Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

U katedrali održan festival dječjih zborova s božićnim igrokazom-mjuziklom

U katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu IV. nedjelje Došašća 18. prosinca održan je festival dječjih zborova s izvedbom božićnog igrokaza-mjuzikla za djecu "Tri prijatelja s Noine lađe". Riječ je o već tradicionalnom festivalu dječjih zborova u povodu proslave blagdana sv. Cecilije, zaštitnice crkvenih glazbenika, koji nije održan u studenome zbog spriječenosti voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, mo. Anđelka Igreca.

U trosatnom popodnevnom programu nastupilo je 12 dječjih župnih zborova iz Varaždinske biskupije i jedan gostujući iz susjedne Zagrebačke nadbiskupije, i to dječji zbor "Ljiljani" iz Gornje Rijeke pod ravnanjem Andreje Šćapec. Svaki zbor izveo je po dvije duhovne skladbe, a nastupilo je oko 350 mladih pjevača uz glazbenu pratnju. U prvom dijelu festivala nastupili su župni dječji zbor "Kristovi glasnici" iz Vratišinca pod vodstvom Stjepana Horvata, župni dječji zbor "Marijina djeca" iz Svete Marije pod vodstvom Ivane i Ljubice Crnčec, zbor iz Gornje Rijeke, te župni dječji zbor "Isusovi prijatelji" iz Podravskih Sesveta pod ravnanjem s. Karmen Hajdinjak.

Zatim je uoči drugog dijela festivala održana prva javna izvedba božićnog mjuzikla-igrokaza "Tri prijatelja s Noine lađe", u kojem su nastupili mladi glumci i pjevači iz varaždinske župe sv. Fabijana i Sebastijana, čiji je župljanin Zvonko Klemenčić Mito napisao riječi igrokaza i songova mjuzikla. Riječ je o scensko-kostimiranom igrokazu-mjuziklu, za koji je na Klemenčićev tekst glazbu i aranžman za songove napisao mo. Anđelko Igrec. Djecu iz župe sv. Fabijana i Sebastijana uvježbao je Mladen Lukavečki, ujedno i režiser, dok je župnim dječjim zborom "FIS" ravnala Maja Čusek-Šamec. U pjevanje su se uključili i ostali okupljeni dječji zborovi. U samom igrokazu nastupilo je 25-ero djece i mladih u kostimima i s prigodnim rekvizitima, a uz sam oltar katedrale čak je podignuta i prigodna lađa, a kasnije i betlehemska štalica. Djeca su bila kostimirana u Noinu obitelj i životinje, među kojima su bila i tri nerazdvojna prijatelja: ovca, magarac i vol, koji su također bili spašeni Noinom lađom, a kasnije su bili vrlo važni u životu djeteta Isusa. Igrokaz, koji traje nešto više od pola sata, oduševio je svojim poletnim, zabavnim, ali i poučnim sadržajem sve nazočne, među kojima su bila brojna djeca, njihovi roditelji i rodbina, kao i većina župnika iz čijih su župa nastupili zborovi. Premda je većina posjetitelja bila upoznata s tekstom i sadržajem igrokaza-mjuzikla, budući da je početkom jeseni objavljen na web stranici Varaždinske biskupije, stihovi i cjelokupna izvedba ugodno su iznenadili sve prisutne, koji su na kraju uputili brojne čestitke autorima teksta i glazbe.

Nakon mjuzikla, u drugom dijelu festivala nastupili su ostali zborovi: zbor "FIS" župe sv. Fabijana i Sebastijana iz Varaždina pod ravnanjem Mladena Lukavečkog, župni dječji zbor "Sv. Benedikt" iz Kloštra Podravskog pod vodstvom s. Viktorije Predragović, župni dječji zbor "Đurđica" iz Đurđevca pod ravnanjem s. Terezije Klasnić, župni dječji zbor "Martinčeki" iz Varaždinskih Toplica pod vodstvom s. Agate Lugarić, župni dječji zbor "Lahori" iz Svetog Ilije pod ravnanjem s. Ksenije Topolovec, župni dječji zbor "Sv. Leonard" iz Goričana pod vodstvom Vesne Farkaš, župni dječji zbor "Sv. Luka" iz Kalinovca pod ravnanjem s. Karmen Hajdinjak, župni dječji zbor iz Mačkovca pod vodstvom Anđelka Vrbanca, te župni dječji zbor "Ribari sv. Jakoba" iz Preloga pod ravnanjem Ljubice Crnčec, koji je zaključio festival pjesmama "Velik si" i "Zahvali".

Na kraju je mo. Igrec, voditelj Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, zahvalio svima okupljenima što su svojim pjesmama uistinu dali "hvalu, čast i slavu" Gospodinu koji je velik i čini djela čudesna. Nazočnima se obratio i varaždinski biskup mons. Marko Culej koji je sa svojim suradnicima pratio festival i izvedbu mjuzikla. Čestitao je svima na nastupu i izrazio svoju neizmjernu radost što su se tjedan dana uoči Božića okupili djeca i mladi kako bi svojim glasovima i svojim srcem slavili Boga u djetetu Isusu. Zahvalio je mo. Igrecu i njegovim suradnicima na provedbi festivala i igrokaza, koji je od općeg potopa i Noine lađe do Isusova rođenja pokazao put od Božje kazne za ljudske grijehe do otkupljenja grijeha koje je podnio naš Spasitelj, čije se rođenje slavi kroz nekoliko dana. Stoga je biskup Culej svima zaželio radostan i blagoslovljen Božić.

Na koncu je s voditeljem Igrecom uručio zahvalnice zborovima i njihovim voditeljima, kao i najzaslužnijima u organizaciji i provedbi festivala i igrokaza. Osobite zahvale upućene su autoru igrokaza Zvonku Klemenčiću, te Mladenu i Aleksandri Lukavečki koji su u odsutnosti mo. Igreca, obavili pripremne aktivnosti te najviše pridonijeli njegovoj provedbi. Zahvalnice su također dodijeljene Ani Kraš za izradu kostima, "Vindi centru" za posudbu kostima, Krunoslavu Čoli za skicu kulisa, Josipu Gradinšćak za izradu i prijevoz kulisa, Radiju Varaždin za snimku zvučnih efekata, Saši Šamecu za izvedbu zvučnih efekata, te Varaždinskoj televiziji za tehničku potporu. Nakon programa djeca i mladi sa svojim voditeljima počašćeni su pizzom i sokovima u Biskupskom dvoru.

Jasminka Bakoš-KocijanSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika