Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Smotra zborova i sastava mladih u sklopu "Festivala svete Cecilije" Varaždinske biskupije

U okviru "Festivala svete Cecilije", dvotjednih svečanosti crkvene glazbe u Varaždinskoj biskupiji, koje već tradicionalno u prigodi proslave nebeske zaštitnice crkvenoga pjevanja svete Cecilije priređuje biskupijski Ured za crkvenu glazbu, u subotu 20. studenoga održan je susret mladih crkvenih glazbenika, koji je zaključen smotrom zborova i sastava mladih. Program je započeo rano popodne u prostorijama Biskupije, gdje su mladi okupljeni zajedno s animatorima te raspoređeni po skupinama promišljali o crkvenom zajedništvu i jedinstvu Kristove Crkve.

Zatim je u katedrali Uznesenja Marijina uoči večernje svete mise predstavljena upravo izašla nova pjesmarica za susrete, molitve i mise s mladima, koju je izdao Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije, a projekt je ostvarila Zajednica mladih varaždinske katedrale. Tijekom predstavljanja nekoliko skladbi od ukupno 204 pjesme iz pjesmarice izveo je zbor Zajednice mladih pod vodstvom Ivana Malbašića, koji je i uredio izdanje pod nazivom "Dođi, Gospodine Isuse". O stvaranju pjesmarice govorili su sami mladi, koji su istaknuli kako je ona izranjala iz njihova zajedništva, molitve i druženja. Naglasili su kako im je jedan od većih problema u počecima molitvenih okupljanja bio organiziranje pjevanja na susretima i misama s mladima. Nakon sabiranja i kopiranja raznih pjesama zaželjeli su izdati pjesmaricu koja bi pomogla svima koji se u radu s mladima budu susretali sa sličnim poteškoćama. Ujedno su poželjeli svima koji će se njome koristiti da im posluži da pjesmom zahvaljuju Gospodinu na svim dobročinstvima, kao i da im pomogne u duhovnom rastu s Bogom. No, također su istaknuli da ova nova pjesmarica nikako ne želi zamijeniti druge liturgijske pjesmarice, pa potiču mlade da i dalje izvode i ostale pjesme iz bogate hrvatske crkvene baštine. U predgovoru pjesmarice mons. Marko Culej, varaždinski biskup, zaželio je da pjesmarica pridonese plodonosnijem pastoralu s mladima, koji se susreću i druže ujedinjeni u Isusu Kristu, te da se molitvama kroz pjesmu obogate susreti, molitvena okupljanja i mise s mladima. "Ako će pjesmarica barem malo pripomoći da se druženja mladih oplemene i da Isus bude još više prisutan u srcima i životima mladih, onda je postigla svoju svrhu", zaključio je biskup, uz zaziv Božjeg blagoslova na sve one koji će se njome služiti, svoju riječ u pjesmarici. Na kraju predstavljanja glazbeni redaktor pjesmarice mo. Anđelko Igrec kazao je kako je ona hvalevrijedan doprinos očuvanju sakralnih skladbi, osobito onih za mlade, ali je i upozorio da u suradnji s pastirima svojih župa odlučuju koje će pjesme iz pjesmarice, među kojima je i veći dio duhovnih šansona, izvoditi na misnim slavljima. Po cijeni od samo 30 kuna tvrdo ukoričena pjesmarica na 180 stranica mogla se nabaviti nakon mise.

Nakon predstavljanja misno slavlje predvodio je predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral mladih vlč. Damjan Koren u zajedništvu s ekonomom biskupije vlč. Josipom Grošićem i drugim svećenicima koji su došli zajedno sa svojim župnim zajednicama mladih. U propovijedi se vlč. Koren osvrnuo na popodnevna okupljanja mladih s promišljanjima o crkvenom zajedništvu, naglasivši kako samo njegovanje međusobnog istinskog zajedništva i jedinstva u Kristu može pridonijeti širenju Radosne vijesti jer samo vjerodostojno svjedočenje vlastitog životnog primjera može druge dovoditi k Isusu. Pozvao je mlade da u svojim župnim zajednicama, a osobito u svojim zborovima i sastavima ne budu samo broj, nego istinski svjedoci i nositelji poslanja na koje su pozvani putem Božjeg dara pjevanja. Uputio je mlade da snagu za svoje svjedočko poslanje crpe u euharistiji, kako bi promjenom vlastitog srca i ustrajnošću pouzdanja u Božju ljubav donijeli promjenu u svijet u kojem sve više postaje nepopularno biti moralan. Tijekom mise katedralna zajednica mladih predvodila je pjevanje izvevši upravo pjesme za mlade i pokazavši kako se Gospodin slavi na "način mladih".

Nakon misnog slavlja održana je smotra župnih zborova i sastava mladih, na kojoj su nastupili "Apostoli mira" iz Mađareva, "Ime ljubavi" iz župe sv. Nikole iz Koprivnice, VIS "Iljko" iz Svetog Ilije, "Emanuel" i "Sveti Križ" iz Kotoribe, djevojački zborovi Glazbene škole u Varaždinu i Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu, "Agnus" iz Preloga", "IHTHIS" iz Velikog Bukovca, "Svjetlost" iz župe Sveti Juraj na Bregu, "Maseo" iz župe sv. Antun Padovanski iz Koprivnice, "Angelos" iz Štrigove, "Trinitas" iz Ludbrega, mladi iz župe sv. Nikole Čakovec, mladi iz Svetog Martina na Muri, "Exodus" iz Svetog Jurja u Trnju te "Stepinčeva mladež" iz župe bl. Alojzija Stepinca Koprivnica. Svaki zbor ili sastav izveo je po dvije skladbe, od klasičnih, do pop i rock pjesama te duhovnih šansona.

Trosatna smotra zaključena je podjelom zahvalnica izvođačima i njihovim voditeljima, koje su uručili vlč. Daman Koren i mo. Anđelko Igrec, predstojnici biskupijskih ureda za pastoral mladih i crkvenu glazbu. Mladima se također obratio i biskupijski povjerenik za misije i duhovna zvanja vlč. Antun Štefan pozvavši ih da u u upravo započetoj godini euharistije skladanje i izvedbu pjesama posvete Isusu Kristu i posvećenom životu kako bi se promovirala duhovna zvanja.

Jasminka Bakoš-Kocijan


Mađarevo - "Apostoli mira"
Voditelj: fra Zdravko Tuba

Moje te srce ljubi
Dajem ti sebe 
Koprivnica - Sv. Nikola "Ime ljubavi"
Voditelj: Helena Žagač

U ime ljubavi (Glazba i tekst: H. Žagač)
Plamen ljubavi (Tekst: M. Milanović, H. Žagač
Glazba: H. Žagač)


 
Sveti Ilija: VIS "Iljko"
Voditelj: Zvjezdan Požgaj

Hvalim te u svim molitvama (A. Puškarić)
Ti si uz mene (I. Mežnarić) 
Kotoriba - zbor mladih "Emanuel"
Voditelj: Nikolina Virgej

Samo Bog je ljubav moja
Trebam te ja 
Varaždin - Djevojački zbor Glazbene škole u Varaždinu
Voditelj: Dada Ruža, prof.

Pia Mater (F. Pintarić, obr. D. Ruža)
Exultate, iusti, in Domino (A. Marković) 
Đurđevac - Djevojački zbor Gimnazije Dr. Ivana Kranjčeva
Voditelj: Ivana Jaklin, prof.

Laetamini (F. Angelo)
I will follow Him (J. W. Stole / Del Roma) 
Prelog - "Agnus"
Voditelj: Ljubica Crnčec

Reci samo riječ
Moj Isus, moj Gospod 
Veliki Bukovec - Zbor mladih "IHTHIS"
Voditelj: Marija Međimorec

Kruh života (p. Niko Bilić)
Oni naši anđeli (Tekst: S. Berljak - Glazba: D. Kordeš) 
Sv. Juraj na Bregu: Župni vokalni sastav "Svjetlost"
Voditelj: Milovan Horvat

O, mala sveta Hostijo (G. Đurak)
U onaj dan 
Koprivnica - Sv. Antun Padovanski - "Maseo"
Voditeljica: Josipa Husnjak

Ave Maria (F. Engelhardt)
Primit ćete snagu 
Štrigova - "Angelos"
Voditelj: Rahela Mikec

Milost (Crnačka duhovna)
Pjevaj aleluja Isusu 
Ludbreg - Pjevačko društvo mladih "Trinitas"
Voditelj: Željko Martinković

Dušo Kristova (Glazba: E. Kutleša)
Psalam 89 
Čakovec - Mladi župe svetog Nikole biskupa
Voditelj: Karlo Vuković

Tvoja ljubav
Duh ljubavi
 
Kotoriba - VIS "Sveti Križ"
Voditelj: Nikolina Virgej

Učitelju, gdje stanuješ
Tvoj crveni plašt (A. i T. Meštrović) 
Sv. Martin na Muri
Voditelj: Branko Jalšovec

Himan slave (Charles)
Ljubav (B. Jalšovec) 
Sv. Juraj u Trnju - 'Exodus'
Voditelj: Tomislav Mihac

Sretan (Tekst: T. Mihac - Glazba: Exodus)
Izvezi na pučinu (Tekst: P. Brezničar - Glazba: H. Barić) 
Koprivnica - Bl. Alojzije Stepinac - 'Stepinčeva mladež'
Voditelj: Kristina Bunić

Alojzijev zagovor
Ne želim biti farizej


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika