euharistijski himan sv. Tome Akvinskog "Adoro te" trodijelna je skladba za ženski zbor a cappella, a recenzent Steiner smatra je najzrelijim djelom na CD-u u odličnoj izvedbi ad hoc sastavljena ženskog okteta, u kojoj se izmjenjuju duboka šutnja i pobožno pjevanje. Skladba je snimljena u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. Kompaktni disk zaključuje najranije od četiriju djela, "Bečka misa", višestavačna kompozicija koja odiše svečanom himničkom razigranošću i iskrenom radošću. U izvođenju zbora varaždinske katedrale "Chorus angelicus", solistice Doroteje Ilčić i orkestra varaždinske katedrale snimljena je u katedrali u Varaždinu.

 

Kyrie Predstavljanje 1Govoreći o njemu s pozicije odgojitelja u kolegiju Družbe Isusove u Zagrebu, recenzent o. Steiner na predstavljanju se osvrnuo na iznimnu darovitost tog vrsnog skladatelja, danas na službi voditelja biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu i katedralnog orguljaša i zborovođe. Istaknuo je kako Igrec svoje nadahnuće oduvijek pronalazi na duhovnom području, u kršćanskoj tradiciji i molitvenom ozračju. Naglasio je kako je njegov novi CD obogaćenje ne samo za crkvenu javnost, nego i hrvatsku glazbu. Direktor Pintarić kazao je kako je "Glas Koncila" rado podržao još jedan Igrecov projekt na području crkvene glazbe. Zaželio je da nosač zvuka s naslovom "Kyrie" - Gospodin bude uistinu nadahnitelj za bolje razumijevanje sadržaja mise, psalama i prepoznavanje Boga u našem životu. Na kraju je okupljene pozdravio biskup Mrzljak koji je istaknuo kako crkvena glazba na osobit način obogaćuje život Varaždina poznatog kao grada baroka i glazbe, ali i širi slavu Varaždina izvan granica mjesne Crkve, pa i u inozemstvu, kao nedavno prilikom gostovanja katedralnog zbora u Svetoj zemlji. Zahvalio je autoru, izvođačima i nakladnicima na projektu te zaželio nove uspjehe na području sakralne glazbe.


Naslovnicu knjižice nosača zvuka krasi mozaik umjetnika isusovca Marka Ivana Rupnika "Kristovo milosno lice" iz privatne zbirke mons. Vjekoslava Huzjaka, a obogaćuje je još jedan njegov mozaik Isusa Krista sa zaštitnicima Europe.


Jasminka Bakoš-Kocijan