Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

Priprave za Festival sv. Cecilije po dekanatima

Intenzivne priprave mješovitih zborova Varaždinske biskupije koji ove godine sudjeluju na Festivalu svete Cecilije bliže se kraju. Proteklih dana u različitim mjestima diljem biskupije održani su zajednički susreti zborova - na probama i misnim slavljima. Bili su to radosni trenuci i za domaćine i njihove goste:

Varaždinske Toplice

Na dekanatskom susretu u subotu, 7. studenog, okupili su se zborovi iz Jalžabeta, Kneginca, Svetog Ilije i domaćini iz Varaždinskih Toplica. Nakon pozdrava župnika, preč. Stjepana Mostečaka, zajednička proba je započela upjevavanjem koje je vodila Manuela Horvatić. Nastavak probe su vodile dirigentice Silvija Novak i Tonka Bobek, a za orguljama je bio Luka Hrgarek. Nakon probe svi su zborovi sudjelovali na svetoj misi u 18 sati i zakuski nakon mise.

Šenkovec

U nedjelju, 8. studenoga s početkom u 17 sati održana je zajednička proba zborova iz Murskog Središća i Šenkovca u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice u Šenkovcu. Probu su vodile voditeljice spomenutih zborova, Danijela Sabo za orguljama i Ivana Štefić Pavlic kao dirigentica. Nakon dobro odrađene probe zboraši su uz zakusku i pjesmu nastavili zajedničko druženje, a pridružio im se i župnik, vlč. Vladimir Kolarić.

Sračinec

U petak, 6. studenoga, u župi sv. Mihaela u Sračincu gostovao je zbor iz Tužnog. Zajedno su pjevali na misi, a nakon mise održana je proba. Pod misom su pjevane zadane skladbe: himan Ti Kriste svjetlo od svjetla; psalam Obasjaj nas, Gospodine; O Srce Sina Božjega; Našao sam; Oči u oči; Veličaj i naravno Anđeoska misa. U dirigiranju i orguljanju izmjenjivale su se njihove voditeljice Vlatka Ivek i Antonija Puček.

Varaždin

Varaždinski zborovi okupili su se u subotnju večer, 7. studenoga na koru varaždinske katedrale. Zadatak im je bio uskladiti zajedničko pjevanje, te pripremiti posebno one dijelove koje će sami pjevati kao predvoditelji zajedničkog pjevanja na Festivalu sv. Cecilije. 
Okupili su se zbor župe sv. Josipa na Banfici, kojega vodi Petar Križanić, zbor župe sv. Vida s voditeljem Lukom Šoparom, katedralni zbor Chorus liturgicus sa svojim voditeljem Višeslavom Jaklinom koji je na ovoj probi bio zadužen za sviranje orgulja, te katedralni zbor Chorus angelicus, čiji je voditelj Anđelko Igrec vodio probu. I mladi i stari zaključili su kako "nam je dobro ovdje biti", aludirajući na Petrovu primjedbu izrečenu na gori Taboru.

Koprivnica

Mješoviti pjevački zborovi župe sv. Nikole biskupa i župe Močile iz Koprivnice održali su 6. studenog u Močilama zajedničku probu kao pripravu za dekanatski susret i i susret u varaždinskoj katedrali u povodu blagdana sv. Cecilije. Rezultatima svoga rada uzveličali su nedjeljnu sv. misu 8. studenog u crkvi sv. Nikole biskupa u Koprivnici, uz orguljašicu Snježanu Gregur i dirigenticu Nataliju Imbrišak.

Novo Virje

U nedjelju 8.studenog u župnoj crkvi sv. Josipa u Novom Virju, za vrijeme župne mise, voditeljica zbora Katica Ištvan sa župnim zborom izvela je zadani repetoar određen za Festival sv. Cecilije, koji nam je ujedno bila i generalna proba za nastup! Župljani su sa zadovoljstvom sudjelovali na tom misnom slavlju jer im je predstavilo određenu novost i osvježenje! Naravno da ćemo dio repetoara koristiti i za daljnje slavljenje Gospodina u našoj župi nakon mise zaključili su pjevači!

Sv. Juraj u Trnju

Susret mješovitih zborova donjomeđimurskog dekanata održan je u nedjelju 8. studenoga u župnoj crkvi u sv. Jurju u Trnju. Uvijek domaćini velikog srca - župnik Darko Kelemenić i kantor Nenad Glavak zajedno sa svojim zborom ugostili su zborove iz Kotoribe, Goričana, D. Dubrave, Svete Marije i Preloga, predvođenih svojim zborovođama Damirom Kadijom, Danijelom Špoljarić, Marijom Hunjadi, Dominikom Kanižajem i Jasminkom Pervan, najprije gostoprimstvom u crkvi, a potom i u obližnjeg domu na ukusnoj zakuski. Voditelj biskupijskog Ureda za crkvenu glazbu Anđelko Igrec izrazio je zadovoljstvo zavidnom razinom spremnosti pjevača. 
Posebnu počast okupljenima svojim je dolaskom iskazao dekan preč. Antun Hoblaj, župnik iz Preloga, za čije zdravlje se čitava zajednica na kraju pomolila.Slika
Slika