Psalmi nadolazećih nedjelja

Izdvojeno

Ured za crkvenu glazbu

Zagrebačka 3
42000 Varaždin
Tel: 042/314 160
Fax: 042/314 169
E-mail: glazba(at)biskupija-varazdinska.hr

CD

Anđelko Igrec: Psalmi

Kršćanska sadašnjost, Varaždinska biskupija i varaždinska udruga "Aulos" izdale su dvostruki CD sa snimljenim psalmima iz zbirke Zaklone moj, utvrdo moja sa više od 140 minuta glazbe. U snimanju je sudjelovalo 20-tak psalmista, zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus i Pjevački kvintet Horvat uz orguljsku i pratnju gitare.

OPŠIRNIJE

Kyrie

Najnoviji kompaktni disk hrvatske suvremene klasične duhovne glazbe varaždinskog skladatelja Anđelka Igreca pod naslovom "Kyrie", koji su ovih dana zajednički objavili "Glas Koncila" i varaždinska udruga "Aulos", predstavljen je u utorak 5. siječnja u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu.

OPŠIRNIJE

Božić u varaždinskoj katedrali

Mješoviti zbor varaždinske katedrale Chorus angelicus pod vodstvom svog umjetničkog voditelja Anđelka Igreca djeluje od 1999. godine. Tradicionalno svake božićne noći prije polnoćke i u čekanju dvanaeste ure izvodi božićne pjesme. U božićnoj noći, kada se veselje navješćuje, kada se raduju narodi, kada Betlem gori, kada Mati Marija pjeva uspavanku malom Isusu, zbor i orgulje u varaždinskoj prvostolnici pripremaju glazbenu svečanost dočeka spomena Božjeg rođenja.

Ovim nosačem zvuka, o svojoj desetoj obljetnici, Chorus angelicus, zahvalan za potporu svojih biskupa, svećenika ordinarijata i tolikih podupiratelja, daruje svim ljudima dobre volje ovu rukovet božićnih pjesama.

OPŠIRNIJE

Može se živjet od ljubavi

Nosač zvuka donosi pjesme iz tri dječja božićna mjuzikla "Tri prijatelja s Noine lađe", "Čestit vam Božić" i "Gabrijelova priča", koje su u tri došašća od 2005. do 2007. godine premijerno na božićnim susretima u varaždinskoj katedrali izveli dječji zborovi mjesne Crkve.


Tekst mjuzikala potpisuje Zvonko Klemenčić Mito, dok im je glazbeno ruho "obukao" varaždinski skladatelj maestro Anđelko Igrec.


Projekt "Može se živjet' od ljubavi" ostvaren je u suradnji Glasa Koncila i Varaždinske biskupije.

OPŠIRNIJE

Pashalne slike

Praizvedba oratorija "Pashalne slike" varaždinskog skladatelja mo. Anđelka Igreca, koja je u sklopu 37. Varaždinskih baroknih večeri priređena u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu upravo na 10. obljetnicu uspostave Varaždinske biskupije, zabilježena je trajno na nosaču zvuka čije je predstavljanje održano u četvrtak 10. travnja 2008. u tom biskupskom gradu, popularno zvanom gradu baroka, glazbe i cvijeća.

"Live" snimku praizvedbe tog oratorija za sole, dječji zbor, mješoviti zbor i orkestar na tekstove Svetog pisma 28. rujna 2007. godine na dvostrukom nosaču zvuka (CD-u) izdali su diskografska kuća "Orfej" Hrvatske radio-televizije i izdavačka kuća "Glas Koncila".

OPŠIRNIJE

Velika nam djela

Nosač zvuka "Velika nam djela učini Gospodin", zborova, solista i ansambala varaždinske katedrale, predstavljen je u petak 21. studenoga 2002. g. u okviru Tjedna crkvene glazbe Varaždinske biskupije - Festivala svete Cecilije. CD želi podsjetiti na svečanu proslavu 5. obljetnice utemeljenja Varaždinske biskupije, koja je održana 29. rujna 2002. godine, a većina skladbi izvedenih tom prigodom nalaze se na nosaču zvuka u redoslijedu liturgijskog slavlja.

Na predstavljanju, varaždinski biskup mons. Marko Culej kazao je kako Gospodin čini velika djela, ali i traži čovjekovu suradnju u tim djelima. Osnutkom i djelovanjem Varaždinske biskupije učinjena su mnoga velika djela, zbog kojih je potrebno iskazati hvalu i slavu Bogu te nadalje rasti u dobroti i zahvalnosti prema Bogu i Božjem narodu, kazao je biskup te zahvalio svima koji su svoje znanje i ljubav uložili u projekt koji će biti ne samo podsjećanje na prošlogodišnje svečano euharistijsko slavlje, nego i duhovno obogaćenje svima koji će ga slušati i biti potaknuti zahvaljivati Gospodinu na velikim djelima koja nam svakodnevno daruje.

OPŠIRNIJE

1